27 Οκτωβρίου 2015

Ο μέγας λογοκριτής Ερντογάν

Ο μέγας λογοκριτής Ερντογάν
Ο επικεφαλής σύμβουλός του φαίνεται σε βίντεο να προτρέπει έναν υπουργό να κατεβάσει τρία κανάλια που έχουν διασυνδέσεις με τον ιμάμη Φετχουλάχ Γκιουλέν
Αποκαλυπτικό βίντεο, που δόθηκε στη δημοσιότητα το Σαββατοκύριακο μέσω τουρκικής εφημερίδας, παρέχει αποδείξεις για το ότι η αφαίρεση συγκεκριμένων τηλεοπτικών σταθμών από διάφορες πλατφόρμες έχει πολιτικά κίνητρα. Ο επικεφαλής σύμβουλος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται στο βίντεο να προτρέπει έναν υπουργό να αφαιρέσει τρία κανάλια από την κρατική Τουρκική Εταιρεία Δορυφορικών Επικοινωνιών (Turksat). Η κίνηση αυτή επικρίθηκε ευρέως, γράφει η εφημερίδα «Zaman».

Σύμφωνα με το βίντεο - το οποίο τραβήχτηκε τον Φεβρουάριο λίγο προτού παραχωρήσει ζωντανή συνέντευξη ο πρόεδρος Ερντογάν στο κρατικό κανάλι TRT - ο Μουσταφά Βαράνκ, σύμβουλος του Ερντογάν και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Turksat, προέτρεψε τον τότε υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Λούφτι Ελβάν να αφαιρέσει από την πλατφόρμα τα κανάλια που έχουν διασυνδέσεις με το κίνημα του Φετχουλάχ Γκιουλέν, του τούρκου ιμάμη που ζει εξόριστος στις ΗΠΑ και επικρίνει τον Ερντογάν. 

Το βίντεο αυτό, το οποίο τραβήχτηκε στα παρασκήνια πριν από τη συνέντευξη του Ερντογάν και το έδωσε στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Cumhuriyet» το Σάββατο, δείχνει τον Βαράνκ να συζητεί με δημοσιογράφους και να τους λέει ότι ζήτησε από τον Ελβάν να αφαιρέσει τα συγκεκριμένα κανάλια από τον Turksat αλλά εκείνος αρνήθηκε φοβούμενος τη λαϊκή κατακραυγή.

Ο Βαράνκ φαίνεται στο βίντεο να λέει ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν δικαιολογημένη διότι τα κανάλια αυτά «μεταδίδουν ρεπορτάζ που πλήττουν το κύρος της κυβέρνησης».

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί Irmak TV, Bugun TV και Kanalturk έλαβαν πρόσφατα προειδοποίηση από τον Turksat ότι τα συμβόλαιά τους δεν θα ανανεωθούν από τον Νοέμβριο. 

Και άλλα κρούσματα
Η επικεφαλής του ανεξάρτητου Συμβουλίου Τύπου της Τουρκίας Πινάρ Τουρέντς δήλωσε ότι το «σκανδαλώδες βίντεο» δείχνει άλλη μία φορά πώς η κυβέρνηση σχεδίασε πριν από μήνες να φιμώσει τις φωνές των μέσων ενημέρωσης που δεν έχουν τις ίδιες απόψεις με εκείνη. Πρόσθεσε ότι οι πολιτικά υποκινούμενες προσπάθειες, όπως δείχνει το βίντεο, αποτελούν άλλη μία απόδειξη του πώς η κυβέρνηση καταπατάει την ελευθερία του Τύπου.  Η απόφαση του Turksat να αφαιρέσει τα τρία κανάλια που πρόσκεινται στον Γκιουλέν σημαίνει ότι οι τηλεθεατές θα μπορούν να τα παρακολουθούν μόνο μέσω της ιστοσελίδας τους.  

Ομοίως οι Digiturk, Turkcell TV+, Tivibu, Teledunya και Kablo TV αφαίρεσαν πρόσφατα από τις πλατφόρμες τους τα κανάλια Bugun TV, Mehtap TV, Kanalturk, Samanyolu TV, S Haber, Irmak TV και Yumurcak TV που επικρίνουν την κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της Προοδευτικής Ενωσης Δημοσιογράφων (CGD) Αχμέτ Αμπακάι δήλωσε πως όσοι εμπλέκονται σε προσπάθειες λογοκρισίας των μέσων ενημέρωσης θα λογοδοτήσουν στα δικαστήρια αργά ή γρήγορα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Δεοντολογίας των Μέσων Ενημέρωσης (ΜΕΚ) Χαλίτ Εσεντίρ, η συζήτηση στο βίντεο δείχνει ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν κανένα σεβασμό για το Σύνταγμα ή τον νόμο στην Τουρκία. «Διαπράττουν ένα έγκλημα και μετά κάθονται και το ομολογούν. Θα επιληφθεί η Δικαιοσύνη. Εχουν καταστρέψει την εικόνα της Τουρκίας στα μάτια του κόσμου. Ελπίζω ότι η χώρα θα καταφέρει να απαλλαγεί από τις άνομες αυτές πρακτικές όσο το δυνατόν γρηγορότερα» είπε.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε πως αυτό που έκανε ο Βαράνκ συνιστά έγκλημα και το χαρακτήρισε «απαράδεκτο». Πρόσθεσε: «Θα βλέπω τα τηλεοπτικά κανάλια που θέλω και δεν θα βλέπω εκείνα που δεν θέλω».

Αλλοι πολιτικοί ζήτησαν την άμεση παραίτηση του Βαράνκ από τη θέση του συμβούλου του προέδρου Ερντογάν και την παραπομπή του στη Δικαιοσύνη επειδή παραβίασε το Σύνταγμα καταπατώντας το δικαίωμα του κοινού στην πληροφόρηση.

Ο Βαράνκ όχι μόνο δεν αρνήθηκε ότι έλαβε χώρα η συζήτηση που φαίνεται στο βίντεο αλλά και το ανέβασε στον λογαριασμό του στο Twitter δηλώνοντας υπερήφανος για όσα είπε.

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και ο Ερντογάν επικρίνονται ευρέως στην Τουρκία και στο εξωτερικό επειδή τοποθέτησαν τους ανθρώπους τους στο δικαστικό σώμα και παραβιάζουν συστηματικά το νόμο αφότου έγινε γνωστή στα τέλη του 2013 μια έρευνα για διαφθορά στην οποία εμπλέκονται άτομα του άμεσου περιβάλλοντος του Ερντογάν. Εκείνη την περίοδο ξεκίνησε και ο πόλεμος της κυβέρνησης εναντίον του κινήματος του Γκιουλέν, το οποίο ο Ερντογάν κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε την έρευνα για τη διαφθορά προκειμένου να ανατρέψει την κυβέρνηση του ΑΚΡ. Ο Γκιουλέν το αρνείται, αλλά ο τούρκος πρόεδρος έχει εξαπολύσει πόλεμο κατά όποιου ατόμου ή επιχείρησης θεωρεί ότι έχει διασυνδέσεις με το κίνημα του Γκιουλέν.
ΒΗΜΑ