09 Δεκεμβρίου 2015

Ιταλικό φρένο στην παράταση των κυρώσεων προς την Μόσχα

Ο Ματέο Ρέντσι
Ετσι όπως γράφει ο Euobserver, ενώ οι αξιωματούχοι του Συμβουλίου Κορυφής είχαν ετοιμάσει το νομικό προσχέδιο, οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είχαν δώσει την έγκριση τους και οι πρεσβευτές των 28 ήταν έτοιμοι στη σημερινή τους συνάντηση να παρατείνουν, χωρίς άλλη συζήτηση τις κυρώσεις προς την Μόσχα, η Ρώμη έβαλε φρένο. «Ζητήσαμε να συζητηθεί το θέμα» είναι η εκπρόσωπος της ιταλικής αποστολής στις Βρυξέλλες Τιτζιάνα ντ'Αντζελο.

Οι εκπρόσωποι των χωρών μελών είχαν συναντηθεί για να εγκρίνουν την παράταση των κυρώσεων που λήγουν τον Ιανουάριο, αλλά οι Ιταλοί «είπαν ότι το θέμα χρήζει πολιτικής συζήτησης» είπε ευρωπαϊκή πηγή στον Euobserver. «Εμαθε ότι δεν ήταν ευχαριστημένοι με τον τρόπο που προχώρησε η διαδικασία. Οτι δεν πρέπει να κινηθούμε τόσο γρήγορα για ένα τόσο σημαντικό θέμα χωρίς διαβουλεύσεις».

Η κίνηση της Ρώμης εξέπληξε και «προκάλεσε σύγχυση» στους Ευρωπαίους διπλωμάτες, τόνισε άλλη πηγή, καθώς παρά την μέχρι τώρα επικριτική στάση που είχε κρατήσει στα περιοριστικά μέτρα απέναντι στο Κρεμλίνο, ο Ματέο Ρέντσι και πρόσφατα στη Σύνοδο των G20 στην Τουρκία είχε προσωπικά ταχθεί υπέρ της παράτασης.

Οι λεπτομέρειες σχετικά με την διαδικασία και την ημερομηνία της προτεινόμενης συζήτησης δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί, με ορισμένες διπλωματικές πηγές να αφήνουν να εννοηθεί ότι η Σύνοδος Κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα μπορεί να είναι ο κατάλληλος τόπος.
Αλλοι θεωρούν ότι το θέμα μπορεί να συζητηθεί μεταξύ των 28 αντιπροσώπων αύριο ή την Δευτέρα, όταν συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε.