14 Ιανουαρίου 2016

Στόχος η Γερμανία στην «καρδιά» της Τουρκίας;

Ξεπλαίνοντας το αιμόλουτρο Συντάκτης: efsyn.gr-Μια μέρα μετά την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στο τουριστικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης με τουλάχιστον 8 νεκρούς Γερμανούς τουρίστες, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ μεταβαίνει σήμερα στην Άγκυρα.
Επιδίωξή του είναι να συναντήσει τον Τούρκο ομόλογό του Εφκάν Αλά και να σχηματίσει ιδία εικόνα της κατάστασης, όπως ανέφερε χθες βράδυ εκπρόσωπος του υπουργείου στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο DPA.
Σύμφωνα με πληροφορίες του DPA, η γερμανική κυβέρνηση δεν διέθετε μέχρι αργά χθες το βράδυ κανένα στοιχείο που να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο δράστης επέλεξε τον στόχο του. Ωστόσο, ο θάνατος Γερμανών τουριστών την ώρα που από την Παρασκευή γερμανικά μαχητικά έχουν αρχίσει να συμμετέχουν σε βομβαρδισμούς κατά του «Ισλαμικού κράτους» δημιουργεί ερωτήματα.

Αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα Αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα | (AP Photo/Lefteris Pitarakis
Στο Βερολίνο εκτιμούν πως το χθεσινό τρομοκρατικό χτύπημα περιπλέκει ιδιαίτερα την κατάσταση στο προσφυγικό, καθώς ο δράστης –σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία– είχε μπει ως Σύρος πρόσφυγας στην Τουρκία, αποσταθεροποιεί την Τουρκία όχι μόνον οικονομικά, καθώς είναι αυτή τώρα που καλείται να φρενάρει τις εισροές προσφύγων προς την Ευρώπη, ενώ αυξάνει ακόμη πιο πολύ την πίεση προς την καγκελάριο Μέρκελ και την πολιτική της των ανοιχτών συνόρων με τους πρόσφυγες.
Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, χθες το βράδυ, απηύθυνε σύντομο διάγγελμα προς τον γερμανικό λαό, λίγο προτού συγκαλέσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.
Άνγκελα Μέρκελ Άνγκελα Μέρκελ | AP Photo/Michael Sohn
Όπως δήλωσε, μεταξύ άλλων, «είμαστε δίπλα στους συγγενείς και φίλους συμπατριώτες μας, θύματα της επίθεσης, αλλά είμαστε και αλληλέγγυοι προς τον τουρκικό λαό. Σήμερα ήταν η Κωνσταντινούπολη, χθες το Παρίσι, η Κοπεγχάγη, η Τυνησία. Στόχος των τρομοκρατών είναι οι ελεύθερες κοινωνίες, οι ελεύθεροι άνθρωποι. Θα τους πολεμήσουμε με τα όπλα του κράτους δικαίου και με αποφασιστικότητα».
Με τα λόγια αυτά η καγκελάριος έδειξε πως η Γερμανία θα συνεχίσει να συμμετέχει με αποφασιστικότητα στον πόλεμο κατά του «Ισλαμικού κράτους». ως κάποιοι από αυτούς σώθηκαν από την έκρηξη.
Λίγες ώρες αργότερα, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία, με την οποία καλούσε τους Γερμανούς τουρίστες στην Τουρκία να αποφεύγουν πολυσύχναστα μέρη. Οι Γερμανοί είναι βασικός πελάτης της τουρκικής τουριστικής βιομηχανίας, γεγονός που σημαίνει ότι το πλήγμα για την οικονομία της χώρας θα είναι ιδιαίτερα βαρύ, εάν σε αυτό προσθέσουμε και το εμπάργκο των Ρώσων τουριστών.

Υπό κράτηση Ρώσοι πολίτες

Η τουρκική αστυνομία κρατεί τρεις Ρώσους πολίτες ύποπτους για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.
Η αστυνομία στην Αντάλια κατέσχεσε έγγραφα και CD κατά την έρευνα που πραγματοποίησε στο κατάλυμα των τριών υπόπτων, αν και δεν έχει διευκρινιστεί πού έγιναν οι συλλήψεις.