09 Δεκεμβρίου 2015

Στην ρωσοτουρκική κρίση η Τουρκία στρέφει την προσοχή της στην Κύπρο Τι αναφέρουν τα δημοσιεύματα στην Άγκυρα και πως μεταφράζουν Του Νίκου Στέλγια


Η Τουρκία, αναλύοντας με μεγάλη προσοχή την μετεξέλιξη της ρωσοτουρκικής κρίσης, στρέφει την προσοχή της στην Κύπρο. Τα σημερινά τουρκικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η Ρωσία ενισχύει την στρατιωτική παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο και μέσα σε αυτά τα πλαίσια, η Ρωσία παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον για τον στρατηγικό και στρατιωτικό ρόλο της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή.
Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, η Ρωσία, η οποία επιχειρεί να διευρύνει την κυριαρχία της στην περιοχή, εκμεταλλευόμενη την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, πρόσφατα έχει έρθει σε συνεννόηση με την Αρμενία και την Κύπρο. Συγκεκριμένα, η Μόσχα έχει ζητήσει από την Λευκωσία το πράσινο φως για την ίδρυση στρατιωτικής βάσης στην Πάφο καθώς και την χρήση του λιμανιού της Λεμεσού, αναφέρεται σχετικά. 

Σε πρόσφατη συνέντευξη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης διέψευσε τις δηλώσεις για βαριά στρατιωτική παρουσία των Ρώσων στο νησί και ανέφερε πως οι συμφωνίες που έχει καταλήξει η Κυπριακή Δημοκρατία αφορούν διευκολύνσεις του ρωσικού στρατού όπως ο λιμενισμός πλοίων που δεν οδηγούν σε στρατικοποίηση και δεν υπάρχει επιθετική σκοπιμότητα στη Συρία. Επιπρόσθετα, κυβερνητική πηγή με την οποία επικοινώνησε η «Κ» τόνισε πως «είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε για ανθρωπιστικούς λόγους με όποιον μας το ζητήσει».  Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε πως η Κύπρος επικεντρώνεται περισσότερο στο εθνικό θέμα καθώς όπως ανέφερε πως «υπάρχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία ότι υπάρχει το ενδεχόμενο για λύση» ενώ υπάρχουν αρκετές λεπτομέρειες εκείνο το σημείο (το περιουσιακό, τα τουρκικά στρατεύματα, οι εγγυήσεις) υπογράμμισε.

«Την ίδια περίοδο, η Μόσχα έστειλε στη Λατάκεια το πολεμικό πλοίο «Moskova», εξοπλισμένο με συστήματα αεράμυνας. Πλέον, ο αριθμός των ρωσικών πλοίων στη δυτική Μεσόγειο ανέρχεται πλέον στα 13 και στη Λατάκεια έχουν εγκατασταθεί πύραυλοι S-400 βεληνεκούς 400 χλμ. Από την άλλη, η Ρωσία σχεδιάζει την ίδρυση μιας νέας βάσης στη Χομς και καταδιωκτικά αεροσκάφη εξοπλισμένα με πυραύλους συνοδεύουν πλέον τα βομβαρδιστικά αεροσκάφη. Παράλληλα με τις διαβουλεύσεις με την Λευκωσία, η Ρωσία ενισχύει την στρατιωτική της παρουσία και στην Αρμενία με ελικόπτερα MI-24 και Mi-8. Επίσης, επιταχύνει την παράδοση συστοιχίας πέντε  S-300 στο Ιράν».
Τα τουρκικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι με την παρουσία ρωσικών πλοίων καθώς και πολεμικών πλοίων από άλλες έντεκα χώρες, η Ανατολική Μεσόγειος πλέον έχει μετατραπεί σε μια θερμή ζώνη. Οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή και ο τουρκικός στόλος αυξήθηκε με την παρουσία 14 πολεμικών πλοίων και 14 πλοίων υποστήριξης.

Διαβάστε ΕπίσηςΗ συμφωνία Κύπρου-Ρωσίας για διευκολύνσεις