18 Οκτωβρίου 2015

H Συριακή Περιπλοκή

http://www.aramnahrin.org/Photo/Balkanisation_Syria.jpg
Το πρόβλημα της Συρίας άρχισε απλά. Μέσα στην δίνη της Αραβικής Άνοιξης θεωρήθηκε εύκολο να απαλλαγεί η Συρία από τον Άσσαντ και να εγκατασταθεί μία δημοκρατική Κυβέρνηση.Αυτό θα είχε το συμπληρωματικό όφελος για την Δύση ότι θα εξεδιώκετο η Ρωσία από την τελευταία της Ναυτική Βάση στην Μεσόγειο.Ο υπολογισμός ήταν λάθος. Η Συρία δεν είναι ομογενές κράτος αλλά μείγμα μειονοτήτων, εθνοτικών καί θρησκευτικών που έγιναν κράτος από την συμφωνία Sykes- Picot των Άγγλο-Γάλλων το 1916.Ο Άσσαντ υιός παρέλαβε από τον πατέρα του ένα αυστηρά ελεγχόμενο και δικτατορικό κράτος από το κόμμα που άνθησε στην Συρία και το Ιράκ το Μπάαθ. Το κόμμα αυτό απότοκο του Αραβικού Εθνικισμού πρεσβεύει θεωρητικά την ενότητα, την ελευθερία και τον σοσιαλισμό. Όπως έχει εδραιωθεί στην Συρία έχει τον ίδιο μηχανισμό που είχε το κομμουνιστικό κόμμα στη Ρωσία με την διαφορά ότι στην Συρία είναι ενός ανδρός αρχή.
Όμως πέριξ του Άσσαντ όπως καί πέριξ του πατέρα του έχουν συσπειρωθεί ο Στρατός, οι Δυνάμεις Ασφαλείας αλλά και όλες οι μειονότητες διότι οι Άσσαντ, μειονοτικοί και οι ίδιοι (οι Αλαουίτες, στους οποίους ανήκουν είναι μόνο το 20% των Σύρων) σέβονται και στηρίζουν τις μειονότητες .Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ότι έχει σχηματιστεί ένας μεγάλος σκληρός πυρήνας πέριξ του Άσσαντ που είναι μόνο ο ονομαστικός αρχηγός αυτού του σχήματος που διοικεί την Συρία. Ο πατέρας του κατέστρεψε μία ολόκληρη εξεγερμένη πόλη για να μην αμφισβητηθεί η εξουσία του.

Πέραν αυτού αν οι Ρώσοι αναγκάστηκαν σε τακτική υποχώρηση δεν σημαίνει ότι το απεδείχθησαν μόνιμα και εδώ και μήνες σχεδιάζουν την επιστροφή τους στη μοναδική στην Μεσόγειο βάση τους. Ταυτόχρονα οι Ιρανοί δεν προτίθενται να εγκαταλείψουν το κύριο έρεισμα τους στον Αραβικό κόσμο.
Οι αντιτιθέμενοι στα σχέδια αυτά είναι οι Αμερικανοί, οι Σαουδάραβες, οι Τούρκοι και φυσικά το Ισλαμικό Κράτος.

Τα πράγματα τώρα εξελίσσονται ως εξής. Οι Αμερικανοί εγκατέλειψαν την εκπαίδευση στους δυτικόφρονες αντικαθεστωτικούς αφού ξόδεψαν 500 εκατομμύρια δολάρια για αυτό και περιορίζονται να τους πετούν από αέρος όπλα που είναι κυρίως αντιαρματικά τα οποία έχει αγοράσει και πληρώσει η Σαουδική Αραβία. Αυτό γίνεται για να ματώσουν οι Ρώσοι που θεωρητικά συνεργάζονται γιατί άρματα μάχης έχει κυρίως ο Άσσαντ. Ο Ρώσοι χτυπούν προς Βορρά διότι θέλουν να καταλάβουν το Χαλέπι το οποίο ήδη πολιορκούν, επικουρούμενοι από τους Ιρανούς και την Χεζμπολά ,και να φτάσουν μέχρι τα τουρκικά σύνορα ώστε μαζί με το κομμάτι των συριοτουρκικών συνόρων που έχουν αποκόψει οι Κούρδοι να αποκοπεί η τροφοδοσία του Ισλαμικού Κράτους που γίνεται ουσιαστικά από την Τουρκία. Το Ισλαμικό κράτος στηρίζεται πλέον μόνο από τους Σαουδάραβες και τους Τούρκους. Οι δήθεν Δυτικόφιλοι αντικαθεστωτικοί είναι ένα συνονθύλευμα μέσα στο οποίο υπάρχει και τμήμα της Αλ-Καΐντα.

Αυτή την περίοδο η σύγκρουση γίνεται για τον έλεγχο των παραλίων και των τουρκικών συνόρων από την θάλασσα και μέχρις εκεί πού έφτασαν οι Κούρδοι ,και στην περιοχή της έδρας του Ισλαμικού κράτους στην Ράκκα στο κέντρο της Συρίας βομβαρδίζουν εναλλακτικά Αμερικανοί ,Ρώσοι ,Άγγλοι και Γάλλοι χωρίς σπουδαία αποτελέσματα.

Το βασικό ζήτημα της περιοχής είναι για τους Αμερικανούς η δημιουργία Κουρδικού Κράτους. Αυτό βέβαια αποτελεί ανάθεμα για τους Τούρκους, όμως ο Κουρδικός Στρατός, οι πεσμεργκά, ήσαν οι μόνοι πού κατήγαγαν νίκες εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και οι περιοχές που διοικούν οι Κούρδοι είναι το ασφαλέστερο μέρος του Συριακού κράτους.

Οι Αμερικανοί, που πάντα συνεννοούνται με τον νικητή, έχουν αποφασίσει να τροφοδοτήσουν με βαρύ οπλισμό τους Κούρδους άμεσα διότι τα όπλα που τους έστελναν μέσω Ιράκ υφίσταντο σημαντικές απώλειες από τις Ιρακινές δυνάμεις πού τα οικειοποιούντο. Οι Τούρκοι διαμαρτυρήθηκαν για αυτό γιατί πολλά όπλα καταλήγουν στο ΡΚΚ αλλά αυτός ο λόγος δεν συγκινεί πλέον τους Αμερικανούς .

Ταυτόχρονα οι Αμερικανοί οπλίζουν την Χεζμπολά που είναι φίλοϊρανική και αντιισραηλινή διότι η Χεζμπολά μάχεται τώρα επιτυχώς το Ισλαμικό Κράτος. Οι συγκρούσεις εντός της Συρίας θα αυξηθούν ,οι Κούρδοι της Τουρκίας έχουν ξεσηκωθεί και ο Ερντογάν, που είναι ο χαμένος της Ιστορίας θα εκβιάσει την Δύση και την χώρα μας με τους πρόσφυγες γιατί μόνο αυτός ο εκβιασμός τού μένει. Eίναι ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτο ότι εκτός των Ρώσων στηρίζουν τον Άσσαντ και οι Κινέζοι οι οποίοι, για πρώτη φορά έστειλαν αεροπλανοφόρο Γιαμά συμμετέχει στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Ισλαμικού Κράτους με την αληθινή δικαιολογία ότι είχαν αγοράσει από την Συριακή Κυβέρνηση τις πετρελαιοπηγές πού έχει καταλάβει το Ισλαμικό Κράτος.

Βρισκόμαστε μπροστά σε δραματικές αλλαγές συνόρων. Το αμερικανικό σχέδιο είναι η δημιουργία του Κουρδικού Κράτους το οποίο επεκτείνεται στην Τουρκία ,το Ιράκ, το Ιράν και την Συρία. Το Κουρδικό Κράτος παρά τις συνήθεις εμπαθείς διαφορές των ηγετών του είναι εθνοτικά συμπαγές, σφριγηλό , και πολύ πιο σύγχρονο από τα περιβάλλοντα κράτη. Αυτός είναι ο πολιτικός λόγος για τον οποίο θέλουν να το συστήσουν σαν κράτος οι Αμερικανοί.

Υπάρχει όμως και ισχυρός οικονομικός λόγος πού είναι το πετρέλαιο. Όλη η περιοχή είναι πολύ πετρελαιοφόρα με πετρέλαιο πολύ καλής ποιότητας. Οι Τούρκοι δεν θέλησαν να ψάξουν εκεί γιά πετρέλαιο γιατί ήξεραν ότι τότε θα έχαναν με βεβαιότητα το Κουρδιστάν. Επίσης το γεγονός ότι το μεγάλο Κουρδιστάν άπτεται των συνόρων τεσσάρων χωρών το καθιστά εξαιρετικό μοχλό πίεσης εφ’ όσον διατηρηθεί φιλοαμερικανικό που για το ορατό μέλλον δεν έχει λόγο να μην το κάνει. Το μεγάλο Κουρδιστάν είναι η κίτρινη περιοχή του χάρτη και μέσα στο κόκκινο τετράγωνο οι κάτοικοι είναι σχεδόν μόνο Κούρδοι.

Σε ότι αφορά την Συρία η δημοκρατία είναι μια χαμένη υπόθεση . Οι Ρώσοι θα δημιουργήσουν μία κατάσταση όπως στην Ουκρανία ,την Γεωργία και την Μολδαυία όπου θα υπάρχουν παγωμένες συγκρούσεις. Στην δύσκολη και άγονη περιοχή της κεντρικής Συρίας θα αφήσουν τους Κούρδους να πολεμούν στα σημεία που επιθυμούν ένα συρρικνωμένο και με έλλειψη εφοδιασμού Ισλαμικό Κράτος και την αναρχία να κυριαρχεί στο υπόλοιπο.
Οι Δυτικοί σύμμαχοι θα βομβαρδίζουν όποτε απαιτεί η κοινή γνώμη το Ισλαμικό Κράτος και όποτε θέλουν να βοηθήσουν τους Κούρδους. Πάντως η Προεδρία Ομπάμα είναι φειδωλή στο να διαθέσει πόρους και αρνητική στην διάθεση πεζικού.

Τελικά κάποιος νέος ηγέτης που θα έχει ένα επίχρισμα δημοκρατικότητας θα αναδειχθεί και ο οποίος θα αφήσει κράτος, Στρατό, Αστυνομία και Μυστικές Υπηρεσίες άθικτες.Το πραγματικό πρόβλημα είναι αλλού. Από τα 22 εκατομμύρια Σύρων τα 4 είναι πρόσφυγες μέσα ή κοντά στα τουρκικά σύνορα και 7 εκατομμύρια είναι εσωτερικοί πρόσφυγες.

Αυτό είναι το ύστατο αλλά ισχυρό όπλο του Ερντογάν.
Αυτό το όπλο θα χρησιμοποιηθεί και πάλι εναντίον της Ελλάδας διότι οι Τουρκικές βλέψεις προς τα εμάς αυξάνονται όσο η Τουρκία χάνει προς την Ανατολία . Μετά το κύμα προσφύγων έχουμε τώρα πρόταση για κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο δηλαδή αρχή μοιρασιάς του ,αντί απλώς να απαγορευθούν οι αναχωρήσεις προσφύγων από την Τουρκία προς Ελλάδα που είναι η προφανής λύση.
Ο ορίζοντας θα σκοτεινιάζει για καιρό.

www.kassandros.gr