08 Ιανουαρίου 2016

Ομίχλη στη Μάγχη...

«Ομίχλη στη Μάγχη, η ηπειρωτική Ευρώπη απομονωμένη!» συνήθιζαν να λένε στη βικτοριανή Βρετανία όταν ο ήλιος δεν έδυε ποτέ στα εδάφη της υπερπόντιας αυτοκρατορίας και το Ηνωμένο Βασίλειο και η Βρετανική Αυτοκρατορία ήταν το κέντρο του κόσμου. Δυστυχώς για τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, η διάσημη παραπάνω ημισοβαρή-ημιχιουμοριστική φράση έχει σοβαρές πιθανότητες να επιβεβαιωθεί μέσα στο 2016, καθώς ο Κάμερον -μετά το σοκ της πρωτιάς του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Φάραζ στις ευρωεκλογές της άνοιξης του 2014- για να κερδίσει τις εκλογές του περασμένου Μαΐου εγκλώβισε τον εαυτό του, το κόμμα του, τη χώρα του αλλά και την ΕΕ σε μια πορεία που μπορεί να αποδειχθεί αδιέξοδη.Μέρα με τη μέρα κάποιο καινούργιο δεδομένο μάς δίνει την πραγματική δραματική διάσταση του δημοψηφίσματος στη Βρετανία για την παραμονή της ή όχι στην ΕΕ:

  • Πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει σαφές προβάδισμα των οπαδών της εξόδου από την ΕΕ με ποσοστό 54% έναντι του 46% που επιθυμεί την παραμονή, ενώ πριν από έναν χρόνο τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 51% και 49%.
  • Την Τρίτη 5/1, κύκλοι της Ντάουνινγκ Στριτ επισήμαναν ότι ο Κάμερον στην περίπτωση που ταχθεί υπέρ της παραμονής στην ΕΕ μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων Λονδίνου-Βρυξελλών θα επιτρέψει στους υπουργούς που είναι υπέρ της αποχώρησης να προπαγανδίσουν την άποψή τους! Περίπου το έν τρίτον του Υπουργικού Συμβουλίου, περιλαμβανομένων των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών, έχουν κάνει δημόσιες τοποθετήσεις ευρωσκεπτικιστικού χαρακτήρα. Είναι σαφές ότι ακόμη και αν λάβει από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο τις παραχωρήσεις που θέλει για να ταχθεί υπέρ του "ναι", ο Κάμερον δεν μπορεί να ελέγξει την κυβέρνηση, την Κοινοβουλευτική Ομάδα και το κόμμα των οποίων ηγείται.
Οι περιπλοκές όμως καταγράφονται και εκτός συνόρων. Τη Δευτέρα ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πολωνίας δήλωσε στο Reuters ότι η Βαρσοβία θα έδειχνε κατανόηση στα αιτήματα του Κάμερον προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν η Βρετανία προσέφερε τη στήριξή της σε μόνιμη εγκατάσταση νατοϊκών δυνάμεων στο έδαφος της χώρας του!
Η παραπάνω προσέγγιση θα άνοιγε το κουτί της Πανδώρας όχι μόνον στην ΕΕ αλλά και στη διατλαντική σχέση: Από την κατανόηση στον Κάμερον έναντι νατοϊκών στρατευμάτων στα σύνορα Πολωνίας - πρώην ΕΣΣΔ γιατί να μη φθάσουμε στην υποστήριξη της πολιτικής της Μέρκελ στο Προσφυγικό έναντι σκληρής γραμμής απέναντι στη Μόσχα για τη στάση της στην Ουκρανία;
kapopoulos@pegasus.gr