01 Σεπτεμβρίου 2015

Αστυνομική έφοδος σε όμιλο που συνδέεται με τον Γκιουλέν στην Άγκυρα


Έφοδο στα γραφεία ομίλου εταιρειών που διατηρεί στενές σχέσεις με τον ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, πολιτικό αντίπαλο και σφοδρό επικριτή του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πραγματοποίησε η τουρκική αστυνομία.
Όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, οι αστυνομικές αρχές πραγματοποιούν έρευνα στου χώρους του Koza-Ipek Group, που δραστηριοποιείται στους τομείς των μέσων ενημέρωσης, της ενέργειας και της μεταλλευτικής, στην Άγκυρα.


Στο τέλος του περασμένου έτους, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε δεκάδες άτομα κατά τη διάρκεια συντονισμένων εφόδων σε γραφεία μέσων ενημέρωσης που διατηρούν σχέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο κ. Ερντογάν κατηγορεί ότι έχει συγκροτήσει παράλληλο κρατικό μηχανισμό μέσω των υποστηρικτών του κινήματός του στο δικαστικό σώμα, την αστυνομία και άλλους κρατικούς θεσμούς και ότι ασκεί επιρροή μέσω των μέσων ενημέρωσης που ελέγχει.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ 

Ο Ερντογάν βάζει χέρι σε μεγάλο δημοσιογραφικό όμιλο-Στον όμιλο Ιπέκ ανοίκουν το Kanaltürk, Bugün Tv και οι εφημερίδες Bugün και Millet 
Ο επιχειρηματικός κύκλος Ιπέκ κατέχει και τις μετοχές του Πανεπιστημίου Ιπέκ της Κωνσταντινούπολης. Με μια σημαντική εξέλιξη ξεκινά η νέα ημέρα στην πρωτεύουσα της γειτονικής Τουρκίας. Η τουρκική αστυνομία εισβάλλει στα κεντρικά γραφεία ενός μεγάλου δημοσιογραφικού ομίλου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τον τουρκικό τύπο, εισαγγελείς και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν έφοδο πριν από λίγο στην κατοικία του επιχειρηματία Ακίν Ιπέκ και στα κεντρικά γραφεία του Ομίλου Ιπέκ.

Στον εν λόγω όμιλο εντάσσονται σημαντικά τουρκικά μέσα ενημέρωσης όπως το Kanaltürk, Bugün Tv, εφημερίδες Bugün και Millet. Επίσης, ο επιχειρηματικός κύκλος Ιπέκ κατέχει και τις μετοχές του Πανεπιστημίου Ιπέκ της Κωνσταντινούπολης. Ακόμη, ελέγχει την μεγάλη τουρκική εταιρία Κόζα Ιπέκ. Οι εισαγγελείς ερευνούν τον ρόλο του Ομίλου Ιπέκ στα σενάρια ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν. Συγκεκριμένα, θέτουν υπό το μικροσκόπιο τους τις στενές σχέσεις του Ομίλου με το Κίνημα Γκιουλέν.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με κάποια τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο επιχειρηματίας Ακίν Ιπέκ ενδέχεται να έχει βγει στο εξωτερικό λίγες μόλις ώρες πριν την έφοδο της αστυνομίας στις επιχειρήσεις και στο πανεπιστήμιο του.

Πριν από λίγες ημέρες, ο κ. Ιπέκ είχε δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να πιστέψει τις φήμες, οι οποίες θέλουν τις επιχειρήσεις του να περνούν στον έλεγχο του κράτους.

Η νέα εξέλιξη έρχεται λίγες εβδομάδες πριν τις πρόωρες εκλογές και από πολλούς κύκλους της αντιπολίτευσης εκλαμβάνεται ως μια προσπάθεια του προεδρικού για την αποσιώπηση της αντιπολίτευσης.

Ο Ερντογάν επεμβαίνει στην εκλογική διαδικασία
 
Εν τω μεταξύ, πριν από λίγες ώρες, μιλώντας στον τουρκικό τύπο, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι ο ίδιος και η μεταβατική κυβέρνηση δεν θα επιτρέψουν να επαναληφθούν τα «λάθη», τα οποία σημειώθηκαν στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Σύμφωνα με έμπειρους Τούρκους αναλυτές, στο στόχαστρο του Προεδρικού βρίσκεται το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών και η επιτυχία, η οποία σημείωσε στο ανατολικό κομμάτι της χώρας. Με αστυνομικά μέτρα, η κυβέρνηση ενδέχεται να επιχειρήσει να επισκιάσει αυτή την επιτυχία στις επόμενες εκλογές. ΝΙΚΟΥ ΣΤΕΛΓΙΑ-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ