14 Ιανουαρίου 2016

Ο κρυφός πόλεμος της Τουρκίας και η φίμωση του Τύπου

Κούρδοι και Κούρδισες υψώνουν οδοφράγματα ενάντια στο τουρκικό κράτος
Η Τσελίκ δεν είπε κάποιο ψέμα. Οι επίσημες ανακοινώσεις του τουρκικού στρατού αναφέρουν μόνο τους νεκρούς αντάρτες του ΡΚΚ (465 από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη νοτιοανατολική Τουρκία) και δεν κάνουν καμιά αναφορά σε νεκρούς αμάχους.

Ωστόσο, το Τουρκικό Ιδρυμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (TIHV) έχει καταγράψει τουλάχιστον 162 άμαχους νεκρούς από τις 16 Αυγούστου, ανάμεσά τους 32 παιδιά, 29 γυναίκες και 24 ηλικιωμένοι, ενώ έκθεση του υπουργείου Εσωτερικών αναγνωρίζει ότι από την αναζωπύρωση της σύρραξης έχουν εκτοπιστεί περισσότεροι από 100.000 πολίτες.

Αλλά και μόνο το ότι δόθηκε βήμα για να ακουστεί αυτή η πραγματικότητα ήταν αρκετό για να ξεκινήσει μια τεράστια επίθεση από οπαδούς της κυβέρνησης στα κοινωνικά δίκτυα και από φιλοκυβερνητικά μέσα που έφτασαν να αποκαλέσουν «προδότη» τον δημοσιογράφο.

Παρότι ο τηλεοπτικός σταθμός Kanal D και ο ίδιος ο Οζτούρκ ζήτησαν συγγνώμη(!), η Εισαγγελία του Μπακίρκοϊ επέμεινε στην έρευνα, ενώ και στο Ντιγιάρμπακιρ οι εισαγγελικές αρχές ζήτησαν τη δίωξη της Αϊσέ Τσελίκ.

Οι νέες διώξεις έρχονται την επομένη της 10ης Ιανουαρίου, Ημέρας των Δημοσιογράφων στην Τουρκία, όταν δημοσιογραφικές ενώσεις, πολιτικά κόμματα και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών διαδήλωσαν σε Κωνσταντινούπολη και Αγκυρα, διαμαρτυρόμενοι για τις κλιμακούμενες επιθέσεις κατά των λειτουργών της ενημέρωσης που έχει επιβάλει το καθεστώς Ερντογάν.

«Ο Τούρκος πρόεδρος, στο μήνυμά του για την Ημέρα των Δημοσιογράφων, δήλωσε πως όσο πιο ελεύθεροι είναι οι δημοσιογράφοι και τα μίντια να ασκούν το λειτούργημά τους τόσο ισχυρότερη είναι η δημοκρατία στη χώρα. Αλλά η εικόνα της σημερινής Τουρκίας είναι αυτή μιας χώρας όπου η δημοκρατία έχει χρεοκοπήσει», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κεμαλικού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, Σεζγκίν Τανρίκουλου, καταγγέλλοντας ότι το 2015 απολύθηκαν 774 δημοσιογράφοι, ξεκίνησαν 238 δικαστικές έρευνες κατά ρεπόρτερ, έγιναν διώξεις κατά 7 μιντιακών ομίλων, 156 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν και τουλάχιστον 32 παραμένουν ακόμη φυλακισμένοι.
Σε περσινή έκθεσή της, η διεθνής οργάνωση Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (COJ) αποκάλυψε πως η Τουρκία κατατάσσεται πέμπτη στη «μαύρη» λίστα των χωρών με τους περισσότερους φυλακισμένους δημοσιογράφους, μετά την Κίνα, την Αίγυπτο, το Ιράν και την Ερυθραία.

Καταπέλτης για την κυβέρνηση ήταν και κείμενο που κυκλοφόρησε χθες και υπογράφουν 1.128 ακαδημαϊκοί από 89 χώρες, ανάμεσά τους οι Βαλερστάιν, Τσόμσκι και Χάρβεϊ, στο οποίο επισημαίνουν τον μεγάλο αριθμό άμαχων θυμάτων από τις βίαιες συγκρούσεις στρατού–ΡΚΚ στη νοτιοανατολική Τουρκία και ζητούν από την κυβέρνηση να ξαναρχίσει άμεσα τον ειρηνευτικό διάλογο για τη διευθέτηση του κουρδικού ζητήματος, που κατέρρευσε τον περασμένο Ιούλιο.