14 Ιανουαρίου 2016

Έπεσε προπύργιο των ανταρτών κοντά στα σύνορα με την Τουρκία


Έπεσε προπύργιο των ανταρτών κοντά στα σύνορα με την Τουρκία
Στρατηγικής σημασίας νίκη στη βόρεια Συρία πέτυχαν τα κυβερνητικά στρατεύματα με την υποστήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας και ανακατέλαβαν την πόλη Σάλμα, που βρισκόταν υπό τον έλεγχο των ανταρτών για πάνω από τρία χρόνια.Οι δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ κατέλαβαν την πόλη, στην ορεινή περιοχή της Λαττάκειας κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, μετά από σφοδρές μάχες με τους αντάρτες της οργάνωσης Τζαμπχάτ Αλ Νόσρα. Προηγήθηκαν σφοδροί βομβαρδισμοί από τη ρωσική αεροπορία με 120 επιδρομές μέσα σε 48 ώρες, ενώ στη χερσαία επίθεση συμμετείχαν επίσης δυνάμεις της οργάνωσης Χεζμπολά του γειτονικού Λιβάνου, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στη Δαμασκό πανηγυρίζουν για την πτώση της πόλης, ενώ πηγές των αντικαθεστωτικών έλεγαν χθες το απόγευμα ότι οι μάχες συνεχίζονται. Το παράκτιο τμήμα της Λαττάκειας είναι προπύργιο του καθεστώτος και γενέτειρα της οικογένειας του προέδρου Άσαντ.

Οργισμένος από τις στρατιωτικές επιτυχίες του Άσαντ και της Ρωσίας, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τη Μόσχα ότι επιδιώκει τη διχοτόμηση της Συρίας. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Ρωσία προετοιμάζει το έδαφος για τη δημιουργία ενός συριακού "κράτους - μπουτίκ" -όπως είπε χαρακτηριστικά- στην περιοχή της Λαττάκειας και ότι επιτίθεται συστηματικά κατά της μειονότητας των Τουρκμένων.
Από την πλευρά της η Ρωσία επιμένει ότι η Τουρκία εξακολουθεί να στέλνει στρατιωτική βοήθεια σε τζιχαντιστές στη Συρία, ενώ ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σε συνέντευξη στην εφημερίδα "Bild", είπε ότι πρόεδρος Άσαντ "έκανε πολλά λάθη" και χαρακτήρισε πρόωρη τη συζήτηση να του χορηγήσει πολιτικό άσυλο η Μόσχα, αφήνοντας όμως ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο.