10 Σεπτεμβρίου 2015

Ο πόλεμος "καταπίνει" και την Τουρκία

Ο πόλεμος "καταπίνει" και την Τουρκία
Οι πολεμικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή "απορροφούν" όλο και περισσότερο την Τουρκία, που από χθες διεξάγει και χερσαίες επιχειρήσεις στο Βόρειο Ιράκ. Στην ίδια τη χώρα, η ένταση κλιμακώνεται καθημερινά, με το ΡΚΚ να εξαπολύει πολύνεκρες επιθέσεις κατά των δυνάμεων ασφαλείας και τους Τούρκους εθνικιστές να εξαπολύουν πογκρόμ εναντίον των Κούρδων.Κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν χθες το απόγευμα ότι τουρκικά στρατεύματα "διέσχισαν τα ιρακινά σύνορα καταδιώκοντας τρομοκράτες του PKK που οργάνωσαν τις πρόσφατες επιθέσεις" και έκαναν λόγο για επιχειρήσεις "μικρής διάρκειας". Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Dogan, δύο τάγματα των ειδικών δυνάμεων συμμετέχουν στην επιχείρηση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι δεν θα "εγκαταλείψει τη χώρα στους τρομοκράτες", έπειτα από μια σειρά από ενέδρες των ανταρτών του PKK, οι οποίοι μέσα στο τελευταίο 48ωρο σκότωσαν συνολικά 30 αστυνομικούς ή στρατιώτες στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Μετά την επίθεση της Κυριακής στην Νταγκλίτσα, η τουρκική αεροπορία βομβάρδισε στρατόπεδα του PKK στο βόρειο Ιράκ. Χθες, μερικές ώρες πριν από την ταφή των 16 στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην Νταγκλίτσα, 14 αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους σε δεύτερη ενέδρα του PKK, που αυτή τη φορά είχε στόχο λεωφορείο της αστυνομίας κοντά στα σύνορα με την Αρμενία, το Ιράν και το Αζερμπαϊτζάν.

Την ίδια στιγμή, η χώρα συγκλονιζόταν από βίαιες διαδηλώσεις Τούρκων ακροδεξιών, που με αφορμή τις τελευταίες επιθέσεις ξεχύθηκαν στους δρόμους πολλών πόλεων φωνάζοντας εθνικιστικά συνθήματα και ζητώντας εκδίκηση. Σε πολλές από τις βίαιες διαδηλώσεις πρωταγωνιστές ήταν μέλη των ακροδεξιών Γκρίζων Λύκων.

Σε δεκάδες πόλεις της δυτικής, κεντρικής και νότιας Τουρκίας οι διαδηλωτές επιτέθηκαν σε κατοικίες και καταστήματα πολιτών κουρδικής καταγωγής, καθώς και στα γραφεία του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), αφήνοντας πίσω τους καταστροφές και τραυματίες, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά. Στο στόχαστρό τους βρέθηκαν και υπεραστικά λεωφορεία, που εκτελούσαν δρομολόγια από το δυτικό τμήμα της χώρας προς τις ανατολικές κουρδικές επαρχίες. Τα σταματούσαν, έκαναν έλεγχο ταυτοτήτων και σε κάποιες περιπτώσεις προπηλάκισαν κουρδικής καταγωγής πολίτες.

Στην περιοχή Μπέιπαζαρι της Άγκυρας, εξαγριωμένα πλήθη επιτέθηκαν σε Κούρδους εποχικούς εργάτες, τραυματίζοντας δεκάδες, και έβαλαν φωτιές στους πρόχειρους καταυλισμούς τους. Επίσης μαρτυρίες από την τουρκική πρωτεύουσα αναφέρουν ότι γύρω στις 2.00 τα ξημερώματα εθνικιστές άνοιξαν πυρ κατά Κούρδων πολιτών. Από τα πυρά τραυματίστηκε σοβαρά ένας πολίτης.
Στην Κωνσταντινούπολη και στη Σμύρνη, εξαγριωμένα πλήθη άνοιξαν πυρ στον αέρα και σχημάτισαν αυτοκινητοπομπές, οι οποίες κατευθύνθηκαν προς τις κουρδικές συνοικίες, όπου βρέθηκαν αντιμέτωποι όχι μόνο με Κούρδους αλλά και με αριστερούς και αλεβίτες, εντείνοντας τους φόβους για επικίνδυνη εμβάθυνση του κοινωνικού διχασμού στην Τουρκία.
AΥΓΗ