14 Ιανουαρίου 2016

Μεγάλο χτύπημα στην Τουρκία με πολλά μηνύματα Τι σημαίνει για τη χώρα σε ανθρώπινο και οικονομικό επίπεδο βάσει των τελευταίων εξελίξεων Του Νίκου Στέλγια


Η επίθεση στην καρδιά του τουριστικού κέντρου της Κωνσταντινούπολης, στην πλατεία Σουλταναχμέτ, στο σημείο όπου κατά τη βυζαντινή περίοδο βρισκόταν ο περίφημος ρωμαίικος ιππόδρομος, περνά στην σύγχρονη τουρκική ιστορία σαν μια από τις πιο αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων χρόνων στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.
Η επίθεση αφήνει πίσω της τουλάχιστον 10 νεκρούς και 16 τραυματίες. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς, οι 11 τραυματίες είναι ξένοι υπήκοοι. Επίσης, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η κατάσταση κάποιων από αυτούς είναι σοβαρή. Μέχρι το απόγευμα της Τρίτης, οι τουρκικές αρχές δεν είχαν δώσει στη δημοσιότητα το όνομα της οργάνωσης, η οποία κρύβεται πίσω από την επίθεση. Ωστόσο, νωρίτερα, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν και ο κ. Κουρτουλμούς δήλωσαν ότι την επίθεση, την πραγματοποίησε ένας 28χρονος, πολίτης της Συρίας.

Μετά τις δηλώσεις αυτές, η προσοχή της τουρκικής κοινής γνώμης στρέφεται στην οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους. Ως γνωστόν, τους τελευταίους μήνες, οι σχέσεις του Ισλαμικού Κράτους με την Τουρκία χαρακτηρίζονται από ένταση εφόσον μέσα του καλοκαιριού, η Τουρκία ξεκίνησε να βομβαρδίζει τις θέσεις της οργάνωσης στην Συρία. Επίσης, τις τελευταίες εβδομάδες, ο τουρκικός στρατός ανταλλάσσει πυρά με την οργάνωση, στα περίχωρα της Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ, στο στρατόπεδο Μπεσίκα. Δυο είναι τα σημαντικά στοιχεία σημασία τα οποία έρχονται να αφήσουν την σφραγίδα τους στο πολιτικό και διπλωματικό μέλλον της Τουρκίας. Πρώτον, οι πόλεμοι του Ιράκ και της Συρίας έχουν πλέον μεταφερθεί στην κυριολεξία στο εσωτερικό της χώρας και δεύτερον, η προαναφερόμενη εξέλιξη επιφυλάσσει αντίκτυπο για τον πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό βίο της Τουρκίας, καθώς και για τη θέση της Άγκυρας στο διεθνές διπλωματικό πεδίο. 

Η «Πακιστανοποίηση» της Τουρκίας
Πριν από λίγο καιρό, ο έμπειρος αναλυτής, Φεχίμ Τάστεκιν, ο οποίος είναι ένας από τους λιγοστούς αναλυτές της Τουρκίας, οι οποίοι παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις σε Ιράκ και Συρία και γνωρίζουν πολύ καλά την δράση και το έργο των ισλαμιστικών οργανώσεων, έστειλε μια σημαντική προειδοποίηση. Κατά την άποψη του, η Τουρκία επαναλάμβανε τα λάθη τα οποία είχε πράξει το Πακιστάν στον εμφύλιο του Αφγανιστάν. Όπως στην περίπτωση του πολέμου του Αφγανιστάν, ο οποίος μεταφέρθηκε μέσα σε λίγα χρόνια στο εσωτερικό του Πακιστάν, έτσι και στην περίπτωση του εμφυλίου της Συρίας, η Τουρκία βρισκόταν αντιμέτωπη με μια σοβαρή απειλή: Η κρίση στο Ιράκ και στην Συρία μεταφερόταν σταδιακά στο εσωτερικό της Τουρκίας. 


Μετά από τη δημοσιοποίηση της προαναφερόμενης προειδοποίησης, οι κύκλοι του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκαν τέσσερις φορές μέσα σε λίγους μήνες στην Τουρκία. Πρώτα, επιτέθηκαν με βομβιστικό μηχανισμό σε προεκλογική εκστρατεία του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών. Μπορεί το τουρκικό κράτος να μην βιάζεται να αποκαλύψει την πραγματική ταυτότητα της οργάνωσης, η οποία ευθύνεται για αυτή την επίθεση, ωστόσο, η κουρδική πλευρά είναι πεπεισμένη ότι για την επίθεση ευθύνονται κύκλοι του Ισλαμικού Κράτους. Στην συνέχεια, στο Σούρουτς, το Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκε σε μια συγκέντρωση νέων ανθρώπων, οι οποίοι κατευθυνόντουσαν προς το Κομπάνι για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους με τους Κούρδους. Λίγο μετά, ήρθε η μεγάλη, αιματηρή επίθεση της Άγκυρας. Τέλος, σήμερα, η Τουρκία ήρθε αντιμέτωπη με τον εφιάλτη της τρομοκρατίας στο ιστορικό κέντρο της Πόλης. 


Οι προαναφερόμενος εξελίξεις, έρχονται να επιβεβαιώσουν την επισήμανση-προειδοποίηση του κ. Τάστεκιν. Mε το Ισλαμικό Κράτος να διεξάγει επιθέσεις, ανενόχλητο στο εσωτερικό της χώρας, η Τουρκίας βιώνει πλέον στα εδάφη της τον αντίκτυπο των κρίσεων του Ιράκ και της Συρίας. 


Δραματικός ο απολογισμός για την Τουρκία
Με την σημερινή επίθεση, η Τουρκία δεν μετρά μονάχα δεκάδες τραυματίες και νεκρούς. Η σημερινή επίθεση αφήνει πίσω μεγάλες πληγές για την τουρκική διπλωματία και την οικονομία της χώρας εφόσον αυτή έλαβε χώρα, στο τουριστικό κέντρο και έχασαν τη ζωή τους ξένοι τουρίστες. Σύμφωνα με αναλυτές, η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται να δυσχεράνει τη θέση της τουρκικής τουριστικής βιομηχανίας στον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και αυτό συμβαίνει σε μια στιγμή που και οι Ρώσοι εγκαταλείπουν την Τουρκία εξαιτίας της ρωσοτουρκικής κρίσης. 


Τα νέα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας και της τουριστικής βιομηχανίας δεν αποτελούν τον μοναδικό «πονοκέφαλο» της χώρας. Οι επιθέσεις και η ευάλωτη θέση της Τουρκίας στην περιφερειακή σύρραξη της Μεσοποταμίας, δημιουργούν πολλά αναπάντητα ερωτήματα ως προς την αποτελεσματικότητα της εξωτερικής πολιτικής, την οποία επιμένει να ακολουθεί τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Παρά το ανθρώπινο και το διπλωματικό κόστος, η Άγκυρα εξακολουθεί να επιμένει για την άμεση ανατροπή του συριακού καθεστώτος και στηρίζει τις ελπίδες της στις συντηρητικές, σουνιτικές ομάδες της περιοχής. Η συγκεκριμένη επιμονή προβληματίζει πολλούς Τούρκους αναλυτές, οι οποίοι φοβούνται ότι οι προαναφερόμενος τέσσερις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους ενδέχεται αποτελούν το προοίμιο για μια αιματηρή φάση στην σύγχρονη τουρκική ιστορία. 


Διαβάστε Επίσης28χρονος συριακής καταγωγής ο καμικάζι της επίθεσης Ανησυχία Μέρκελ για την τρομοκρατία στην Τουρκία Νταβούτογλου: O καμικάζι ήταν τζιχαντιστής