02 Αυγούστου 2015

Ανησυχία Οζερσάι για ευρωπαϊκό κεκτημένο

Την έντονη ανησυχία του αναφορικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων εξέφρασε ο Τουρκοκύπριος πρώην διαπραγματευτής Κουντρέτ Οζερσάι λέγοντας ότι, αν οι συνομιλίες φαίνεται να συνεχίζουν με θετική ατμόσφαιρα, εντούτοις μερικές δηλώσεις που έγιναν από τους δύο Κύπριους ηγέτες προκαλούν σύγχυση. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Κίπρις», ο Οζερσάι είπε ότι οι δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε ότι κάνει ό,τι μπορεί για να βεβαιωθείτε ότι θα συμβάλει σε μια λύση που να είναι σε πλήρη συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές αρχές και τα ανθρώπινα δικαιώματα, μπορεί να είναι μια «επικίνδυνη έκφραση».

Μακροπρόθεσμα αυτό δεν μπορεί να είναι προς το καλύτερο συμφέρον των Τουρκοκυπρίων μετά την επίτευξη λύσης, είπε, και αναρωτήθηκε παράλληλα κατά πόσο στις συνομιλίες λήφθηκαν υπ' όψιν οι παράμετροι των Ηνωμένων Εθνών και η κοινή δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του κατοχικού ηγέτη Μπαρίς Μπουρτζού, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Οζερσάι, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στο πλαίσιο του κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο προβλέπει λύση στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. «Δεν υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή ή οποιαδήποτε παρανόηση ως προς αυτό», είπε ο Μπουρτζού, προσθέτοντας ότι οι ευρωπαϊκές αξίες και αρχές θα βοηθήσουν στην επίτευξη λύσης.http://www.sigmalive.com/simerini/politics/254375/anisyxia-ozersai-gia-europaiko-kektimeno