08 Ιανουαρίου 2016

«Αχ… το Καραμπάχ»

ΜΑΡΙΟΥ ΠΟΥΛΛΑΔΟΥ-Ο κατοχικός ηγέτης αποκάλυψε τους λόγους της μη αναγνώρισης των κατεχομένων από το Αζερμπαϊτζάν Αζέρος αξιωματούχος παρότρυνε τον Μουσταφά Ακιντζί να προωθήσει λύση ομοσπονδίας στην Κύπρο, με σκοπό να αξιοποιηθεί ανάλογα και από το Μπακού


Τους λόγους για τους οποίους το Αζερμπαϊτζάν δεν αναγνωρίζει τη λεγόμενη «ΤΔΒΚ» αποκάλυψε ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνέντευξης που έδωσε στον δημοσιογράφο Cuneyt Ozdemir του τουρκικού CNN. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο φόβος για απαίτηση των Αρμενίων της αυτόνομης περιοχής του Καραμπάχ για αυτοδιάθεση λειτουργεί ανασταλτικά στην όποια διάθεση του Αζερμπαϊτζάν για αναγνώριση των κατεχομένων. Επιπλέον, έχει ενδιαφέρον ότι οι Αζέροι βλέπουν θετικά την επίλυση του Κυπριακού σε μια ομοσπονδιακή βάση, με τρόπο που θα τους επιτρέψει να εφαρμόσουν παρόμοια μορφή λύσης και στη δική τους περίπτωση.


Τακτική αναγνώρισης
Συγκεκριμένα, ο κ. Ακιντζί δήλωσε πως όταν εκτελούσε χρέη «αναπληρωτή πρωθυπουργού» του κατοχικού καθεστώτος, ο Ραούφ Ντεκτάς, τότε επικεφαλής των Τ/κ, επεξεργαζόταν τρόπους για αποχώρηση από το τραπέζι των συνομιλιών, κάτι που ενέκρινε και το «κοινοβούλιο». Όπως διηγήθηκε ο κ. Ακιντζί, στη συνέχεια, όταν η «κυβέρνηση» εξαναγκάστηκε σε παραίτηση, ο ίδιος μετέβη στην Άγκυρα, όπου είχε μια σύντομη συζήτηση με τον Τούρκο αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, με αφορμή το γεγονός ότι ο Ντενκτάς αποχώρησε από τις συνομιλίες, υποστηρίζοντας ότι προϋπόθεση για να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ήταν η αναγνώρισή του από τον τότε πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη. «Προς στιγμή σκέφτηκα: Πού μπορεί να μας οδηγήσει αυτό; Ποιες θα είναι οι συνέπειες;H πολιτική του να μην παρακαθήσουμε σε συνομιλίες αν δεν αναγνωριστούμε οδηγεί τους Έλληνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και έγινε», δήλωσε ο Ακιντζί. «Αν θέλεις να αναγνωριστείς, θα άρχιζες με το τελευταίο άτομο που θα το έπραττε, τον Κληρίδη; Ή θα άρχιζες με τους πλησιέστερους (φίλους) σου», διερωτήθηκε τότε, όπως είπε. Όταν συζητούσα μαζί με τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, συνέχισε ο Ακιντζί, και τον ρώτησα για αυτή την τακτική πολιτικής αναγνώρισης, ο Τούρκος Υπουργός με ρώτησε ποιους εννοούσα. «Το Αζερμπαϊτζάν!», του είπε ο Ακιντζί για να λάβει την απάντηση: «Α… Το Αζερμπαϊτζάν μπορεί να είναι η 150ή χώρα που θα σας αναγνωρίσει», αφήνοντας να εννοηθεί, όπως είπε, το ανοικτό ζήτημα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η ανησυχία των Αζέρων
Όπως σημείωσε, μερικά χρόνια μετά το συγκεκριμένο περιστατικό, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Αζέρο Υπουργό Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη, όπου και δέχτηκε ερωτήσεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, ο Αζέρος αξιωματούχος ρώτησε τι πρόκειται να συμβεί εάν δεν υπάρξει λύση και οι Τ/κ ψηφίσουν «ναι» και οι Ε/κ «όχι» σε επερχόμενο δημοψήφισμα. Ο κατοχικός ηγέτης τού απάντησε ότι είναι εμφανές το τι θα επακολουθήσει. «Στο τέλος θα μας αναγνωρίσετε και θα συνεχίσουμε την πορεία μας», είπε, για να λάβει την απάντηση «Αχ… Το Καραμπάχ».Στο σημείο αυτό, ο Τούρκος δημοσιογράφος ζήτησε από τον κατοχικό ηγέτη να δώσει περισσότερες πληροφορίες και επεσήμανε ότι απαιτείται και η αναγνώριση του Καραμπάχ εκ μέρους της Τουρκίας. Ο κ. Ακιντζί απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας ωστόσο πως το ζήτημα του Καραμπάχ είναι ευαίσθητο για το Αζερμπαϊτζάν. «Ανησυχούν (οι Αζέροι), αν κάποια μέρα έρθουν αντιμέτωποι με την απαίτηση (των Αρμενίων του Καραμπάχ) για αναγνώριση», είπε, προσθέτοντας ακόμη πως ο Αζέρος Υπουργός τον παρότρυνε να εγκαταστήσει στην Κύπρο μια ομοσπονδιακή λύση, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα για επίλυση και του δικού τους εσωτερικού προβλήματος.

Οι ηρωικοί Αρμένιοι
Ιστορικά, αξίζει να σημειωθεί πως η σύγκρουση ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν τοποθετείται χρονολογικά κατά την περίοδο της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης, όταν οι Αρμένιοι στην αζερική επαρχία Ναγκόρνο-Καραμπάχ πολέμησαν για να ενταχθούν στην Αρμενία. Σήμερα, τo Ναγκόρνο-Καραμπάχ δεν είναι αναγνωρισμένο κράτος και ουσιαστικά το αναγνωρίζει μόνο η Αρμενία, αν και όχι επίσημα. Ωστόσο οι κάτοικοι στην περιοχή αυτή είναι Αρμένιοι, έχουν δική τους κυβέρνηση και νόμους, και χρησιμοποιούν το αρμένικο νόμισμα. Η Αρμενία έχει συνάψει αμυντική συμμαχία με τη Ρωσία και είναι έδρα ρωσικής στρατιωτικής βάσης. Επιπλέον, η περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ βρίσκεται υπό την ομπρέλα προστασίας της Ρωσίας.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ