Του Θανάση Αθανασίου-ΤΗΝ ΑΛΗΘΙΝΗ καταγωγή του αναζητεί κάτοικος Τουρκίας, 41 χρόνια μετά την εισβολή.Τούρκος στην Τουρκία ισχυρίζεται ότι είναι Ε/κ αγνοούμενος.Ο άντρας εξέφρασε την επιθυμία του να υποβληθεί σε τεστ DNΑ, ώστε να εξακριβωθεί κατά πόσον επιβεβαιώνεται ότι είναι Ε/κ, απαχθείς από τον τουρκικό στρατό το 1974. ΕINAI ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΜΑΣ να διερευνήσουμε την περίπτωσή του και κάθε άλλη περίπτωση και ισχυρισμό, ακόμα κι αν οι πιθανότητες να είναι αυτός που ισχυρίζεται είναι απειροελάχιστες», δήλωσε στο «Σίγμα» κυβερνητική Πηγή
Νέα δεδομένα, που ταράζουν τα νερά στο μείζον ζήτημα των Ε/κ αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής, έφερε χθες στο φως έρευνα του Sigmalive. Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, Τούρκος υπήκοος, ο οποίος διαμένει στην Τουρκία, ισχυρίζεται πως έχει ενδείξεις ότι πιθανόν να είναι Ε/κ, που μεταφέρθηκε στην Τουρκία από τα παιδικά του χρόνια και συγκεκριμένα κατά την τουρκική εισβολή στο νησί, το 1974. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ίδιος ήλθε σε επαφή με το κυπριακό ΥΠΕΞ μέσω της Ελλάδας και ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε συνεχή επαφή μαζί του «και έχει αναπτυχθεί επικοινωνία». Μάλιστα, υπάρχει αλληλογραφία μεταξύ του ιδίου και της Δημοκρατίας.
Επιθυμεί test DNA
Ο άντρας εξέφρασε την επιθυμία να υποβληθεί σε τεστ DNΑ, ώστε να εξακριβωθεί κατά πόσον επιβεβαιώνονται οι υποψίες του ότι είναι Ε/κ, απαχθείς από τον τουρκικό στρατό το 1974. Οι αρμόδιες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας επεξεργάζονται την περίπτωση του Τούρκου υπηκόου και αναζητούν τρόπους διεξαγωγής των αναγκαίων εξετάσεων DNA.
Η Κυπριακή Δημοκρατία εξετάζει τρεις επιλογές:
· Να μεταβεί ο άντρας στην Ελλάδα, για τη λήψη δείγματος και διενέργεια του τεστ.
· Να έλθει στην Κύπρο, και συγκεκριμένα στα κατεχόμενα, για τη λήψη δείγματος.
· Να μεταβεί ειδικός από την Ελλάδα στην Τουρκία, για να λάβει το δείγμα και να διενεργήσει το τεστ.
Γραφειοκρατική καθυστέρηση
Οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αποδέχονται σε καμιά περίπτωση την αποστολή δείγματος από την Τουρκία στην Ελλάδα ή την Κύπρο, αφού επιθυμούν να είναι παρών, κατά τη διαδικασία, κάποιος ειδικός απεσταλμένος της Δημοκρατίας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Υπουργός Εξωτερικών έδωσε οδηγίες όπως η υπόθεση διαλευκανθεί εντός 24ώρου, ωστόσο, «λόγω της γραφειοκρατίας, παρατηρήθηκε καθυστέρηση μερικών μηνών».
Υπό διερεύνηση
Πάντως, το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών είναι επιφυλακτικό, καθώς παρόμοιες περιπτώσεις προέκυψαν και στο παρελθόν, χωρίς, ωστόσο, να επαληθεύονται. «Ακούσαμε πολλά τα τελευταία χρόνια, αλλά τίποτε δεν επιβεβαιώθηκε. Δεν ξέρει κανείς ποιος είναι ο συγκεκριμένος άντρας, αλλά ο ίδιος υποστηρίζει πως έχει στοιχεία και ενδείξεις ότι πιθανόν να είναι Ε/κ αγνοούμενος. Είναι υποχρέωσή μας, ωστόσο, να διερευνήσουμε την περίπτωσή του και κάθε άλλη περίπτωση και ισχυρισμό, ακόμα κι αν οι πιθανότητες να είναι αυτός που ισχυρίζεται είναι απειροελάχιστες», δήλωσε στο Sigmalive αρμόδια πηγή της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο άντρας θα μεταβεί, το πιο πιθανόν, στην Ελλάδα εντός Σεπτεμβρίου ή Οκτωβρίου για λήψη δείγματος και διενέργεια εξέτασης DNA.
Τονίζεται ότι σε καμία περίπτωση δεν επιβεβαιώνεται ότι οι ισχυρισμοί του άντρα αληθεύουν, πριν από τη διενέργεια των απαραίτητων εξετάσεων.
«Ουδέν σχόλιον» από το Υπουργείο Εξωτερικών
Χθεσινή ανακοίνωση Υπουργείου: «Λόγω της ευαισθησίας του θέματος, το Υπουργείο Εξωτερικών δεν επιθυμεί να προβεί σε σχολιασμό του περιεχομένου σημερινού δημοσιεύματος, σύμφωνα με το οποίο Τούρκος υπήκοος φέρεται να ισχυρίζεται ότι έχει ενδείξεις ότι ενδέχεται να είναι Ελληνοκύπριος που μεταφέρθηκε στην Τουρκία κατά την τουρκική εισβολή του 1974», αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ.
Προσθέτει ότι «τέτοιου είδους ειδήσεις προκαλούν πολλές φορές άδικη και αχρείαστη αναστάτωση σε συγγενείς αγνοουμένων, αφού παρόμοιοι ισχυρισμοί στο παρελθόν αποδείχθηκαν τελικά αβάσιμοι».
Επισημαίνει ότι «όλες οι υποθέσεις και πληροφορίες που άπτονται του ανθρωπιστικού θέματος των αγνοουμένων, περιλαμβανομένων εκείνων του σημερινού δημοσιεύματος, τυγχάνουν χειρισμού με τη δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα από τις αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας, έχοντας πάντα ως γνώμονα την αδήριτη αναγκαιότητα του τερματισμού του συνεχιζόμενου δράματος που βιώνουν καθημερινά οι οικογένειες των αγνοουμένων.
»Με πλήρη σεβασμό στις οικογένειες των αγνοουμένων μας, το Υπουργείο Εξωτερικών θα επανέλθει επί του θέματος εάν προκύψουν εξελίξεις», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο.