10 Σεπτεμβρίου 2015

Στο χάος βυθίζει ο Ερντογαν την Τουρκία, ανοίγωντας πόλεμο με το PKK. Σφαγή στην πόλη Cizre καταγγέλουν οι Κούρδοι

Στο χάος βυθίζει ο Ερντογαν την Τουρκία, ανοίγωντας πόλεμο με το PKK. Σφαγή στην πόλη Cizre καταγγέλουν οι Κούρδοιεπιμέλεια: Ματθαίος Τσιμιτάκης
Πορεία με τα πόδια στα βουνά της Ανατολικής Τουρκίας, πραγματοποιούν ο ηγέτης του φιλοκουρδικού HDP, Σελαχεντίν Ντεμιρτάς και τριάντα βουλευτές του κόμματος του, προκειμένου να φτάσουν στην πόλη Cizre, η οποία βρίσκεται υπό στρατιωτικό αποκλεισμό. Εδώ και μια εβδομάδα ο Τουρκικός στρατος διεξάγει εκεί επιχειρήσεις ενάντια στο PKK, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες, πολλοί απλοί πολίτες έχουν πέσει θύματα των επιχειρήσεων αυτών. Ο Ντεμιρτάς και οι βουλευτές του HDP αποκλείστηκαν από μπλόκο του στρατού, στην προσπάθεια τους να πλησιάσουν. 

Η Λεϊλά Ζάνα, βουλευτής και εμβληματική αγωνίστρια της κουρδικής υπόθεσης στην Τουρκία, κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση της Άγκυρας και τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) να σταματήσουν τις ένοπλες ενέργειες, προσθέτοντας πως, αν δεν το πράξουν, θα αρχίσει απεργία πείνας. "Επιστρέψτε στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων)!", τόνισε η βουλευτής του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), την οποία επικαλείται η εφημερίδα Hurriyet, στη διάρκεια πορείας που πραγματοποίησαν αιρετοί αξιωματούχοι του κινήματός της στην επαρχία Σιρνάκ (νοτιοανατολική Τουρκία). "Απευθύνω την έκκληση προς όλα τα μέρη που φέρουν όπλα. Σε διαφορετική περίπτωση, θα αρχίσω μια απεργία πείνας μέχρι θανάτου", απείλησε η Λεϊλά Ζάνα, "προτιμώ να πεθάνω παρά να παραμείνω θεατής των σκοτωμών που διαπράττονται".

https://pbs.twimg.com/media/COik-cOWcAA-pNS.jpg:large"Αυτοί που με γνωρίζουν το ξέρουν καλά. Δεν θα υπαναχωρήσω στην απόφασή μου, ακόμη κι αν μου κόψουν το κεφάλι. Φτάνει πια", δήλωσε η Λεϊλά Ζάνα. Το 2012, η κούρδισσα βουλευτής είχε συμμετάσχει σε μια απεργία πείνας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους κούρδους κρατουμένους που ζητούσαν καλύτερες συνθήκες κράτησης. Βραβευμένη με το βραβείο Ζαχάροφ για τα ανθρώπινα δικαιώματα που απονέμεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Λεϊλά Ζάνα είχε φυλακισθεί από το 1994 έως το 2004 κατηγορούμενη για σχέσεις με το PKK.

Τουρκικά μαχητικά συνέχισαν να βομβαρδίζουν θέσεις των Κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ χθες και σήμερα, επιτυγχάνοντας "πολύ δραστικά" αποτελέσματα, κατά τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο τουρκικός στρατός ενέτεινε τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) μετά τη δολοφονία από την οργάνωση 16 στρατιωτών την Κυριακή, στην πιο φονική επίθεση του PKK μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας μεταξύ των δύο πλευρών τον Ιούλιο.

Η Γερμανική εφημερίδα εφημερίδα Die Welt αναφέρει ότι ο Τούρκος πρόεδρος  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ρισκάρει να οδηγήσει τη χώρα του σε εμφύλιο πόλεμο στην προσπάθειά του να πετύχει μια νίκη του κόμματός του στις επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου και να ανακτήσει την παντοδυναμία του. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται έπειτα από εντολές του εναντίον των Κούρδων στο Ιράκ και τη Συρία βυθίζουν την Τουρκία στο χάος και αποσταθεροποιούν τις γειτονικές της χώρες. Παρόλα αυτά ο Ερντογάν συνεχίζει να παίζει με τη φωτιά, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.
"Η Τουρκία, ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφια χώρα προς ένταξη στην ΕΕ, αντί να συμμετέχει στην εξεύρεση λύσης στο άμεσο πρόβλημα της συριακής κρίσης και της αντιμετώπισης του Ισλαμικού Κράτους ανάγεται η ίδια σε πρόβλημα. Την ώρα που ο ελεύθερος κόσμος συγκεντρώνει τις δυνάμεις του για να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, η Άγκυρα στέλνει στρατό στο Ιράκ για να κυνηγήσει αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK)" αναφέρει χαρακτηριστικά. Με αυτό τον τρόπο, επισημαίνει η Welt, οι Κούρδοι αποδυναμώνονται, αν και μέχρι τώρα έμοιαζαν να είναι οι μοναδικοί που είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το ΙΚ επί του πεδίου.
Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου το τουρκικό κράτος τάσσεται εναντίον του PKK, οι Τούρκοι εθνικιστές εναντίον των αριστερών, οι Κούρδοι εναντίον του ΙΚ και το ΙΚ εναντίον όλων, επισημαίνει η Welt. Αν προσθέσει κανείς στην εξίσωση και δύο εκατομμύρια πρόσφυγες που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην Τουρκία, αλλά και τα αποτυχημένα κράτη στη γειτονιά της, είναι εμφανές ότι το μείγμα αυτό χρειάζεται μια μακρόπνοη πολιτική διακυβέρνηση. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί κανείς να το περιμένει από τον Ερντογάν, εκτιμά η Welt, μόνη επιθυμία του οποίου μοιάζει να είναι η κυριαρχία του κόμματός του ανεξαρτήτως κόστους. Για τον λόγο αυτό διακινδυνεύει τα πάντα, ακόμη και το ξέσπασμα ενός εμφυλίου.
Παρακολουθήστε το feed της καμπάνιας #Cizreunderattack στο twitter
AΥΓΗ