14 Αυγούστου 2016

Υποστράτηγος Τάσος Μάρκου - Η πολυκύμαντη ζωή ενός ήρωα


http://www.vantagemag.com/wp-content/uploads/2484/90-1-1024x833.jpg
Πώς να προλογίσει κανείς τους ήρωες. Ωχριούν οι λέξεις. Πως να μιλήσει κανείς για όσους δεν ζύγιασαν, δεν υποτάχθηκαν, παρά μόνον ακολούθησαν το βαθύ τους χτυποκάρδι; Ο υποστράτηγος Τάσος Μάρκου, υπήρξε ίσως η πιο εμβληματική φυσιογνωμία της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου.
  Η ζωή του, πολυκύμαντη, μυθιστορηματική. Παράλληλη με τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν την Κύπρο. Πρωταγωνιστής στον απελευθερωτικό αγώνα του '55 - '59, φύλαξε Θερμοπύλες στην τουρκανταρσία του '63 και έγραψε χρυσές σελίδες το 1974 υπερασπιζόμενος την πατρίδα και τη χαμένη αξιοπρέπεια ενός πολέμου. Από τότε σαν σήμερα, 14 Αυγούστου, αγνοείται.
 
Ο Τάσος Μάρκου, βέβαια, δεν έχει ανάγκη τις εκ των υστέρων τιμές και τα φτωχά αφιερώματα μας. Αποτελεί θρύλο. Αυτόν τον θρύλο, όμως, τον έχει ανάγκη η Κύπρος, η μοιρασμένη μας Κύπρος, με την ξεφτισμένη μνήμη και τις έκπτωτες συνειδήσεις.Μέσα από ντοκουμέντα, μαρτυρίες και συνεντεύξεις, ξετυλίγουμε το νήμα της ζωής ενός ήρωα, αναδεικνύουμε άγνωστες πτυχές και επιχειρούμε να φωτίσουμε την άγνωστη πορεία του προς την αθανασία.Στο slider (κατά τη διαδικτυακή ορολογία), πιο πάνω, θα βρείτε κείμενα, βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις και σπάνιο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο της οικογένειας του ήρωα.