https://pbs.twimg.com/media/COfUJFfWoAA9u9y.jpg
Του Κώστα Ράπτη-Υποβαθμίζει η Ρωσία το ζήτημα της στρατιωτικής εμπλοκής της στη συριακή κρίση ή το διογκώνει η Ουάσιγκτον; Ή κάτι ενδιάμεσο; Αυτό είναι το ερώτημα που προκύπτει καθώς οι πληροφορίες που αρχικά δημοσιεύθηκαν στην ισραηλινή ιστοσελίδα Ynet, περί ανάπτυξης ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή της Λατάκειας, υιοθετούνται πλέον από την αμερικανική κυβέρνηση και το ΝΑΤΟ που εκφράζουν ανησυχία και ζητούν διευκρινίσεις.Πρόκειται για το κουβάρι πληροφοριών στο οποίο βρέθηκε να εμπλέκεται και η δική μας χώρα με το "σίριαλ” των υπερπτήσεων ρωσικών μεταγωγικών προς Συρία μέσω του FIR Αθηνών.
Την Τετάρτη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών John Kerry είχε άλλη μία (μετά από εκείνη του Σαββάτου) τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Sergey Lavrov για το ζήτημα, προειδοποιώντας τον ότι μια τέτοια κίνηση, αν αληθεύουν οι πληροφορίες, μπορεί να πυροδοτήσει περισσότερη βία. Ομοίως o εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Eric Schultz δήλωσε: "Θα καλωσορίζαμε σε τελική ανάλυση την εποικοδομητική προσπάθεια της Ρωσίας στην προσπάθεια καταπολέμησης του ισλαμικού κράτους, αλλά είμαστε ξεκάθαροι ότι θα ήταν ασυνείδητο για οποιοδήποτε εμπλεκόμενο μέρος, περιλαμβανομένων των Ρώσων, να χορηγήσει οποιαδήποτε υποστήριξη στο καθεστώς του Assad”.
"Υπάρχουν στη Συρία στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες οι οποίοι λειτουργούν ως εκπαιδευτές στα οπλικά συστήματα που παραδίδονται. Η Ρωσία από καιρό προμηθεύει τη Συρία με στρατιωτικό υλικό επί τη βάσει διμερών συμφωνιών” δήλωσε την ίδια ημέρα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova, κάνοντας λόγο για ενορχηστρωμένη "υστερία”. Η ανακοίνωσή της αντιμετωπίσθηκε στα δυτικά μέσα ενημέρωσης ως παραδοχή ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας, όμως δεν είναι διαφορετικό αυτό που προ ημερών τόνισε ο ίδιος ο Vladimir Putin από το Οικονομικό Φόρουμ του Βλαδιβοστόκ. Όπως είπε, οι εξοπλιστικές συμφωνίες με το καθεστώς του Assad έχουν υπογραφεί "εδώ και έξι επτά χρόνια” και "εκτελούνται κανονικά”, ενώ κάθε σενάριο για επιχειρησιακή εμπλοκή ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού περιορίσθηκε να το χαρακτηρίσει "πρόωρο”. Κατά τα λοιπά, ο Ρώσος πρόεδρος υπήρξε αιχμηρός απέναντι στους Ευρωπαίους ηγέτες οι οποίοι ακολουθούν πιστά την γραμμή της Ουάσιγκτον στη συριακή κρίση, μολονότι οι δικές τους χώρες, και όχι οι ΗΠΑ, πληρώνουν το τίμημα της προσφυγικής κρίσης.
Ωστόσο, η δημοσιοποίηση πληροφοριών συνεχίζεται. Το πρακτορείο Reuters ανέφερε, επικαλούμενο λιβανικές πηγές ότι ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη λάβει μέρος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, κυρίως με συμβουλευτικό ρόλο, και πως το μεγαλύτερο μέρος της ρωσικής παρουσίας δεν έχει ως τώρα δυναμικά εμπλακεί. Παράλληλα, το ίδιο πρακτορείο, μετέφερε πληροφορίες αμερικανικών πηγών ότι δύο ρωσικά αρματαγωγά κατευθύνονται στη Συρία, ενώ η ιστοσελίδα Debka, που θεωρείται ότι απηχεί απόψεις των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών υποστήριξε ότι το εξοπλισμένο με πυραύλους Bulava ξεκίνησε το δεκαήμερο ταξίδι του από την Αρκτική για την Ανατολική Μεσόγειο.
Η ίδια η Δαμασκός διέψευσε τις πληροφορίες. "Δεν υπάρχουν ρωσικές δυνάμεις, δεν υπάρχει καμία ρωσική δραστηριότητα ούτε χερσαία, ούτε ναυτική, ούτε αεροπορική", επεσήμανε ο υπουργός Πληροφοριών της Συρίας Όμραν αλ Ζούμπι. Όπως είπε, πρόκειται για σενάριο που κατασκεύασαν οι υπηρεσίες πληροφοριών της Δύσης και των αραβικών χωρών προκειμένου να δώσουν την εντύπωση ότι το συριακό κράτος έχει τόσο αποδυναμωθεί που έφθασε στο σημείο να ζητήσει την άμεση βοήθεια από φιλικές χώρες”.
Η στρατιωτική αποδυνάμωση του συριακού καθεστώτος το τελευταίο διάστημα αποτελεί πάντως κοινό μυστικό. Όπως άλλωστε και η κλιμάκωση της διπλωματικής κινητικότητας περί τη συριακή κρίση.Για τη Μόσχα, παρά την εμπλοκή της στο ουκρανικό αδιέξοδο και την απροθυμία της για μακρινές στρατιωτικές περιπέτειες, τυχόν πτώση του καθεστώτος της Δαμασκού θα αποτελούσε υπαρξιακή πρόκληση - πόσω μάλλον που οι τζιχαντιστές (σε ικανό ποσοστό στρατολογημένοι από τον Καύκασο) δεν κρύβουν την πρόθεσή τους να στραφούν κατόπιν εναντίον της ρωσικής επικράτειας.
Στην πραγματικότητα, τα βλέμματα όλα οδηγούν προς τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εντός του μηνός, όπου για πρώτη φορά μετά από χρόνια θα παραστεί και ο Putin. Ήδη ο Ρώσος ηγέτης έχει κάνει γνωστό ότι βρίσκεται σε επαφή με μια σειρά ηγετών της Μέσης Ανατολής, με στόχο τη δημιουργία μιας νέας, ευρείας αντιτρομοκρατικής συμμαχίας, που θα περιλαμβάνει και τη Δαμασκό. Σε αυτό το φόντο, η διόγκωση των πληροφοριών περί ρωσικής παρουσίας στη Συρία ενδεχομένως να αποτελεί τον τρόπο τρίτων μερών να κινητοποιήσουν τους φόβους ειδικά της Σαουδικής Αραβίας για τις πραγματικές ρωσικές προθέσεις.
Σε κάθε περίπτωση, η Δύση εμφανίζεται δέσμια της προσήλωσής της στην "αλλαγή καθεστώτος" στη Συρία, τη στιγμή που όλο και περισσότερες πλευρές αναγνωρίζουν ότι ο στόχος αυτός έρχεται σε σύγκρουση με την ανάγκη πραγματικής ανάσχεσης των τζιχαντιστών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Philip Hammond, τόνισε ότι οποιαδήποτε λύση δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική και κάλεσε τη Ρωσία και το Ιράν να αλλάξουν "με ένα τηλεφώνημα" την κατάσταση στη σύμμαχό τους Συρία. Πρόσθεσε όμως χαρακτηριστικά: "δεν λέμε ότι από την πρώτη μέρα πρέπει ο Assad και όλοι του οι συνεργάτες να φύγουν".
CAPITAL.GR