20 Ιουλίου 2015

Αγροτικό «αντάρτικο» στη ΝΔ

Αγροτικό «αντάρτικο» στη ΝΔ – Η φορολόγηση δημιουργεί τριγμούς Προειδοποιήσεις βουλευτών της Περιφέρειας ενόψει της μεθαυριανής ψηφοφορίας. Ισοδύναμα μέτρα θα προτείνει η Συγγρού που βλέπει απόλυτα συμπαγή την Κ.Ο. Σε εκλογική τροχιά ο κομματικός μηχανισμός.Σε μείζον πρόβλημα για τη ΝΔ έχει εξελιχθεί η αύξηση της φορολογίας των αγροτών, όπως αυτή προβλέπεται από το νέο μνημόνιο και έρχεται προς ψήφιση την Τετάρτη, μέσα στο δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων. Την ισχυρότερη πίεση από τις τοπικές κοινωνίες δέχονται οι γαλάζιοι βουλευτές της περιφέρειας, που ήδη από την περασμένη Πέμπτη έχουν εκφράσει τις σοβαρές ενστάσεις τους στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και εξακολουθούν να διατυπώνουν τον έντονο προβληματισμό τους.Είναι ίσως ο υπ' αριθμόν ένα κίνδυνος για την μεθαυριανή ψηφοφορία, με αρκετούς βουλευτές να απειλούν ακόμα και τώρα ότι αν δεν «αποκατασταθεί η αδικία» για τους αγρότες, μπορεί και να μην δώσουν θετική ψήφο, σημαίνοντας συναγερμό στη Συγγρού.
Ο πρόεδρος της ΝΔ το Σαββατοκύριακο είχε συνεχείς συσκέψεις με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου και του πολιτικού σχεδιασμού του κόμματος, ενώ για σήμερα το απόγευμα έχουν προγραμματιστεί δύο σημαντικές συσκέψεις που θα καθορίσουν την περαιτέρω στάση της παράταξης.

Αρχικά, σύμφωνα με πληροφορίες, στις 4 μ.μ., ίσως με την παρουσία και του κ. Μεϊμαράκη, ο Χρήστος Σταϊκούρας, οι τέσσερις πρώην υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέκος Κοντός, Γιώργος Καρασμάνης, Μάξιμος Χαρακόπουλος και Ευάγγελος Μπασιάκος, καθώς και η τομεάρχης Φωτεινή Αραμπατζή θα επιχειρήσουν να καταρτίσουν ένα πακέτο ισοδυνάμων μέτρων το οποίο θα ζητήσουν από την κυβέρνηση να εφαρμόσει, προκειμένου να ελαφρύνει το «αβάσταχτο φορτίο» για τους αγρότες.

Ακολούθως, το θέμα θα συζητηθεί και στη συνεδρίαση του διευρυμένου Πολιτικού Συμβουλίου στις 7 το απόγευμα, όπου θα αναζητηθούν επίσης συγκεκριμένες κινήσεις με στόχο την αλλαγή των μέτρων που πλήττουν τον αγροτικό κόσμο. Σύμφωνα με κομματικές πηγές, «η κυβέρνηση πρέπει οπωσδήποτε να βρει λύση, ειδικά για τους κατ' επάγγελμα αγρότες που στηρίζουν την πρωτογενή παραγωγή. Δεν μπορεί να δεχόμαστε τους νόμους Κατρούγκαλου και Κουρουμπλή και να επιβαρύνονται οι αγρότες με τέτοια φορολόγηση από το πρώτο ευρώ».

Τις πρωτοβουλίες σχετικά με το φορολογικό καθεστώτος των αγροτών, προανήγγειλε και ο εκπρόσωπός της Κώστας Καραγκούνης. "Είναι λογικό πολλοί βουλευτές της ΝΔ να εκφράζουν εντονότατο προβληματισμό γι ΄αυτά τα μέτρα τα οποία έρχονται. Εμείς τα τελευταία 2,5 χρόνια προσπαθήσαμε να διαμορφώσουμε έτσι τα δημοσιονομικά και τις πολιτικές ώστες να αποτρέπουμε τέτοια μέτρα ειδικά στο ΦΠΑ, ειδικά στους αγρότες όπου δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση", είπε ο κ. Καραγκούνης.

«Με την πρώτη ευκαιρία»

Η σημερινή κατάσταση, λένε στη ΝΔ, είναι αποτέλεσμα της κακής διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης, στην οποία αποδίδουν και την αποκλειστική ευθύνη για το αδιέξοδο. Η ηγεσία του κόμματος έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητά της την δραστική αντιμετώπιση του προβλήματος, το σχετίζει άμεσα με την ιδεολογία της παράταξης και αισιοδοξεί ότι η κυβέρνηση, έστω την τελευταία στιγμή, θα προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις. Συνεργάτης του κ. Μεϊμαράκη πάντως έλεγε χθες με νόημα ότι ακόμα και αν ψηφιστούν τα μέτρα την Τετάρτη, η ΝΔ με την πρώτη ευκαιρία θα προσπαθήσει να τα αλλάξει.

Παράλληλα, εμφανιζόταν βέβαιος για την εντός κομματικής γραμμής στάση των βουλευτών στην ψηφοφορία, όπως έπραξαν και την περασμένη εβδομάδα. Αυτοί ωστόσο έχουν να αντιμετωπίσουν ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα, που δεν είναι άλλο από τη στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν γίνεται συνάδελφός μου από το κυβερνών κόμμα να καταψηφίζει και να υποκρίνεται τον ήρωα, ενώ εγώ, ως αντιπολίτευση, να στηρίζω την εθνική προσπάθεια ψηφίζοντας θετικά», τονίζει στο Euro2day.gr γαλάζιος βουλευτής από νομό με έντονο το αγροτικό στοιχείο, καταδεικνύοντας για μία ακόμη φορά την αμηχανία στην αντιπολίτευση.

Ανεξαρτήτως τούτου, στη ΝΔ ήδη προετοιμάζονται για εκλογές, καθώς βλέπουν ότι η κυβέρνηση δεν θα μακροημερεύσει λόγω των εσωτερικών της αναταράξεων και το σενάριο σχήματος ειδικού σκοπού δεν δείχνει να αποδέχεται ο Αλέξης Τσίπρας. Μετά την μεθαυριανή ψηφοφορία θα ανοίξει και επισήμως το ζήτημα της ηγεσίας, με αρκετούς να είναι αυτοί που συμφωνούν το κόμμα να πορευτεί με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη ακόμα και μέχρι το τακτικό συνέδριο του Ιουνίου του 2016, ενώ δεν λείπουν και όσοι ζητούν άμεσες διεργασίες για την ανάδειξη του νέου προέδρου, θυμίζοντας πως ο κ. Μεϊμαράκης είναι «μεταβατικός» πρόεδρος