14 Ιανουαρίου 2016

Η ΜΙΤ προειδοποιεί για νέα χτυπήματα στην Τουρκία 19 μέλη του Ισλαμικού Κράτους φαίνεται ότι έχουν εισέλθει στα εδάφη της Τουρκίας Του Νίκου Στέλγια


Τη στιγμή που η τουρκική κοινή γνώμη και η διεθνής κοινότητα συζητούν τη βομβιστική επίθεση στο τουριστικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, οι τουρκικές αρχές προβληματίζονται για την επανάληψη παρόμοιων επιθέσεων σε διάφορα αστικά κέντρα της χώρας.
Συγκεκριμένα, οι Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες (ΜΙΤ) έχουν ήδη προειδοποιήσει τις τουρκικές αρχές για το ενδεχόμενο νέων βομβιστικών επιθέσεων. Η ΜΙΤ έστειλε στις 17 Δεκεμβρίου και στις 4 Ιανουαρίου δύο διαφορετικές προειδοποιήσεις σε όλες τις αρμόδιες αρχές.

Σύμφωνα με την προειδοποίηση της ΜΙΤ, το Ισλαμικό Κράτος σχεδιάζει να πλήξει διάφορα σημεία μεγάλων αστικών κέντρων, πρεσβείες, προξενεία ή αντιπροσωπείες του ΝΑΤΟ. 

Η ΜΙΤ έχει διαπιστώσει ότι το τελευταίο διάστημα, 19 μέλη του Ισλαμικού Κράτους έχουν εισέλθει στα εδάφη της Τουρκίας για να εξαπολύσουν μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων. Πρόκειται για μία ομάδα, η οποία απαρτίζεται από 9 γυναίκες και 10 άνδρες. Οι ύποπτοι προέρχονται από τη Συρία.
Εν τω μεταξύ, πληροφορίες που φτάνουν στην «Κ» από πηγές, οι οποίες γνωρίζουν καλά τα δρώμενα στις δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας, δεν αποκλείουν ένα σημαντικό ενδεχόμενο, ότι «ενδέχεται να υπάρχουν περισσότερα άτομα, τα οποία ετοιμάζονται να πλήξουν την Τουρκία». 


Αξίζει να σημειωθεί ότι μερικές ώρες πριν από την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, η τουρκική εφημερίδα Ραντικάλ είχε δημοσιεύει ένα άρθρο με το οποίο υπογράμμιζε τη σημασία της απειλής, την οποία δημιουργούν για την Τουρκία αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους, των οποίων τα ίχνη αγνοούνται στο εσωτερικό της χώρας. 


Είχαν χαθεί τα ίχνη του δράστη για μία εβδομάδαΣύμφωνα με νέο δημοσίευμα του τουρκικού Τύπου, ο δράστης της επίθεσης στην Πόλη ονομάζεται Ναμπίλ Φαντλί και είναι 28 ετών. Γεννήθηκε στη Σαουδική Αραβία και έζησε για πολλά χρόνια στη Συρία. Ο Φαντλί φωτογραφήθηκε στις 5 Ιανουαρίου όταν αποτάθηκε σε μία υπηρεσία, ενώ στη συνέχεια όλα δείχνουν ότι χάθηκαν τα ίχνη του, μέχρι το χθεσινό αιματηρό συμβάν.

kathimerini.com.cy/