02 Αυγούστου 2015

Ο Ερντογάν αντιμέτωπος με το κόμμα του και τον Γκιουλ Φέρνει στο προσκήνιο δικές του προτάσεις για τις νέες εκλογές Του Νίκου Στέλγια

http://www.basnews.com/wp-content/uploads/2015/08/Screen-Shot-2015-08-01-at-2.13.00-PM-650x320.pngΌπως έχει ενημερώσει τους αναγνώστες της η «Κ», τις τελευταίες ημέρες, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν έχει παραμείνει αντιμέτωπος με μεγάλα προβλήματα σε πολλά πεδία. Σήμερα, στα πλαίσια της επίσκεψης του στην Άπω Ανατολή, ο Πρόεδρος της Τουρκίας περνά σε αντεπίθεση και δείχνει για μια ακόμη φορά τον δρόμο της κάλπης. Μάλιστα, φέρνει στο προσκήνιο δικές του προτάσεις για τις νέες εκλογές.


Σε πλήρης αντίθεση της ηγεσίας του κόμματος, το οποίο τον έκλεξε στο ανώτατο πολιτικό αξίωμα της χώρας, ο Πρόεδρος Ερντογάν δηλώνει στους Τούρκους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση συνεργασίας δεν πρόκειται να έχει κανένα θετικό στοιχείο. Για αυτό τον λόγο, ο Πρόεδρος Ερντογάν ζητά την άμεση διεξαγωγή επαναληπτικών βουλευτικών εκλογών. Μάλιστα, για τις νέες εκλογές φέρνει στο προσκήνιο μια δική του πρόταση. Επικαλούμενος την υποτιθέμενη «τρομοκρατική» απειλή του ΡΚΚ, σε κάποια σημεία της Τουρκία προτείνει την μεταφορά των ψηφοφόρων σε εκλογικά κέντρα των μεγάλων αστικών κέντρων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόταση του Τούρκου Προέδρου, ο τουρκικός στρατός θα αναλάβει την συνοδεία και την φρούρηση λεωφορείων, τα οποία θα μεταφέρουν προς και από τα εκλογικά κέντρα ψηφοφόρους.

 Η συγκεκριμένη πρόταση έρχεται στο προσκήνιο με την αιτιολογία ότι το ΡΚΚ καταπιέζει τους Τούρκους ψηφοφόρους.Ακόμη, ο Τούρκος Πρόεδρος ξεπερνά τα όρια του τουρκικού συντάγματος και προτείνει μια «εναλλακτική μέθοδο» για την διακυβέρνηση της Τουρκίας μέχρι το τέλος των νέων εκλογών. Το τουρκικό σύνταγμα προβλέπει τον σχηματισμό κυβέρνηση ειδικού σκοπού, στην οποία θα συμμετάσχουν όλα τα κόμματα, τα οποία εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο. Από ότι φαίνεται αυτή η ρήτρα του συντάγματος δεν ικανοποιεί τον Πρόεδρο Ερντογάν με βάση το σκεπτικό ότι στην κυβέρνηση ειδικού σκοπού θα συμμετάσχει και το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών, το οποίο σύμφωνα πάντα με την άποψη του ίδιου, διατηρεί σχέσεις με την «τρομοκρατία», δηλαδή το ΡΚΚ. Για να μην συμβεί αυτό, ο κ. Ερντογάν απαιτεί τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας, την ηγεσία της οποίας θα αναλάβει προφανώς μια προσωπικότητα, η οποία διατηρεί στενές σχέσεις με το Προεδρικό.

Η νέα παρέμβαση του Τούρκου Προέδρου έρχεται σε μια στιγμή που το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) διεξάγει συνομιλίες με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα για τον σχηματισμό μιας μεγάλης κυβέρνησης συνεργασίας. Μάλιστα, το ΑΚΡ διαρρέει πληροφορίες, οι οποίες κάνουν λόγο για θετικό κλίμα στις συνομιλίες.Σαν δεν έφτανε η παρασκηνιακή αντιπαράθεση του κ. Ερντογάν με το ΑΚΡ, ο τέως Πρόεδρος Αμντουλλάχ Γκιουλ πραγματοποιεί παρέμβαση στα πολιτικά δρώμενα της χώρας του, η οποία δεν πρόκειται να ευχαριστήσει το Προεδρικό. Ο κ. Γκιουλ ανακοινώνει την υποστήριξη του στο προαναφερόμενο μοντέλο μεγάλης κυβέρνησης συνεργασίας. http://www.kathimerini.com.cy