24 Αυγούστου 2015

Συρία: Ο διαμελισμός ενός κράτους

Αλλάζει... μέρα με τη μέρα ο χάρτης της Συρίας καθώς η ανάγκη περιορισμού των τζιχαντιστών αλλά και τα συμφέροντα των «γειτόνων» περιορίζουν τα σύνορά της. Οι κινήσεις Τουρκίας, Ιορδανίας, Ιράν και οι αυτόνομες περιοχές των Κούρδων.
Ο διαμελισμός της Συρίας - Ο ρόλος των τζιχαντιστών και οι σφαίρες επιρροήςΘα μπορούσε κανείς να μιλήσει για το διαμελισμό ενός κράτους. Πρόκειται για την Συρία, που ο χάρτης της αλλάζει μέρα με τη μέρα. Οι γείτονές της προσπαθούν με τη δημιουργία "ζωνών επιρροής", να πάρουν κομμάτια της και οι μακρυνοί της "εταίροι" να διασφαλίσουν τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά τους που σχετίζονται με την παρουσία τους στη Μέση Ανατολή.Η Τουρκία κατέληξε σε προσωρινή συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, για τη δημιουργία μιας «Ελεύθερη Ζώνης από το Ισλαμικό Κράτος». Η εύρους 60 μιλίων ζώνη, που εκτείνεται από τη βόρεια συνοριακή πόλη της Συρίας Azaz στα ανατολικά, μέχρι την Jarabulus στον ποταμό Ευφράτη, έχει σχεδιαστεί για να μονώσει την Τουρκία από το ISIS και να σφραγίσει τα σύνορα Συρίας-Τουρκίας. Αλλά το έδαφος αυτό, συμπίπτει περίπου με το μεγαλύτερο θύλακα των εθνοτικών Τουρκμένων στην Συρία, οπότε η Τουρκία θα μπορούσε να σχεδιάζει να βασίζεται σε αυτούς ως μια τοπική βάση στήριξης. Οι Τουρκμένοι, οι οποίοι αριθμούν μόλις 300.000 στην Συρία, είναι εθνοτικά διακριτοί από τους Σύριους Σουνίτες, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 65% του πληθυσμού της Συρίας .

Οι Κούρδοι

Πριν από δύο χρόνια, το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης της Συρίας (PYD), δηλαδή το συριακό παρακλάδι του ΡΚΚ, και το Κουρδικό Εθνικό Συμβούλιο (KNC), συνέστησαν την Κουρδική Ανώτατη Επιτροπή, η οποία κήρυξε de facto αυτόνομη την περιοχή της Rojava. Η νέα αυτόνομη περιοχή αποτελείται από τα τρία καντόνια Afrin, Κομπάνι και Hassakah.

Ιορδανία

Στα νοτιοδυτικά σύνορα της Συρίας, η Ιορδανία επιχειρεί επίσης να χαράξει μια σφαίρα επιρροής. Συγκεκριμένα σχεδιάζει να δημιουργήσει δική της ανθρωπιστική ουδέτερη ζώνη στο εσωτερικό της Συρίας , σε απάντηση των απωλειών του καθεστώτος Άσαντ στις μάχες και λόγω του φόβου της επέκτασης του ISIS στη νότια Συρία.Το Ισραήλ και η Ιορδανία μοιράζονται κοινούς στόχους στο νότιο τμήμα της Συρίας, κυρίως να κρατήσουν το ISIS και το Ιράν έξω από το Houran και την Quneitra.

Ιράν

Η πολυεπίπεδη προσπάθεια του Ιράν να υποστηρίξει το καθεστώς του Άσαντ, έχει χαράξει την αναμφισβήτητα μεγαλύτερη σφαίρα επιρροής στην Συρία. Με βάση έξω από τον Λίβανο, η υποστηριζόμενη από το Ιράν, Χεζμπολάχ, δραστηριοποιείται στη συνοριακή περιοχή Qalamoun και στις βόρειες και νότιες εκστρατείες του καθεστώτος Άσαντ.

Οι Ιρακινοί και Αφγανοί Σιίτες μαχητές που εισήχθησαν από την Τεχεράνη, συμμετέχουν ενεργά στις ίδιες εκστρατείες. Ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της ιρανικής επιρροής, έχει έρθει μέσω της Ιρανικής Επαναστατικής Φρουράς και των δραστηριοτήτων των Δυνάμεων Quds, για την ανάπτυξη των παραστρατιωτικών δυνάμεων της Συρίας, οι οποίες σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, είναι πλέον τόσο μεγάλες όσο και ο συριακός στρατός. Αυτό έρχεται να προστεθεί σε περίπου 6 δισ. δολάρια ετήσιας οικονομικής και ενεργειακής υποστήριξης από την Τεχεράνη, που βοήθησε να στηρίξει ό, τι έχει απομείνει από το καθεστώς του Άσαντ.

Το κίνητρο του Ιράν για αυτό, που σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, είναι η μεγαλύτερη ξένη επέμβαση στην Συρία, είναι να εξασφαλίσει ένα σίγουρο διάδρομο, για όπλα στην Χεζμπολάχ στον Λίβανο, να διατηρήσει μια παρουσία στα υψίπεδα του Γκολάν για να επιτεθεί στο Ισραήλ και να εξασφαλίσει ότι αυτό που έχει απομείνει από το καθεστώς Άσαντ, θα ακολουθεί τα στοιχήματα του Ιράν. Παρά τις πρόσφατες ήττες του καθεστώτος Άσαντ, ακόμα και οι μετριοπαθείς στο Ιράν, λένε ότι η υποστήριξή τους στο καθεστώς μπορεί να ξεπεράσει εκείνη των ανταρτών.
Πηγή: Premium.paratiritis.gr