14 Αυγούστου 2016

Αέρας ελευθερίας πνέει πλέον στη Μανμπίζ της Συρίας

CprD5vBXgAAGMrC
Οι άνδρες ξύρισαν τις γενειάδες, οι γυναίκες πέταξαν τις μαντίλες και άναψαν τσιγάρο. Μικρές, συμβολικές κινήσεις εορτασμού για τους κατοίκους της Μανμπίζ -της Ιεράπολης των ελληνιστικών χρόνων- που στέναζαν, τα δύο τελευταία χρόνια, κάτω από την κυριαρχία των τζιχαντιστών του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους.
Αμέσως μετά την απελευθέρωση της πόλης, από Κούρδους και Άραβες μαχητές, όλοι ξεχύθηκαν στους δρόμους απολαμβάνοντας τα βασικά δικαιώματα που είχαν στερηθεί καθώς άρχισε να πνέει και πάλι στη Μανμπίζ ο πολυπόθητος αέρας της ελευθερίας.Μαζί τους και περίπου 2.000 πολίτες που τους χρησιμοποιούσαν οι τζιχαντιστές ως ανθρώπινες ασπίδες τις 73 ημέρες που κράτησε η επίθεση εναντίον τους.


Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων «Reuters» ένας κάτοικος της πόλης περιέγραψε τον τρόπο και το σημείο όπου οι τζιχαντιστές αποκεφάλιζαν για ασήμαντο αφορμή.
«Για οτιδήποτε δεν τους άρεσε και χρησιμοποιώντας τη δικαιολογία ότι κάποιος δεν πίστευε [στον Θεό], τον έβαζαν να σκύβει και του έκοβαν το κεφάλι» είπε προσθέτοντας: «ήταν όλα άδικα».
CprQG4xWIAAx5ZI«Νιώθω χαρά και [είναι σαν ένα] όνειρο. Δεν μπορώ να το πιστέψω, δεν μπορώ να το πιστέψω. Πράγματα που είδα και που κανείς δεν είδε» είπε μια γυναίκα ουρλιάζοντας και λιποθύμησε στη συνέχεια, σύμφωνα με το Reuters.
Μια άλλη γυναίκα ευχαριστούσε τους Κούρδους μαχητές που τους απελευθέρωσαν: «Είστε τα παιδιά μας, είστε οι ήρωες μας, είστε το αίμα της καρδιάς μας, είστε τα μάτια μας. Βγες έξω, Daesh (το αραβικό όνομα για το ισλαμικό κράτος)!»

_90776541_mediaitem90776540
Οι άνδρες που πιάνονταν να καπνίζουν ακρωτηριάζονταν, ενώ οι γυναίκες αποκεφαλίζονταν με μια γυναίκα οδοντίατρο που πιάστηκε να χειρουργεί έναν άνδρα αποκεφαλίστηκε, δημοσίως, γράφει ο ΟΗΕ σε έκθεσή του για τις συνθήκες στη Μανμπίζ το 2014.
Στους άνδρες δεν επιτρεπόταν να είναι ξυρισμένοι, γίνονταν έλεγχοι της προσευχής που πραγματοποιούνταν στους δρόμους και υποχρεωτικά μαθήματα της Σαρία.

_90772652_034608823-1Η Μανμπίζ αποτελούσε βασικό κόμβο ανεφοδιασμού του ISIS, καθώς βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία και συνδέεται οδικώς με τη Ράκα, την επονομαζόμενη και de facto πρωτεύουσα των τζιχαντιστών στη Συρία, ανατολικά του Ευφράτη.
Οι διαδρομές προς την εμπόλεμη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, το Χαλέπι, καθώς και προς τη Ράκα, περνούν μέσα από την πόλη.
«Μετά την απελευθέρωση της τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους δεν είναι σε θέση να ταξιδεύουν πλέον ελεύθερα προς και από την Ευρώπη» δήλωσε ο Κούρδος ηγέτης της Συρίας Σαλίχ Μουσλίμ.
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι μετά την Μανμπίζ θα προχωρήσουν προς τη Ράκα, την πρωτεύουσα του «Χαλιφάτου» με πληθυσμό κοντά στο μισό εκατομμύριο.http://insideoutborders.com/2015/12/09/american-inspiration-sounistan-in-place-of-iraq-and-syria/