Του Χρίστου Χαραλάμπους-ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΑΛΕΝΤΑΡΙ
Το παζλ των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει ολοκληρωθεί και πλέον τη θέση των λόγων έρχονται να πάρουν τα έργα, με τις ΕΝΙ και TOTAL να κατεβάζουν στη Μεσόγειο τα μεγάλα τους… τρυπάνια. Αίγυπτος, Ισραήλ και Κύπρος θα βρίσκονται το επόμενο διάστημα στο επίκεντρο των ενεργειακών δρωμένων παγκοσμίως...Άλλες τρεις τουλάχιστον διερευνητικές γεωτρήσεις, που με βάση τα νέα γεωλογικά δεδομένα και μοντέλα ενδέχεται να εκτινάξουν τις ανακαλυφθείσες ποσότητες φυσικού αερίου, περιλαμβάνει το ενεργειακό καλεντάρι της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ολοκλήρωσε αρχές της εβδομάδας τον ενεργειακό της σχεδιασμό και μπαίνει ξανά στα… βαθιά.
Παράλληλα η Ανατολική Μεσόγειος θα γεμίσει τα επόμενα δύο με τρία χρόνια τόσο με πλατφόρμες γεωτρήσεων, όσο και με υποθαλάσσιους αγωγούς μεταφοράς. Αίγυπτος, Ισραήλ και Κύπρος θα βρίσκονται το επόμενο διάστημα στο επίκεντρο των ενεργειακών δρωμένων παγκοσμίως. Όχι άδικα!
ΟΙΚΟΠΕΔΟ 11
Αδειοδοτημένο στον γαλλικό κολοσσό TOTAL αναμένεται να μετατραπεί στο βαρύ πυροβολικό της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε σχέση με το πιθανό ενεργειακό δυναμικό του, αφού γειτνιάζει άμεσα με το υπερ-γιγαντιαίο κοίτασμα Ζορ στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Αιγύπτου.
Αναμενόμενος χρόνος γεώτρησης: 2ο εξάμηνο 2016.
ΟΙΚΟΠΕΔΟ 10
Εξίσου σημαντικό θαλάσσιο τεμάχιο, το οποίο επέστρεψε στην κυριότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας η γαλλική TOTAL, που μετά την ανακάλυψη του Ζορ το θέλει διακαώς πίσω. Η εγγύτητα με το κοίτασμα Ζορ, αλλά κυρίως η υποθαλάσσια δομή του που ομοιάζει με το νέο γεωλογικό μοντέλο της ΕΝΙ, το καθιστούν μαγνήτη και θα ενταχθεί σίγουρα στον κυοφορούμενο 3ο γύρο αδειοδότησης που ετοιμάζει η Κυβέρνηση.
ΚΟΙΤΑΣΜΑ ΖΟΡ
Αιγυπτιακής ιδιοκτησίας, αδειοδοτημένο στην ΕΝΙ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου που έχει εντοπιστεί παγκοσμίως τα τελευταία δέκα χρόνια και το μεγαλύτερο που έχει μέχρι τώρα ανακαλυφθεί στη Μεσόγειο. Αποτελεί πλέον το «μαγικό κλειδί» που ξεκλείδωσε ελπίδες και προοπτικές για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο και αναβάθμισε το γεωλογικό και ενεργειακό ενδιαφέρον για τα θαλάσσια τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από τις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα γεμίσει γεωτρύπανα, αφού η ΕΝΙ, που κατέχει τα δικαιώματα, προγραμματίζει 20 επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις.
ΟΙΚΟΠΕΔΟ 2
Άθικτο μέχρι στιγμής θαλάσσιο τεμάχιο, παρά το ότι αδειοδοτήθηκε στην ιταλοκορεατική Κοινοπραξία ΕΝΙ-KOGAS. Ήταν και παραμένει ένα από τα καλά, βάσει γεωλογικών δεδομένων, οικόπεδα στην Κυπριακή ΑΟZ. Τελεί υπό επαναξιολόγηση στη βάση του νέου μοντέλου της ιταλικής ΕΝΙ, ώστε να καθοριστούν πιθανοί γεωτρητικοί στόχοι.
Αναμενόμενος χρόνος γεώτρησης: 2017.
ΟΙΚΟΠΕΔΟ 3
Ομοίως, άθικτο μέχρι στιγμής θαλάσσιο τεμάχιο, παρά το ότι αδειοδοτήθηκε στην ιταλοκορεατική Κοινοπραξία ΕΝΙ-KOGAS. Ήταν και παραμένει ένα από τα καλά, βάσει γεωλογικών δεδομένων, οικόπεδα στην Κυπριακή ΑΟZ. Τελεί υπό επαναξιολόγηση στη βάση του νέου μοντέλου της ιταλικής ΕΝΙ, ώστε να καθοριστούν πιθανοί γεωτρητικοί στόχοι.
Αναμενόμενος χρόνος γεώτρησης: 2017.
ΟΙΚΟΠΕΔΟ 9
Πρόκειται για το θαλάσσιο τεμάχιο που σκόρπισε ρίγη απογοήτευσης, αφού αποδείχθηκε «τζούφιο» μετά από δύο διερευνητικές γεωτρήσεις της ΕΝΙ στους στόχους «Ονασαγόρας» και «Αμαθούσα». Παρά ταύτα, το ενδιαφέρον του αναβαθμίστηκε, αφού περιλαμβάνει κομμάτι από το υποθαλάσσιο όρος Ερατοσθένης, το οποίο με βάση το νέο γεωλογικό μοντέλο κρύβει ευχάριστες εκπλήξεις. Δεν υπάρχει προγραμματισμένη γεώτρηση, χωρίς όμως αυτό να αποκλείεται.
ΚΟΙΤΑΣΜΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ
Το μόνο επιβεβαιωμένο κοίτασμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Βρίσκεται στη φάση κατάθεσης του πλάνου ανάπτυξης, με τις αρμόδιες Αρχές να ψάχνουν τη βέλτιστη δυνατή διαδικασία και τις συνέργειες που θα φέρουν οικονομίες κλίμακας και μεγαλύτερα εισοδηματικά οφέλη. Μάλλον θα ενωθεί με το κοίτασμα Λεβιάθαν του Ισραήλ και θα οδεύσει προς Αίγυπτο και το τερματικό Ίτκου.
Αγωγοί αναμένεται να συνδέσουν το κοίτασμα και με το Βασιλικό στην επαρχία Λεμεσού, για προμήθεια φυσικού αερίου για σκοπούς εσωτερικής ηλεκτροπαραγωγής.