01 Σεπτεμβρίου 2015

Πραξικόπημα από τον Ερντογάν Του Νίκου Στέλγια

Μπούμερανγκ για Ερντογάν το Κουρδικό
Με ένα νέο πραξικόπημα βρίσκεται αντιμέτωπη για μια ακόμη φορά η γειτονική Τουρκία. Λίγες ημέρες μετά την ιστορική δήλωση ότι «με τις περσινές προεδρικές εκλογές η Τουρκία άλλαξε πολιτικό σύστημα», ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν αναλαμβάνει de facto την διακυβέρνηση της χώρας.Παρά τις ξεκάθαρες ρήτρες του συντάγματος περί ουδετερότητας του Προέδρου της Δημοκρατίας, με παρασκηνιακές κινήσεις, ο Πρόεδρος Ερντογάν εμποδίζει τον σχηματισμό κυβέρνηση συνεργασίας και οδηγεί την χώρα σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 1η Νοεμβρίου. Παράλληλα, ανεβάζει τους τόνους στο Κουρδικό με απώτερο στόχο την εξασφάλιση της υποστήριξης του εθνικιστή και συντηρητικού ψηφοφόρου της βόρειας, κεντρικής και δυτικής Τουρκίας. Οι μεθοδεύσεις του Προεδρικού δεν σταματούν σε αυτό το σημείο. Ο Πρόεδρος Ερντογάν λαμβάνει δυο ακόμη σημαντικές πρωτοβουλίες.

Πρώτον, ο Τούρκος Πρόεδρος επιχειρεί να προκαλέσει διάσπαση στους κόλπους του εθνικιστικού κινήματος. Για αυτό τον λόγο, εντάσσει στο σχήμα της μεταβατικής κυβέρνησης τον πρώην αντιπρόεδρο του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης και τον πρώην ηγέτη του Κόμματος Μεγάλης Ενότητας.

Δεύτερον, ο Πρόεδρος Ερντογάν σχηματίζει μόνος του την νέα μεταβατική κυβέρνηση της χώρας. Όπως πληροφορούμαστε από τον κύκλο του τουρκικού Προεδρικού, οι νέοι υπουργοί αποτελούν την προσωπική επιλογή του κ. Ερντογάν. Έχουμε δυο εξελίξεις που ρίχνουν φως σε αυτή την εξέλιξη.

Πρώτον, ο νέο Υπουργός Οικονομικών εκπροσωπεί την «οικονομική σχολή του Προεδρικού» και δεν συμφωνεί με την γραμμή, την οποία οδήγησε στο παρελθόν ο Αλί Μπαμπατζάν. Δεύτερον, για το Υπουργείο Εξωτερικών, το Προεδρικό επιλέγει τον Φεριντούν Σινιρλίογλου, ο οποίος μας είναι γνωστός με το παρατσούκλι «το μαύρο κουτί της εξωτερικής πολιτικής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης». Ο κ. Σινιρλίογλου αναλαμβάνει το αξίωμα του Υπουργού Εξωτερικών σε μια περίοδο που το τουρκικό κράτος κηρύσσει πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους και του κουρδικού κινήματος. Επίσης, στην Άγκυρα, παρασκηνιακά συζητείται το ενδεχόμενο της αποκατάστασης των τουρκοισραηλινών σχέσεων τουλάχιστον πριν από τις αμερικανικές εκλογές.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να ανοίξουμε μια παρένθεση για την περίπτωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Καλά ενημερωμένη πηγή από τον κύκλο του τουρκικού προεδρικού τονίζει ότι παρά τις «καλές προθέσεις» του κ. Τσαβούσογλου, η απειρία του σε πολλά σημαντικά ζητήματα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο για την απομάκρυνση του από την κυβέρνηση. Επεξηγούμε: Σε διάφορα ζητήματα, τα οποία αφορούν τις σχέσεις της Τουρκίας με την Δύση, κατά διαστήματα ο κ. Τσαβούσογλου έδωσε την εντύπωση ότι διαπραγματεύεται μυστικά, πολλές φορές παρακάμπτοντας το προεδρικό. «Το Προεδρικό υποψιαζόταν ότι ο κ. Τσαβούσογλου, παρά τις καλές προθέσεις του, έδινε κάποιες υποσχέσεις σε Αμερικάνους και σιωνιστές, δίχως να δίνει αρκετές εξηγήσεις στην Άγκυρα», τονίζει χαρακτηριστικά η πηγή μας.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγους μήνες, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στην άλλη πλευρά της Πράσινης Γραμμής, ο κ. Τσαβούσογλου απογοήτευσε το Προεδρικό με την στάση του στο ζήτημα των εγγυήσεων. Σε αντίθεση με το Προεδρικό, ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι εγγυήσεις, είναι ένα «διαπραγματεύσιμο» ζήτημα.

Πως μας επηρεάζει το «πραξικόπημα» του Ερντογάν στην Άγκυρα; Τι επιπτώσεις έχουν οι μεθοδεύσεις του και οι παραβιάσεις του συντάγματος; Η ταπεινή άποψη μας είναι ότι εξαιτίας των μεθοδεύσεων του τουρκικού προεδρικού τους επόμενους μήνες, τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη του 2016, δεν θα πρέπει να αναμένουμε σημαντικές εξελίξεις στο Κυπριακό. Επίσης, θα πρέπει να παρακολουθήσουμε με μεγάλη προσοχή το άνοιγμα του κ. Ερντογάν προς τον συντηρητικό χώρο και κυρίως τους εθνικιστές. Ο οπορτουνισμός, ο οποίος συνοδεύεται από εθνικιστικές εξάρσεις πολλές φορές προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στις διεθνείς σχέσεις.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ