03 Δεκεμβρίου 2015

Διαζύγιο με πραγματικότητα: Μέτρησε κανείς πόσες φορές ο Ακιντζί είπε «ΤΔΒΚ»


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L) speaks with Turkish Cypriot leader Mustafa Akinci (C) and his wife Meral ( R ) during a military parade in Turkish occupied Nicosia, Cyprus, 20 July 2015. EPA/STRINGER
Του Κώστα ΒενιζέλουΜπορούμε να αξιοποιούμε τις έξυπνες ατάκες του Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος στο παρελθόν κατάφερνε να δουλέψει πολλούς με τα επικοινωνιακά του τερτίπια και να αποκοιμηθούμε στις αγκάλες της δικής μας αφέλειας. Ο Νταβούτογλου έχοντας δίπλα του τον Ακιντζί, το έχει ξεκαθαρίσει πώς βλέπει τη…νέα Κύπρο. Ακόμη και να κλείνουν όσοι θέλουν τα αυτιά, να το θεωρούν ως «διαπραγματευτικό χαρτί», η πραγματικότητα δεν μπορεί να πάρει ποτέ διαζύγιο από τα αληθινά δεδομένα. Η τουρκική πλευρά εκφράζει μια πολιτική, που είτε θέλουν κάποιοι εσκεμμένα να την αγνοούν είτε όχι, δεν αλλάζει.Το μήνυμα που έχει στείλει ο Τούρκος Πρωθυπουργός είναι διπλό:

Πρώτο, είναι σαφές πως για την τουρκική πλευρά δεν θα υπάρξει μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία ούτως ή άλλως θεωρούν ως «εκλιπούσα», σε μια ομοσπονδία. Αξιώνουν όπως μετεξελιχθούν παράλληλα και ταυτόχρονα Κυπριακή Δημοκρατία και ψευδοκράτος σε συνιστώντα κρατίδια, τα οποία θα δημιουργήσουν «νέο συνεταιρισμό». Δεν είναι τυχαίο που κατ΄επανάληψη έχει αναφερθεί πως στοχεύουν εν μέσω διαπραγμάτευσης, να ενισχύσουν το ψευδοκράτος. Αυτό άλλωστε, γι αυτούς, θα αποτελεί το όχημα για να δημιουργηθεί στο νησί «η νέα κατάσταση πραγμάτων».

Δεύτερο, o Νταβούτογλου δεν το απέκρυψε και το δήλωσε ευθέως, μόνο που «χάθηκε» στις γραμμές μιας μακροσκελούς δήλωσης.   Θέλει τους Τουρκοκύπριους να προστατεύουν τα συμφέροντα της Τουρκίας στην περιοχή. Και εννοεί με αυτό πως τουλάχιστον το τ/κ συνιστών κρατίδιο θα λειτουργεί με τρόπο ώστε να προωθεί τα τουρκικά συμφέροντα. Κοντολογίς, η Τουρκία δεν θέλει να φύγει από την Κύπρο. Ακόμη και μετά από μια συμφωνία στο Κυπριακό, θέλει να διασφαλίσει την εσαεί παρουσία της. Και επειδή πολλά λέγονται γύρω από τις ενστάσεις των Ε/κ και πως αυτές αφορούν μόνο την ασφάλεια, θα πρέπει να υποδειχθεί πως το θέμα των εγγυήσεων μπορεί να ρυθμιστεί με τρόπο που να κατευνάζει τις εκατέρωθεν ανησυχίες. Άλλωστε δεν είναι λόγω εγγυήσεων που εισέβαλε η Τουρκία στο νησί, απλά εφεύρε αυτή την δικαιολογία. Το βασικό, όμως, ζήτημα που επηρεάζει τους Ε/Κ ( αλλά και τους Τ/Κ) είναι η επιδίωξη της Άγκυρας για να ελέγξει το νησί μέσα από τη συμφωνία. Και εδώ εγείρεται το ερώτημα κατά πόσο οι Τουρκοκύπριοι θέλουν πραγματική ανεξαρτησία. Θέλουν να συμμετάσχουν σε ένα κράτος πλήρως ανεξάρτητο ή να παραμένουν προσκολλημένοι σε ένα μοντέλο κολοβωμένης ανεξαρτησίας που θα είναι εξαρτημένη από την Τουρκία;

Ο Νταβούτογλου στις τοποθετήσεις του επιχείρησε να διασυνδέσει το Κυπριακό με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Εάν πραγματικά εννοεί ότι επιδιώκει ένταξη στην Ε.Ε.( και ξέρει και τις προθέσεις των Ευρωπαίων), τότε αυτό μπορεί να έχει και καλές αναγνώσεις και να αξιοποιηθεί. Αλλά μπορεί να ενταχθεί στην Ε.Ε. η Τουρκία; Την θέλουν οι Ευρωπαίοι; Την ίδια ώρα, θα πρέπει κάποιος να μετρήσει πόσες φορές αναφέρθηκε ο Ακιντζί σε «ΤΔΒΚ» στην κοινή συνέντευξη Τύπο. Το θέμα δεν είναι σημειολογικό αλλά ουσίας.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στον ΔΗΣΥ επειδή δεν μπορούν να τα βάλουν με το ΑΚΕΛ, λόγω Κυπριακού κι άλλων συνεννοήσεων, ασχολούνται με το ΕΥΡΩΚΟ. Τελικά σε μια παιδική χαρά πρέπει όλα τα παιδιά να έχουν το παιχνιδάκι τους.