Ισχυρά μηνύματα φιλίας, συνεργασίας και ειρήνης μεταξύ των χωρών τους και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και μετεξέλιξης και αναβάθμισης της τριμερούς συνεργασίας εξέπεμψε η τρίτη Σύνοδος Κορυφής Ελλάδα, Κύπρου Αιγύπτου. Από την Αθήνα όπου και φιλοξενήθηκε η σύνοδος κορυφής, οι τρεις ηγέτες επιβεβαίωσαν την επιδίωξη τους για την περαιτέρω εμβάθυνση, εμπέδωση και διεύρυνση του τριμερούς μηχανισμού με στόχο να αποτελέσει ένα πρότυπο εποικοδομητικής περιφερειακής συνεργασίας.
Στην κοινή διάσκεψη τύπου που παραχώρησαν οι τρεις ηγέτες αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου κορυφής, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, υπό την ιδιότητα του οικοδεσπότη της συνάντησης, μετέφερε το όραμα των τριών χωρών μέσα από την πρότυπη αυτή συνεργασίας τους. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνόδου, συμφωνήθηκε η σύσταση μόνιμου μηχανισμού συνεννόησης και συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών. Το Συμβούλιο αυτό, όπως εξήγησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, θα συνέρχεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα υπό το συντονισμό των Υπουργείων Εξωτερικών. Επίσης, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν από εδώ και στο εξής, οι συναντήσεις τους να προχωρήσει από τις θεωρητικές συζητήσεις στην επιβεβαίωση των πρακτικών βημάτων που λαμβάνονται προς υλοποίηση των όσων συμφώνησαν σε προηγούμενο στάδιο.
Δείτε ΕΔΩ τη Διακήρυξη των Αθηνών της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου
Στο Κάϊρο όπως είπε ο κ. Τσίπρας όπου και θα πραγματοποιηθεί η επόμενη τριμερής σύνοδο κορυφής, θα υπάρξουν και εγκαίνια έργων προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στους τομείς συνεργασίας που αποφάσισαν να εντείνουν τις προσπάθειες τους οι τρείς χώρες και αφορούν την ενέργεια, τη ναυτιλία, τη γαλάζια οικονομία, τον τουρισμό και τις επενδύσεις. Όπως πρόσθεσε ακόμη ο Έλληνας Πρωθυπουργός, στη σύνοδο αποφασίστηκε η επιτάχυνση των διαβουλεύσεων για οριοθέτηση της μεταξύ τους ΑΟΖ εκεί και όπου κρίνεται κάτι τέτοιο χρήσιμο, πάντα όπως διευκρίνισε σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο. Ο κ. Τσίπρα κάλεσε επίσης την ΕΕ να στηρίξει ουσιαστικά την περιοχή προς αντιμετώπιση των πολλαπλών προκλήσεων που αντιμετωπίζει, αλλά και ειδικότερα την Αίγυπτο για να μπορέσει να διαχειριστεί τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει.
Ακολουθώντας, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φαττάχ Αλ-Σίσι επεσήμανε την ακλόνητη δέσμευση των τριών χωρών να προχωρήσουν με τη συνεργασία που άρχισαν και στο όραμα που μοιράζονται για τη μεταξύ τους συνεργασία και για την περιοχή.Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήγησε πως τα τρία μέρη υιοθέτησαν τη «Διακήρυξη της Αθήνας» που επιβεβαιώνει ότι ο τριμερής διάλογος και η συνεργασία προάγει την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και την ενίσχυση της ασφάλειας, της ειρήνης, της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην Ανατολική Μεσόγειο. Κοινή διαπίστωση και των τριών χωρών είναι ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος μέχρι σήμερα σε ό,τι αφορά στη συνεργασία μας στο πλαίσιο του τριμερούς μηχανισμού, ανέφερε για να προσθέσει πως θα συνεχίσουν να εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση, έτσι ώστε να προωθηθούν περαιτέρω οι κοινοί στόχοι. «Την ίδια στιγμή είμαστε έτοιμοι να διευρύνουμε τη συνεργασία αυτή με όλες τις χώρες της περιοχής», κατέληξε.Σύμφωνα με πληροφορίες, σε σχέση με τα θέματα ενέργειας, οι τρεις πλευρές συζητούν την εξεύρεση ενός ενεργειακού διαδρόμου που θα συνδέει τα ενεργειακά αποθέματα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.
Έναρξη εργασιών της τριμερούςΣτις αρχικές τοποθετήσεις τους στην έναρξη της τριμερούς συνάντησης, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η στρατηγικής σημασίας συνεργασία των τριών χωρών λαμβάνει χώρα σε μια ιδιαίτερη περίοδο, όπου υπάρχουν εξελίξεις αποσταθεροποιήσεις, προσθέτοντας ότι και οι τρεις χώρες μπορούν να κάνουν πολλά για την προώθηση της σταθερότητας.
Μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Πρόεδρο Σίσι, τόνισε, μπορούν να εγκαινιάσουν μια νέα εποχή στη σχέση των τριών χωρών και να στείλουν μήνυμα φιλίας, συνεργασίας και ειρήνης στις χώρες της περιοχής. Πρόσθεσε ότι αυτά που σήμερα θα αποφασιστούν και θα συνυπογραφτούν θα αποτελέσουν σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι με την τριμερή αναδεικνύεται το κοινό όραμα των τριών χωρών για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή και μέσα από τις προσπάθειες που καταβάλλουν Κύπρος – Ελλάδα – Αίγυπτος προωθείται η συνεργασία των τριών χωρών. Ταυτόχρονα, είπε, στέλνεται ισχυρό μήνυμα πως η συνεργασία αυτή στοχεύει στην ειρήνη και στη σταθερότητα και δεν στρέφεται εναντίον κανενός. Πρόσθεσε ότι Ελλάδα και Κύπρος ως μέλη της ΕΕ μπορούν να συμβάλουν στις προσπάθειες για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή και η Αίγυπτος από πλευράς της ως μια χώρα ηγέτιδα στον αραβικό κόσμο μπορεί να συμβάλει στις προσπάθειες για προώθηση αυτών των ζητημάτων εντός του Οργανισμού για την Ισλαμική Διάσκεψη.
Ο Πρόεδρος Σίσι είπε ότι η τριμερής συνάντηση αντανακλά τις βαθιές ιστορικές σχέσεις Αιγύπτου - Ελλάδας - Κύπρου και συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών και των λαών τους. Τόνισε επίσης ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες αξιοποίησης της τριμερούς συνεργασίας και στον τομέα των επενδύσεων. Τέλος ανέφερε ότι η συναντίληψη που συνδέει τις τρεις χώρες διανοίγει ορίζοντες και για συνεργασία με άλλες χώρες της περιοχής.
Διμερείς διαβουλεύσεις
Της τριμερούς συνόδου κορυφής προηγήθηκαν διμερείς διαβουλεύσεις μεταξύ των τριών ηγετών και των αντιπροσωπειών τους στις 9.00 το πρωϊ. Κατά τη διάρκεια της διμερούς συνάντησης του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Αιγύπτιο ομόλογο του, Αμπντέλ Φαττάχ Αλ-Σίσι, ο Κύπριος Πρόεδρος, σύμφωνα με πληροφορίες, μετέφερε το προσωπικό μήνυμα του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου προς τον Αιγύπτιο Πρόεδρο. Στη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, ο Βενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να μεσολαβήσει προς τον Αιγύπτιο Πρόεδρο προκειμένου να δοθεί περιθώριο στο μεταξύ τους διάλογο με στόχο την εκτόνωση της διένεξης που προέκυψε στις σχέσεις των δύο πλευρών μετά την πρόσφατη απόφαση του Καϊρου για να παγώσει τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για την εισαγωγή φυσικού αερίου από τα ισραηλινά κοιτάσματα. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο Νετανιάχου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες εξέφρασε την ετοιμότητα του να στείλει απεσταλμένο στο Κάιρο για διαβουλεύσεις. Να υπενθυμίσουμε πως πως μετά από προσφυγή σε διεθνή διαιτησία της Εθνικής Εταιρείας Ηλεκτρισμού του Ισραήλ, η Αίγυπτος καλείται να καταβάλει αποζημιώσεις ύψους $1,8 δισ. δολαρίων στο Ισραήλ για τη διακοπή παροχής φυσικού αερίου από την Αίγυπτο προς το Ισραήλ το 2012.
Πριν την έναρξη των διμερών διαβουλεύσεων του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, η οποία ακολούθησε αυτής των αντιπροσωπειών Κύπρου – Αιγύπτου, ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή της Ελλάδας, μεταξύ άλλων, και στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι μεταξύ των δύο χωρών υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων, περιλαμβανομένης και στο θέμα των εγγυήσεων, τις οποίες χαρακτήρισε αναχρονιστικό θεσμό. Πρόσθεσε ότι η επικέντρωση τώρα αφορά την ουσία που είναι η αντιμετώπιση των δυσκολιών στα μεγάλα εθνικά θέματα, στη βάση κοινών αρχών. Αναφερόμενος στην Κοινή Διακήρυξη των Αθηνών που εκδόθηκε μετά την τριμερή συνάντηση, ο Πρόεδρος είπε ότι εμβαθύνεται περισσότερο η σχέση με γείτονες χώρες, σημειώνοντας ότι υπάρχει δυνατότητα διεύρυνσης μετά και την επίσκεψη του στην Ιορδανία.
Από την πλευρά του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο είπε ότι οι δύο χώρες θα προχωρήσουν με τη στρατηγικής σημασίας συνεργασία τους. Αναφέρθηκε επίσης στην επικείμενη τριμερή συνάντηση Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ, που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία τον ερχόμενο Ιανουάριο. Ελλάδα και Κύπρος αναδεικνύονται παράγοντες σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή, πόλος σταθερότητας σε μια ταραχώδη περιοχή, τόνισε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας πως αυτό θα συμβάλει και στην προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας για επίτευξη βιώσιμης και δίκαιης λύσης που θα αλλάξει τα δεδομένα και στην περιοχή.