02 Αυγούστου 2015

Επιδεινώνεται η θέση της Τουρκίας στην Μεσοποταμία Αντιμέτωπη με πολλά προβλήματα η κυβέρνηση του ΑΚΡ

http://kurdpress.com/En/Images/News/Larg_Pic/10-5-1394/IMAGE635740164104757412.jpg
Λίγες ημέρες μετά την έναρξη της μετωπικής επίθεσης του τουρκικού κράτους κατά του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος, η απερχόμενη κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλά προβλήματα.  Το κουρδικό κίνημα περνά σε αντεπίθεση και πλήττει τα στρατηγικά συμφέροντα της Άγκυρας όπου και όποτε μπορεί. Οι Κούρδοι αντάρτες εκτελούν υψηλόβαθμα στελέχη του τουρκικού στρατού στο ανατολικό κομμάτι της χώρας. Παράλληλα, οπαδοί του κινήματος κατεβαίνουν στους δρόμους των κουρδικών πόλεων και συγκρούονται με τις δυνάμεις καταστολής.
Η Τουρκία επιχειρεί να πνίξει την νέα αντεπίθεση των Κούρδων με αστυνομικά και δικαστικά μέτρα. Σε δεκάδες πόλεις, μέλη του κινήματος συλλαμβάνονται και ανακρίνονται. Ακόμη, η Τουρκία κλείνει την συνοριακή πύλη Χάμπουρ στους σωρούς 13 Κούρδων πολεμιστών, οι οποίοι έχασαν την ζωή τους στις μάχες έναντι του Ισλαμικού Κράτους. Με κυβερνητική απόφαση, η Τουρκία δεν επιτρέπει την επιστροφή και τον ενταφιασμό των σορών στην Τουρκία. Οι 13 μαχητές ήταν πολίτες της Τουρκίας.

Το κουρδικό κίνημα καλεί την κουρδική κοινότητα της Τουρκίας να υψώσει την φωνή της. Εκατοντάδες οπαδοί του κινήματος λαμβάνουν υπόψη τους αυτό το κάλεσμα και δημιουργούν οδοφράγματα στα περίχωρα του Χάμπουρ. Εν τω μεταξύ, στο νοτιοανατολικό κομμάτι της Τουρκίας, κατά διαστήματα, το κουρδικό κίνημα ανταλλάσσει πυρά με τον τουρκικό στρατό.

Στην Άγκυρα, χθες, το τουρκικό κοινοβούλιο δεν κατάφερε να δημιουργήσει μια ειδική επιτροπή για την εξερεύνηση των τελευταίων εξελίξεων και της τελευταίας κατάστασης στο ανατολικό κομμάτι της χώρας. Η σχετική πρόταση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος για τον σχηματισμό της επιτροπής απορρίφθηκε με τους ψήφους του ΑΚΡ και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης.

Σαν δεν έφταναν οι εξελίξεις στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο, στο πεδίο της διπλωματίας, η Άγκυρα παραμένει αντιμέτωπη με τα πυρά της Τεχεράνης. Σε πολύ υψηλούς τόνους, ο Επιτελάρχης του ιρανικού στρατού βάλλει κατά της στρατηγικής της Τουρκίας για το βόρειο κομμάτι της Συρίας. Πλήττοντας το κουρδικό κίνημα, η Άγκυρα ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη του Ισλαμικού Κράτους στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, τονίζει ο Ιρανός Επιτελάρχης Χασάν Φιρουζαμπαντί.

Καθώς συμβαίνουν αυτές οι σημαντικές εξελίξεις, ο απερχόμενος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου επιχειρεί να δώσει την δική του επεξήγηση στις τελευταίες εξελίξεις. Ισχυρίζεται ότι η Τουρκία, μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, έχει παραμείνει αντιμέτωπη με την επίθεση τριών οργανώσεων (Ισλαμικό Κράτος, ΡΚΚ, DHKP-C), τις οποίες χρησιμοποιούν ξένοι σκοτεινοί κύκλοι.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, στο Σίρνακ, η ένοπλη πτέρυγα του κουρδικού κινήματος έπληξε μονάδα του τουρκικού στρατού. Το επιτελείο του στρατού αναφέρει τρεις νεκρούς στρατιωτικούς. ΝΙΚΟΥ ΣΤΕΛΓΙΑ