01 Σεπτεμβρίου 2015

Το υπερ-κοίτασμα και η Κύπρος

ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑ ΖΑΝΝΕΤΟΥ-ΣΤΑ 30 τρις κυβικά πόδια εκτιμάται το μέγεθος του κοιτάσματος Zohr στην αιγυπτιακή ΑΟΖ. 
Πώς η ανακάλυψη του ενεργειακού κοιτάσματος στην Αίγυπτο επηρεάζει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην περιοχή
Σημαντικές οι επιπτώσεις στις επιδιώξεις Κύπρου-Ισραήλ για εξαγωγή ΦΑ στην Αίγυπτο, αναφέρει ο τέως εκτελεστικός Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ Χαράλαμπος Έλληνας


Εξαιρετικής σημασίας για τις ενεργειακές και όχι μόνο εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θεωρείται από ειδικούς η ανακάλυψη του κοιτάσματος φυσικού αερίου, με αποθέματα που εκτιμώνται στα 30tcf στην ΑΟΖ της Αιγύπτου. Πρόκειται για εξέλιξη που επηρεάζει σημαντικά και τις ενεργειακές εξελίξεις στην Κύπρο, με εμπειρογνώμονες να εκφράζουν την άποψη ότι η συμφωνία Κύπρου-Αιγύπτου πολύ πιθανόν να ναυαγήσει.


Το μεγαλύτερο κοίτασμα της Μεσογείου
Το κοίτασμα ανακαλύφθηκε στο οικόπεδο Shorouk και αποτελεί τη μεγαλύτερη ανακάλυψη στην περιοχή της Μεσογείου. Μάλιστα, ειδικοί εκφράζουν την άποψη ότι ενδεχομένως να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον κόσμο, αφού η ΕΝΙ πιστεύει πως ενδεχομένως να βρει επιπλέον γεωλογικές δομές στο ίδιο σημείο. Μέχρι σήμερα, το μεγαλύτερο κοίτασμα ήταν το Λεβιάθαν στην ΑΟΖ του Ισραήλ, το οποίο έφτανε τα 22 tcf. Μιλώντας στο SigmaLive ο τέως εκτελεστικός Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ Χαράλαμπος Έλληνας, ανέφερε ότι πρόκειται για σπουδαία νέα για την Αίγυπτο, καθώς η επιβεβαίωση του κοιτάσματος θα συνεπάγεται μια αύξηση της τάξης του 50% στα συνολικά αποθέματα φυσικού αερίου της χώρας, τα οποία σήμερα ανέρχονται περίπου στα 60 tcf. Αν όλα πάνε καλά, τότε η Αίγυπτος θα έχει περισσότερο ΦΑ από τη Νορβηγία, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Θα επισπευσθεί η διαδικασία
Διαδικαστικά η ΕΝΙ, στην οποία ανήκουν τα αποκλειστικά δικαιώματα στο συγκεκριμένο οικόπεδο, θα προχωρήσει τάχιστα σε πρόγραμμα επιβεβαιωτικών γεωτρήσεων, προκειμένου να γίνει ακριβής μέτρηση των αποθεμάτων. Η Κυβέρνηση της χώρας αναμένεται να ζητήσει ένα γρήγορο πρόγραμμα, το οποίο θα οδηγήσει στη διαδικασία της παραγωγής το συντομότερο δυνατόν, λόγω και της ανεπάρκειας ΦΑ που αντιμετωπίζει σήμερα η Αίγυπτος. Δεν αποκλείεται αυτό να πραγματοποιηθεί μέχρι το 2020, με τα αποθέματα να τυγχάνουν επεξεργασίας και υγροποίησης στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις της χώρας.

Αξίζει απλώς να σημειωθεί ότι η ΕΝΙ κατέχει το 50% των μετοχών του τερματικού της Νταμιέττας, το οποίο σήμερα παραμένει κλειστό. Ο Χαράλαμπος Έλληνας ανέφερε ότι η παραγωγή αναμένεται να κυμανθεί στα 30 bcm τον χρόνο, ποσότητα η οποία είναι αρκετή για να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες της Αιγύπτου για πολλά χρόνια, καθώς επίσης και για να κρατήσει απασχολημένα και τα δύο τερματικά. Συνεπώς, πρόσθεσε, πρόκειται για μιαν ανακάλυψη η οποία θα μεταμορφώσει την ενεργειακή βιομηχανία της χώρας και να ενισχύσει σημαντικά την οικονομία της.

Οι επιπτώσεις στο ενεργειακό μέλλον της Κύπρου
Η τεράστια αυτή ανακάλυψη ενδεχομένως, σύμφωνα με τον κ. Έλληνα, να έχει σημαντικές επιπτώσεις στις επιδιώξεις τόσο του Ισραήλ όσο και της Κύπρου για εξαγωγή ΦΑ στην Αίγυπτο. Όπως είναι γνωστό, οι δύο χώρες βρίσκονταν εδώ και καιρό σε συζητήσεις με την Αίγυπτο. Κύπρος και Αίγυπτος ολοκλήρωσαν την τεχνοοικονομική μελέτη του έργου, ωστόσο από πλευράς του κυπριακού Υπουργείου Ενέργειας, η ενημέρωση είναι ελλιπής.

Ταφόπλακα στα σχέδια Κύπρου-Ισραήλ;
Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Έλληνα, οι τιμές μετά την ανακάλυψη του υπερ-κοιτάσματος στην ΑΟΖ της Αιγύπτου θα είναι τέτοιες, που θα είναι ασύμφορη η εισαγωγή ΦΑ από την Κύπρο ή το Ισραήλ για την Αίγυπτο. Ιδιαίτερα, σημειώνει, αν σκεφτεί κανείς πως θα χρειαστεί κατασκευή αγωγών.
«Αυτή η νέα ανακάλυψη ενδεχομένως να αποτελέσει την ταφόπλακα και για τα δύο έργα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, σημειώνεται ότι το κοίτασμα γειτνιάζει με τα οικόπεδα 10 και 11 της κυπριακής ΑΟΖ, κάτι που σημαίνει πως η περιοχή ίσως να επιφυλάσσει εκπλήξεις και για ενδεχόμενα κοιτάσματα που εμπίπτουν εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ή στη διαχωριστική γραμμή, μεταξύ των ΑΟΖ των δύο χωρών. Κάτι τέτοιο πολύ πιθανόν να σημαίνει και ενεργοποίηση της συμφωνίας συνεκμετάλλευσης.
______________________________
Προβληματισμός στο Ισραήλ
Η είδηση για την ανακάλυψη της Eni έρχεται σε μια στιγμή καθώς η ισραηλινή η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει μιαν αναθεωρημένη συμφωνία-πλαίσιο για τη βιομηχανία φυσικού αερίου στην Κνεσέτ (Βουλή), αυτήν την εβδομάδα, μια διαδικασία που έχει καθυστερήσει για μήνες λόγω πολιτικών διαφωνιών. «Ο μεγάλος φόβος είναι ότι αυτή η γιγαντιαία ανακάλυψη φυσικού αερίου θα κλείσει την πόρτα σε οποιαδήποτε επιλογή της εξαγωγής ισραηλινού φυσικού αερίου και θα οδηγήσει σε μια μακρά καθυστέρηση στην ανάπτυξη του Λεβιάθαν, που ακόμη δεν έχει αναπτυχθεί καθόλου», δήλωσε στην ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz» ο ενεργειακό αναλυτής χρηματιστηριακών επενδύσεων του Ισραήλ Λιράν Λούμπλιν.

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας Γιούβαλ Στάινιτς δήλωσε την Κυριακή ότι οι καθυστερήσεις κοστίζουν στην ισραηλινή οικονομία σε μεγάλο βαθμό. Ο ίδιος μάλιστα επανέλαβε τη θέση του ότι το Ισραήλ πρέπει να εγκρίνει το σχέδιο φυσικού αερίου, επειδή «η ανακάλυψη του τομέα στην Αίγυπτο είναι μια οδυνηρή υπενθύμιση ότι, ενώ το Ισραήλ κοιμάται όρθιο καθυστερώντας την τελική έγκριση του σχεδίου, καθυστερώντας την περαιτέρω εξόρυξη, ο κόσμος άλλαξε μπροστά στα μάτια μας, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων για τις δυνατότητες εξαγωγής».

Παράλληλα, η ισραηλινή βουλευτής Σέλη Γιατσίμοβιτς δήλωσε: «Αποδεικνύεται ότι η Αίγυπτος δεν χρειάζεται το φυσικό μας αέριο, και η κυβέρνηση θα πρέπει να προτείνει ένα λογικό και κατανοητό σχέδιο, χωρίς πανικό και φανταστικούς λόγους ασφαλείας», πρόσθεσε. Η κ. Γιατσίμοβιτς δήλωσε επίσης ότι εάν η αιγυπτιακή ανακάλυψη είναι πραγματική, τότε είναι πιθανό οι τιμές του φυσικού αερίου να σημειώσουν κατακόρυφη πτώση, λόγω του περιφερειακού ανταγωνισμού.
- See more at: http://www.sigmalive.com/simerini/politics/262619/to-yperkoitasma-kai-i-kypros#sthash.Tm9Kq2Q5.dpuf