09 Δεκεμβρίου 2015

Τουρκία: Κατηγορεί για απόπειρα εθνοκάθαρσης την Ρωσία στην Λαττάκεια

Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η ρωσο-τουρκική αντιπαράθεση με τις εκατέρωθεν βολές να εκτοξεύονται από την Άγκυρα και τη Μόσχα.
tourkia-katigorei-gia-apopeira-ethnokatharsis-tin-rwsia-stin-lattakeia
Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η ρωσο-τουρκική αντιπαράθεση με τις εκατέρωθεν βολές να εκτοξεύονται από την Άγκυρα και τη Μόσχα.
Την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Α. Νταβούτογλου κατηγόρησε τη Ρωσία για απόπειρα εθνοκάθαρσης της βόρειας συριακής επαρχίας της Λαττάκειας.
Σημειώνεται πως στη συγκρεκριμένη περιοχή στην οποία κατοικεί η αλαουϊτική μουσουλμανική μειονότητα ζουν επίσης και χιλιάδες Σύροι Τουρκομάνοι, φύλο συγγενές προς τους Τούρκους.

«Η Ρωσία προσπαθεί να εκκαθαρίσει εθνικά τη βόρεια Λαττάκεια, αναγκάζοντας όλους τους Τουρκομάνους και γενικά τους σουνίτες μουσουλμάνους οι οποίοι δεν διάκεινται ευμενώς προς το καθεστώς. Θέλουν να εκκαθαρίσουν εθνικά την περιοχή ώστε να προστατευτούν το καθεστώς, αλλά και οι ρωσικές βάσεις σε Λαττάκεια και Ταρτούς», τόνισε ο κ. Νταβούτογλου, μιλώντας σε εκπροσώπους ξένων μέσων ενημέρωσης.
Νωρίτερα, η ρώσοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν πως η Ρωσία, μετά το πάγωμα του Turkish Stream, προχώρησε και στην παύση των εργασιών κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ενέργειας στην περιοχή Ακουγιού της Τουρκίας.

Η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (Rosatom) δεν έχει τερματίσει επίσημα το συμβόλαιο ύψους 20 δισ. δολαρίων και διστάζει να το πράξει καθώς υπάρχουν ρήτρες αποζημίωσης, ανέφεραν αξιωματούχοι από τον τομέα της Ενέργειας. Ωστόσο, όπως ανέφεραν σύμφωνα με το Reuters, η Τουρκία ήδη στρέφεται προς άλλους υποψηφίους.

«H Τουρκία δεν είναι αιχμάλωτη μίας μόνο χώρας, της τεχνολογίας μίας και μόνο χώρας, όσον αφορά τους πυρηνικούς της σταθμούς», δήλωσε σε απάντησή του ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς.http://www.thetoc.gr/diethni/article/tourkia-katigorei-gia-apopeira-ethnokatharsis-tin-rwsia-stin-lattakeia