13 Σεπτεμβρίου 2015

Η Ρωσία τιμά την απόφαση της Ελλάδας να επιτρέψει τη διέλευση ρωσικών μεταγωγικών προς τη Συρία

Η Μόσχα αποτιμά θετικά τη θέση της Αθήνας, η οποία επέτρεψε την υπέρπτηση ρωσικών μεταγωγικών αεροσκαφών με ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Συρία, δήλωσε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.«Εκτιμούμε τη θέση αρχών και την προστατευτική στάση των Ελλήνων εταίρων μας για τις διμερείς μας σχέσεις, οι οποίες πάντοτε βασίζονταν στον αμοιβαίο σεβασμό συμφερόντων και την προσήλωση στην αυστηρή τήρηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου», επεσήμανε η Μ.Ζαχάροβα απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση.«Η θέση των Αθηνών μαρτυρά και την βαθιά κατανόηση της περίπλοκης ανθρωπιστικής κατάστασης στη Συρία», επεσήμανε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.
Κατά τη Ρωσίδα εκπρόσωπο η βουλγαρική άρνηση άδειας διέλευσης στα ρωσικά αεροσκάφη είναι «αβάσιμη». «Σε αυτό το πλαίσιο ξεχωρίζει η σαφής και απερίφραστη θέση της ελληνικής πλευράς. Παρά τις προσπάθειες έξωθεν να ασκηθεί επιρροή στην Αθήνα ώστε να ανακληθεί η άδεια υπέρπτησης στον ελληνικό εναέριο χώρο, που μας είχε παραχωρηθεί στις 31 Αυγούστου, οι ελληνικές Αρχές δεν υποχώρησαν στην πίεση, αρνήθηκαν την επανεξέταση της απόφασής τους», είπε η Μ.Ζαχάροβα.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ έστρεψε τα διπλωματικά του βέλη κατά της Σόφιας, επισημαίνοντας «την ηθική και πολιτική ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης της Βουλγαρίας και τις συνέπειες αυτής της εξ αντικειμένου μη φιλικής ενέργειας ως προς τη Ρωσία και το λαό της Συρίας». «Η απαγόρευση της βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό θα επιδεινώσει την ήδη καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία και θα ωθήσει άλλο ένα κύμα προσφύγων προς την Ευρώπη», επεσήμανε η Μ.Ζαχάροβα.

Όπως θυμίζει το ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, από ανταπόκριση του οποίου στην Αθήνα έγινε γνωστή η είδηση ότι υπάρχει θέμα διέλευσης ρωσικών μεταγωγικών από τον εναέριο χώρο της Ελλάδας την προηγούμενη Κυριακή, Σόφια και Κίεβο κράτησαν παρόμοια στάση, κλείνοντας τον εναέριο χώρο τους στα ρωσικά αεροπλάνα, με τη Βουλγαρία να ζητά, κατά το ρωσικό πρακτορείο, να ελέγξει τα φορτία, που θα μεταφέρουν τα ρωσικά αεροσκάφη. Σύμφωνα με το ΡΙΑ-Νόβοστι το Ιράν έδωσε επίσης άδεια διέλευσης στα ρωσικά αεροπλάνα, που αξιοποίησαν αυτή τη διαδρομή, ενώ «οι ΗΠΑ προσπαθούν να εμποδίσουν την υπέρπτηση ρωσικών αεροπλάνων προς τη Συρία μέσω του εδάφους της Τουρκίας και του Ιράκ».

Κατά το ΡΙΑ-Νόβοστι ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι απέφυγε να επιβεβαιώσει ότι οι ΗΠΑ ευθέως επιχειρούν να εμποδίσουν τις ρωσικές πτήσεις, ωστόσο δήλωσε ότι “δεν ανακοινώνουμε τις διπλωματικές μας συνομιλίες, αλλά ζητήσαμε από τους εταίρους μας στην περιοχή να υποβάλουν μόνοι τους τις σχετικές ερωτήσεις στους Ρώσους”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ προέβη στη χθεσινή τιμητική για τη στάση της Ελλάδας ανακοίνωση μία εβδομάδα μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης και αφού είχαν προηγηθεί δηλώσεις ενός Ρώσου αναπληρωτή ΥΠΕΞ και Ρώσων γερουσιαστών, οι οποίοι εκδήλωσαν επιφυλάξεις και για την ελληνική στάση, αν και είναι προφανές ότι εξαρχής η Μόσχα δεν έκρυψε την ενόχλησή της για τη βουλγαρική σπουδή να κλείσει τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροσκάφη.
http://www.ellada-russia.gr/news/62/article/6885