27 Οκτωβρίου 2015

Κοτζιάς: Όταν μιλούσα για εγγυήσεις με κοιτούσαν περίεργα.



Η συνεργασία Κύπρου –Ελλάδας και το κυπριακό στη διεθνή του πτυχή, απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, τη συνάντηση μεταξύ Προέδρου Αναστασιάδη και Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.
 «Συζητήσαμε τη συνεργασία Ελλάδας- Κύπρου, τη συνεργασία μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και το κυπριακό, όσο άφορα στη διεθνή του πτυχή, καθώς τα εσωτερικά της Κύπρου δεν αφορούν την Ελλάδα», δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας μετά το πέρας της συνάντησης του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.Πρόσθεσε ότι «το διήμερο αυτό έχουμε κάνει πιο ουσιαστική και πιο λεπτομερή και πιο ειδικευμένη τη συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Είναι ένα μεγάλο πρακτικό βήμα στη συνεργασία ανάμεσα στα δύο κράτη».
 Ερωτηθείς για την εικόνα που εισπράττει για το πεδίο των διαπραγματεύσεων, ο Νίκος Κοτζιάς ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τη θέληση, την ικανότητα και τη δυνατότητα να παλέψει για την προώθηση μιας δίκαιης λύσης του κυπριακού και έχει την πλήρη υποστήριξη μας.Σε ό,τι άφορα στο διεθνή παράγοντα κάποιοι υποστηρίζουν αυτή τη διαδικασία, άλλοι βιάζονται παραπάνω από όσο χρειάζεται και μερικοί απλώς παρακολουθούν, είπε. 
Σε σχέση με τις εγγυήσεις και ερωτηθείς αν ο διεθνής παράγοντας μπορεί να επηρεάσει την Τουρκία, η οποία επιμένει στις εγγυήσεις, ο Έλληνας ΥΠΕΞ απάντησε ότι «όταν πριν από μερικούς μήνες έθετα για πρώτη φορά, μετά από 10ετίες, το ζήτημα των εγγυήσεων και επανέφερα το κυπριακό στο θεμέλιο του, που είναι η παρουσία κατοχικών στρατευμάτων, πολλοί με κοίταξαν παράξενα». 
Συμπλήρωσε ότι «σήμερα θεωρείται ως ένα ζήτημα, που πρέπει πράγματι να συζητηθεί. Πάρα πολλές διεθνείς δυνάμεις έχουν αποδεχτεί τις θέσεις, που έχουμε εμείς και βέβαια πριν από όλα η Κυπριακή Δημοκρατία και νομίζω ότι αυτό το γεγονός δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστη την Τουρκία».
Ερωτηθείς αν λόγω των οικονομικών δυσκολιών, που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, πιθανόν να δυσκολεύεται να ασκήσει πολιτική, ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε ότι «η οικονομική μας αδυναμία δεν μειώνει καθόλου τη στρατηγική μας σημασία και την ικανότητα μας να ασκούμε εξωτερική πολιτική»
Προσπαθούμε, πρόσθεσε, «να διατηρούμε ψηλά το επίπεδο της εξωτερικής μας πολίτικης και να επηρεάζουμε το αδύνατο μας σημείο, που είναι τα οικονομικά και όχι το αντίθετο, όπως θα επιθυμούσαν κάποιοι τρίτοι»Σε ερώτηση αν από επαφές του με ξένους αξιωματούχους έχει κάποια ένδειξη για το θέμα των εγγυήσεων, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «επαναλαμβάνω, η Τουρκία νιώθω και έχω την αίσθηση ότι λαμβάνει υπόψη το διεθνές περιβάλλον όσον αφορά το θέμα των εγγυήσεων που έχει αλλάξει από τότε που το διατύπωσα για πρώτη φορά».
- See more at: http://www.sigmalive.com/news/politics/278929/kotzias-otan-milousa-gia-eggyiseis-me-koitousan-perierga#sthash.EuZqKmuE.dpuf