10 Σεπτεμβρίου 2015

Συνειδητή ρήξη της Τουρκίας με το PKK

Κλιμακώνονται οι μάχες μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και του PKK. Ο Γκίντο Στάινμπεργκ από το Ίδρυμα Επιστήμη και Πολιτική επισημαίνει πως οι μάχες αυτές αποδυναμώνουν τον αγώνα κατά του IS.

Ο αρχηγός του κουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς έκανε λόγο για κήρυξη εμφυλίου πολέμου από την πλευρά του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου. Οι μάχες αυτές όμως έχουν συνέπειες και στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους επισημαίνει ο Γκίντο Στάινμπεργκ από το Ίδρυμα Επιστήμη και Πολιτική σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό ραδιόφωνο DLF .

«Αποδυναμώνεται πολύ ο αγώνας κατά του IS. Θα ήταν πολύ σημαντικό για τον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους αλλά και για την πολιτική των Αμερικανών και των Ευρωπαίων απέναντι στη Συρία, η Τουρκία να ξεκινήσει και πάλι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το PKK».

H Τουρκία επέλεξε να τερματίσει την ειρηνευτική διαδικασία με το PKK
Περιπολίες του τουρκικού στρατού στην επαρχία Σιρνάκ Περιπολίες του τουρκικού στρατού στην επαρχία Σιρνάκ
Το Συμβούλιο της Ευρώπης εξέφρασε σήμερα τη βαθιά ανησυχία του για την κλιμάκωση της κρίσης στην Τουρκία και τη λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρα. Στην ερώτηση για ποιο λόγο το PKK παραμένει ο μεγάλος εχθρός της Τουρκίας και μάλιστα φαίνεται να είναι μεγαλύτερος από το Ισλαμικό Κράτος ο Στάινμπεργκ απάντησε: «Το θεωρώ πραγματικά παράλογο. Το PKK ήταν και παραμένει μια τρομοκρατική οργάνωση αλλά είναι και μια οργάνωση, η οποία δήλωσε έτοιμη να κάνει υποχωρήσεις όσον αφορά τους στόχους της. Προηγουμένως ζητούσε ένα ανεξάρτητο κράτος, τώρα μιλάει μόνο για αυτόνομες περιοχές. Και ξεκίνησε μια διαδικασία διαπραγματεύσεων με το τουρκικό κράτος. Πιστεύω πολύ απλά ότι η Τουρκία σκέφθηκε πως αυτή η ειρηνευτική διαδικασία δεν είναι πλέον προς το συμφέρον της. Και δεν πιστεύω αυτό που συχνά λέγεται ότι γίνεται για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους αλλά επειδή ο συριακός βραχίονας του PKK με αμερικανική βοήθεια κατέκτησε μεγάλα εδάφη στη γειτονική Συρία. Σ' αυτό η Τουρκία ήθελε να δώσει ένα τέλος».
Ο Γερμανός ειδικός πιστεύει ακόμα πως η συμμετοχή της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας στους βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία δεν αποτελεί καμία μεγάλη αλλαγή. Θεωρεί τον Μπασάρ Αλ Άσαντ υπεύθυνο για όλο αυτό το κακό και πιστεύει πως ο αγώνας δεν θα πρέπει να στραφεί μόνο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους αλλά και εναντίον του Σύρου ηγέτη.
Κριστάνε Κες (DLF) / Μαρία Ρηγούτσου 
DW