27 Οκτωβρίου 2015

Η μυστική διαδρομή των τζιχαντιστών

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΠΟΥΛΛΑΔΟΥ- Βρετανοί τζιχαντιστές μεταφέρονται στη Συρία μέσω κατεχομένων, ισχυρίζεται η «Daily Mirror».Λόγω ανεπαρκούς ελέγχου στα σύνορα, ταξιδιωτικοί πράκτορες του Ισλαμικού Κράτους μεταφέρουν λαθραία με βάρκες Τούρκων ψαράδων τζιχαντιστές, έναντι αμοιβής 1.200 ευρώ

«OI Βρετανοί τζιχαντιστές που παρασύρονται προς την ένωσή τους με τους εξτρεμιστές του ISIS στη Συρία, μεταφέρονται εκεί λαθραία διαμέσου του ηλιόλουστου νησιού της Κύπρου», αναφέρει σε χθεσινό της δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα «Daily Mirror». Ξεκινώντας το ταξίδι τους με φτηνές πτήσεις προς τον τουριστικό προορισμό (Κύπρο), στη συνέχεια ταξιδεύουν στην ελεγχόμενη από τους Τούρκους «Βόρεια Κύπρο», αναφέρει το δημοσίευμα, προσθέτοντας πως εκεί δίνουν μέχρι και 1.000 αγγλικές λίρες στους ψαράδες που είναι πρόθυμοι να τους μεταφέρουν σε όλη τη Μεσόγειο και να τους αποβιβάσουν τις νυκτερινές ώρες στη συριακή ακτή.

«Είναι δύσκολο να υπολογιστούν οι ακριβείς αριθμοί. Εκτιμώ ότι πολλές δεκάδες άνθρωποι από το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν χρησιμοποιήσει αυτήν τη διαδρομή για να φτάσουν στο Ισλαμικό Xαλιφάτο. Είναι μια απλή επιχειρηματική σύμβαση, και οι προσφορές πραγματοποιούνται σε μετρητά, πάντοτε σε μετρητά», αναφέρει ανώνυμη πηγή στην εφημερίδα, προσθέτοντας «Όλοι γνωρίζουν τι συμβαίνει. Αλλά ποτέ δεν έχουν μιλήσει».

Ταξιδιωτικός πράκτορας της ISIS
Την περασμένη εβδομάδα, αναφέρει το δημοσίευμα, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σημαντική καταστολή ανθρώπων που φεύγουν από το Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου πολεμήσουν για το Ισλαμικό Κράτος. «Είναι εντυπωσιακό, πως η διαδρομή που έχουμε αποκαλύψει, αρχίζει σε ένα νησί όπου η Βρετανία διατηρεί ισχυρή στρατιωτική παρουσία 3.500 ανθρώπων. Οι επίδοξοι τζιχαντιστές πραγματοποιούν την πρώτη τους επαφή με ένα άτομο στη 'Βόρεια Κύπρο', που είναι γνωστός ταξιδιωτικός πράκτορας της ISIS», αναφέρει συγκεκριμένα.

Ανεπάρκεια ελέγχου «συνόρων»
Προς διαπίστωση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το κύκλωμα μεταφοράς, η «Daily Mirror» επιχείρησε να ακολουθήσει την ίδια διαδρομή. Κάνοντας λόγο για ανεπάρκεια ελέγχου στα 'σύνορα' με τα κατεχόμενα, σημειώνεται πως οποιοσδήποτε κάτοχος ευρωπαϊκού διαβατηρίου μπορεί εύκολα να περάσει τα οδοφράγματα. Ένας κυβερνήτης σκάφους, ο οποίος ήταν τρομοκρατημένος για να μην αναγνωριστεί, εξήγησε: «Είναι ακριβώς το ίδιο για τους τζιχαντιστές. Ως Βρετανοί πολίτες, έχουν τα διαβατήρια της ΕΕ και εμφανίζονται όπως ακριβώς και οι τουρίστες που έρχονται πέρα από τα 'σύνορα'. Δεν υπάρχουν ποτέ οποιαδήποτε προβλήματα να περάσουν απέναντι (Συρία)».

Χρεωστικά μετάβασης
Μετά από μία νύκτα διαμονής σε ένα μικρό ξενοδοχείο κρυμμένο στους σκονισμένους δρόμους της παλιάς πόλης της Αμμοχώστου, σημειώνει η «Μirror», οι εξτρεμιστές συναντούν «τον ταξιδιωτικό πράκτορα της ISIS». Ο πλοίαρχος δήλωσε στην εφημερίδα: «Υπάρχουν συνήθως τρεις ή τέσσερεις Βρετανοί τζιχαντιστές κάθε φορά, παρά το γεγονός ότι συχνά πετούν χωριστά από διαφορετικά αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου», προσθέτοντας: «Η χρέωση για τη διέλευση είναι συνήθως 1.200 ευρώ για κάθε άτομο, προφανώς σε μετρητά. Αλλά έχω ακούσει για ένα άτομο που ήρθε μόνος του από το Βόρειο Λονδίνο και χρεώθηκε 3,000 ευρώ».

Μόλις παραδοθούν τα χρήματα, συνεχίζει το ρεπορτάζ, αυτοί επιστρέφουν στα ξενοδοχεία τους στην Αμμόχωστο, η οποία είναι μια στρατιωτική πόλη, και μετά το σούρουπο ένα αυτοκίνητο φτάνει για να τους μεταφέρει 25 μίλια βορειοανατολικά στο λιμάνι «Bogaz». «Όταν φτάνουν το βράδυ οι τζιχαντιστές επιβιβάζονται το συντομότερο δυνατό στο σκάφος που θα τους μεταφέρει με τρόπο που δεν θα γίνουν αντιληπτοί. Ο πλοίαρχος που εμπλέκεται θα γνωρίζει ήδη τη ρουτίνα των Τούρκων λιμενοφυλάκων το συγκεκριμένο βράδυ.

Έχει ένα ασφαλές παράθυρο για να μπει σε διεθνή ύδατα, ενώ μερικές φορές ρίχνουν τα δίχτυά τους λίγα μίλια έξω. Στη συνέχεια, προχωρούν στη Συρία, η οποία βρίσκεται περίπου τρεις με τέσσερεις ώρες μακριά, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Κάποιες φορές συναντούν μια προκαθορισμένη βάρκα από την άλλη πλευρά στη μέση της θάλασσας και οι τζιχαντιστές μεταφέρονται εκεί. Μερικές φορές τους μεταφέρουν όλη τη διαδρομή προς τη συριακή ακτογραμμή. Από τη στιγμή που φτάνουν, είναι εύκολο να πορευτούν ανατολικά προς το Χαλιφάτο. Στον δρόμο της επιστροφής (οι ψαράδες) θα σταματήσουν για να πάρουν τα δίχτυά τους και θα επιστρέψουν στο λιμάνι κατά την αυγή», εξήγησε ένας πλοίαρχος στα κατεχόμενα.

Η συγκάλυψη του φόβου
Σύμφωνα με δηλώσεις ανθρώπων στα κατεχόμενα, γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα επικρατεί πλήρης ομερτά. «Κανείς δεν λέει λέξη γι' αυτό, φοβούμενος μήπως διαταράξει το τι συμβαίνει. Απλά δεν παίζεις με αυτούς τους ανθρώπους», δήλωσε. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο Άντι Λάινς, η πιο συνηθισμένη διαδρομή προς τη Συρία γίνεται απέναντι από τα τουρκικά σύνορα, αλλά οι νέες στρατολογήσεις γίνονται όλο και περισσότερο από την Ιταλία, τη Μεσόγειο και την Βόρεια Αφρική. Πιστεύεται πως μέχρι και 60 Βρετανοί έχουν ταξιδέψει στη Συρία μέσω Κύπρου.

Άντρο κακοποιών τα κατεχόμενα
Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια, τα κατεχόμενα έχουν μετατραπεί σε διαβόητη κρυψώνα Βρετανών και άλλων εγκληματικών στοιχείων. Μερικοί από αυτούς ήταν ο δολοφόνος Μ25 Κένι Νόιγε και ο Τούρκος εκατομμυριούχος απατεώνας Ασίλ Ναδίρ, ο οποίος μεταφέρθηκε στην κατεχόμενη Κύπρο, προκειμένου να ξεφύγει από τα νύχια των βρετανικών Αρχών. Όπως αναφέρει η «Μirror», πολλοί εγκληματίες που βρίσκονται στη λίστα με τους «πλέον καταζητούμενους» του Ηνωμένου Βασιλείου είναι κρυμμένοι σε πολυτελείς βίλες των κατεχομένων.
- See more at: http://www.sigmalive.com/simerini/politics/278853/i-mystiki-diadromi-ton-tzixantiston#sthash.8ak3YK1M.dpuf