03 Δεκεμβρίου 2015

Λαβρόφ: Οι Έλληνες πιλότοι επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση έναντι της τουρκικής επιθετικότητας



Εξέφρασε επίσης ενδιαφέρον για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στην ευρύτερη περιοχή της ως παράγοντας σταθερότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αναφέρθηκε από τις πηγές, συζητήθηκε και ο ρόλος της Κύπρου στον τομέα της ενέργειας.Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι συζητήθηκαν επίσης οι οικονομικές σχέσεις Κύπρου Ρωσίας, καθώς και το πώς μπορούν να γίνονται εξαγωγές προϊόντων μεταξύ των δύο χωρών, παρά το εμπάργκο, μέσω της δημιουργίας κοινοπραξιών μεταξύ Κυπρίων και Ρώσων επιχειρηματιών.

Συνάντηση Λαβρόφ-Κασουλίδη-  Ο Ρώσος ΥΠΕΞ συναντήθηκε και με τον Ιωάννη Κασουλίδη Ο κ. Λαβρόφ εξέφρασε την εκτίμηση της Μόσχας για τη θέση που τήρησε η Λευκωσία μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία και είπε ότι γίνονται προσπάθειες για υπονόμευση των προσπαθειών για επίλυση του Συριακού.

Κατά τη συνάντηση, Κασουλίδης και Λαβρόφ συζήτησαν το Κυπριακό, την ενδυνάμωση των εμπορικών σχέσεων Κύπρου-Ρωσίας, την κρίση στη Συρία και το θέμα της Ουκρανίας.
Στις δηλώσεις του, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ο κ. Λαβρόφ ενημερώθηκε για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την εκτίμησή του προς τη Μόσχα για τη θέση αρχών που τηρεί η Ρωσία.
Επίσης ανέφερε ότι η κυπριακή πλευρά τόνισε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσει κυρίως στην περίπτωση που υπάρξει λύση του Κυπριακού, προκειμένου να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις για την εφαρμογή της λύσης.
Ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε πάντως την ανησυχία της κυπριακής πλευράς για την αδικαιολόγητη κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία, σε μια περίοδο κατά την οποία υπάρχει αυξημένη πολιτική σύγκλιση για το θέμα της Συρίας.
Επεσήμανε ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να προσφέρει οποιαδήποτε ανθρωπιστική βοήθεια χρειαστεί στη Ρωσία π.χ. για απομάκρυνση Ρώσων πολιτών, εάν υπάρξει ανάγκη, από τη Μέση Ανατολή.
(Με πληροφορίες ΚΥΠΕ)