27 Οκτωβρίου 2015

«Οσο χάνει ο Ερντογάν θα σκοτώνονται αθώοι»

Λεζάντα: Στιγμιότυπο από τις διαδηλώσεις που ακολούθησαν το μακελειό στην Αγκυρα: Εκατοντάδες πλακάτ που γράφουν «Γνωρίζουμε το δολοφόνο»


Διανύουμε μια φάση πολέμου στο εσωτερικό της Τουρκίας με απόλυτη ευθύνη του Ερντογάν και αυτό δεν το καταγγέλλουμε μόνο εμείς, αλλά το λένε και οι γονείς και οι συγγενείς των Τούρκων αστυνομικών και στρατιωτικών, θυμάτων της τελευταίας περιόδου.

Λίγες ημέρες απέμειναν μέχρι τις κρίσιμες εκλογές στην Τουρκία, όπου το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) θα προσπαθήσει να κρατηθεί στην εξουσία, ελπίζοντας ότι θα αποδώσουν εκλογικά οφέλη η ακραία εθνικιστική στροφή του και ο πόλεμος κατά των Κούρδων αυτονομιστών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, ΡΚΚ.Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το φιλοκουρδικό κόμμα, HDP, όχι μόνο θα μπορέσει να υπερβεί το δρακόντειο ποσοστό 10% των ψήφων, που είναι συνταγματικά το ελάχιστο όριο για την είσοδό του στη Βουλή, αλλά και θα αυξήσει τις δυνάμεις του σε σχέση με τις εκλογές του Ιουνίου.Η επιτυχία του HDP και η είσοδός του για πρώτη φορά στη Βουλή στέρησαν από τον Ερντογάν τον Ιούνιο την απαραίτητη πλειοψηφία για τη συνταγματική αναθεώρηση και στον Αχμέτ Νταβούτογλου και το AKP την αυτοδυναμία.Η προεκλογική εκστρατεία εξελίσσεται την ώρα που παραβιάζονται πολιτικά δικαιώματα, μαίνονται οι μάχες στη νοτιοανατολική Τουρκία και κορυφώνεται ο πόλεμος στη Συρία.Για τα θέματα αυτά μιλήσαμε με τη γνωστή δικηγόρο Εμπρού Γκιουνάι, που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα.
Η δικηγόρος Εμπρού Γκιουνάι Η δικηγόρος Εμπρού Γκιουνάι στην Αθήνα |
➥ «Οι Κούρδοι θα ξαναμπούν στη Βουλή ενισχυμένοι και ο Ερντογάν δεν θα καταφέρει να αποκτήσει αυτοδυναμία και να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση. Παρ’ όλα αυτά, το ΑΚΡ κάνει επίθεση και χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να παραμείνει η μοναδική δύναμη εξουσίας.
Επιτίθεται κατά των Κούρδων γιατί του ανατρέψαμε δύο φορές τα σχέδια για τη Μέση Ανατολή, όπου η Αγκυρα φιλοδοξεί να παίξει ηγετικό ρόλο.
Την πρώτη φορά με το Κομπάνι και τη δεύτερη φορά με τις εκλογές του Ιουνίου και την είσοδο του HDP στη Βουλή, τους χαλάσαμε όλο τον σχεδιασμό.
Τώρα μας στοχοποιούν και μας επιτίθενται τόσο για εσωτερικούς λόγους όσο και για τον ρόλο που παίζουμε εμείς οι Κούρδοι στη Μέση Ανατολή και ιδίως στη Συρία.
Το παράδειγμα της Δημοκρατίας του “Ροζαβά” που έχουμε εγκαθιδρύσει στη Βόρεια Συρία αποτελεί ελπίδα και παράδειγμα για τους λαούς στην περιοχή και αυτό ενοχλεί την Αγκυρα.
Διανύουμε μια φάση πολέμου στο εσωτερικό της Τουρκίας με απόλυτη ευθύνη του Ερντογάν και αυτό δεν το καταγγέλλουμε μόνο εμείς, αλλά το λένε και οι γονείς και οι συγγενείς των Τούρκων αστυνομικών και στρατιωτικών, θυμάτων της τελευταίας περιόδου.
Μετά το Κομπάνι και τις εκλογές του Ιουνίου, ο Ερντογάν κατάλαβε ότι οι Κούρδοι δεν θα αποδεχθούν την υποταγή και τις πολιτικές του και αντέδρασε με βία, με στόχο τους Κούρδους και πρόσχημα την “τρομοκρατία”.
➥ »Δεν είναι τυχαίο ότι οι εμπόλεμες ζώνες αυτή τη στιγμή στο τουρκικό έδαφος είναι αυτές οι περιοχές όπου το HDP αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις πρόσφατες εκλογές.
Επίσης, σήμερα, το ΑΚΡ προβάλλει μια ισχυρή ισλαμική ταυτότητα, πολύ ισχυρότερη απ’ ό,τι στο παρελθόν. Ωστόσο και αυτό είναι προσχηματικό.
Για παράδειγμα, στο Κομπάνι, αλλά και σε άλλες περιοχές, οι Αρχές δεν μας επέτρεπαν να θάψουμε τους νεκρούς μας, παραβαίνοντας τα ήθη και τους κανόνες του ισλάμ.
Στο Τζίζρε αποθήκευαν τα πτώματα στους καταψύκτες μέχρι να πάρουν άδεια ταφής μετά από οκτώ ημέρες. Το ΑΚΡ, που εμφανίζεται με ισλαμική ταυτότητα, δεν αφήνει στην πόλη του Τζίζρε, όπου επενέβη ο στρατός, να πάει ο κόσμος στο τζαμί να προσευχηθεί.
Εκεί, ελεύθεροι σκοπευτές σκότωσαν δεκάδες αμάχους, γέρους, γυναίκες και παιδιά και κανείς ένοχος δεν λογοδότησε. Αντίθετα, απαγόρευσαν σε κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία να μπει στην πόλη για να διαπιστώσει τι συμβαίνει.
Στο Βαν σκότωσαν μια Κούρδισσα, την έγδυσαν και την πέταξαν σε ένα χαντάκι. Αυτό δεν συνάδει ούτε με το ισλάμ ούτε με τα δικαιώματα του ανθρώπου.
➥ »Λόγω της πολεμικής κατάστασης που επικρατεί σε πολλές επαρχίες της χώρας, άρχισαν να μεταναστεύουν και πάλι οι Κούρδοι από τη νοτιοανατολική Τουρκία στις μεγάλες πόλεις και φοβάμαι ότι κάποιοι θα φύγουν προς την Ευρώπη.
Σε πολλές επαρχίες έχουν απαγορεύσει την κυκλοφορία, δημιουργούν κλίμα φόβου και τρομοκρατίας, με στόχο να μη διεξαχθούν οι εκλογές σε αυτές τις περιοχές, για να ωφεληθεί το ΑΚΡ εις βάρος του HDP.
Η επιδίωξη του Ερντογάν είναι να εμποδιστούν να ψηφίσουν οι Κούρδοι ψηφοφόροι.
Μέσα σε αυτό το κλίμα δημιουργούνται ερωτήματα για το ποιοι θα ψηφίσουν τελικά και πόσο ελεύθερες θα είναι αυτές οι εκλογές.
Ο ηγέτης του φιλοκουρδικού HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, θρηνεί μαζί με τους συγγενείς των νεκρών Ο ηγέτης του φιλοκουρδικού HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, θρηνεί μαζί με τους συγγενείς των νεκρών | EPA / TOLGA BOZOGLU
➥ »Πριν από λίγες ημέρες κάηκαν και λεηλατήθηκαν 400 γραφεία και εκλογικά κέντρα του HDP, οι Κούρδοι δεν αισθάνονται ασφαλείς μέσα στη χώρα τους ούτε μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.
Ειδικά στις περιοχές όπου έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας, οι σφαίρες πέφτουν βροχή και υπάρχουν πολλοί άμαχοι νεκροί.
Οσο για την τρομοκρατική επίθεση στην Αγκυρα, η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες της.
Γίνεται φανερό ότι όσο ο Ερντογάν χάνει τις εκλογές τόσο θα σκοτώνεται αθώος κόσμος στον δρόμο. Η τρομοκρατική επίθεση στην Αγκυρα ήταν ένα μήνυμα, όπως και η παλαιότερη επίθεση στο Σουρούτς.
Δεν είναι τυχαίο ότι η επίθεση έγινε λίγο πριν ανακοινώσει το PKK μονομερή κατάπαυση του πυρός εν όψει των εκλογών.
Εμείς επιδιώκουμε την ειρήνη και ως Κούρδοι δεν έχουμε τίποτα ενάντια στον τουρκικό λαό. Πολλοί Τούρκοι άλλωστε ψηφίζουν το HDP.
Εμείς έχουμε πρόβλημα με την κυβέρνηση και τον εθνικισμό. Ωστόσο, κάποιοι κύκλοι θέλουν να σπρώξουν την Τουρκία σε έναν εμφύλιο πόλεμο.
➥ »Ευθύνες έχει η Τουρκία και για το προσφυγικό κύμα, καθώς η κυβέρνηση “άνοιξε τις πόρτες” από τις τουρκικές ακτές προς την Ευρώπη.
Ο Ερντογάν θέλει να χρησιμοποιήσει το προσφυγικό για να δημιουργήσει τις αποκαλούμενες ζώνες ασφαλείας εντός συριακού εδάφους, με στόχο την αποτροπή της δημιουργίας κουρδικής κρατικής οντότητας στη Βόρεια Συρία, και να πάρει οικονομικά και πολιτικά ανταλλάγματα από την Ε.Ε.».