20 Ιουλίου 2015

Κάλεσμα για επαναστατικό λαϊκό πόλεμο από το ΡΚΚ

Του Νίκου Στέλγια
Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη
Η ένοπλη πτέρυγα του κουρδικού κινήματος πραγματοποιεί ένα νέο κάλεσμα, το οποίο έρχεται να συζητηθεί στο τουρκικό πολιτικό προσκήνιο. Το κίνημα καλεί τους Κούρδους της Τουρκίας σε νέο ξεσηκωμό. Η ένοπλη πτέρυγα του κουρδικού κινήματος ασκεί κριτική στην πολιτική πτέρυγα του κινήματος και τονίζει ότι πλέον δεν υπάρχει νόημα να συνεχιστούν οι συνομιλίες με το τουρκικό κράτος, το οποίο δεν εστιάζει στα δημοκρατικά αιτήματα των Κούρδων.  Το νέο μήνυμα φέρει την υπογραφή της Μπεσέ Χοζάρ και δημοσιεύεται σήμερα σε διάφορα κουρδικά μέσα ενημέρωσης. Στην γραπτή παρέμβαση της, η κ. Χοζάρ αναλύει τις τελευταίες εξελίξεις μετά τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου. Γράφει ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας έχει μπλοκάρει το τουρκικό πολιτικό σύστημα. Εδώ και έναν μήνα, παρά το γεγονός ότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) έχασε την πλειοψηφία των εδρών στην νέα βουλή, η παλαιά κυβέρνηση παραμένει στην θέση της, νομοθετεί και πραγματοποιεί «παράνομες» συλλήψεις και κρατήσεις. Αυτό υπογραμμίζει η κ. Χοζάρ.

Η κ. Χοζάρ ασκεί κρητική στην πολιτική πτέρυγα του κινήματος της με την λογική ότι ενώ το τουρκικό κράτος έχει δείξει για μια ακόμη φορά το πραγματικό πρόσωπο της, εκείνη βρίσκεται σε καθεστώς απραξίας και σπαταλά πολύτιμο χρόνο.  Σύμφωνα με την κ. Χοζάρ η απομόνωση του φυλακισμένου ηγέτη του κουρδικού κινήματος, Αμντουλλάχ Οτζαλάν είναι απαράδεκτη. Η απελευθέρωση του ιστορικού ηγέτη του κινήματος είναι μια βασική προϋπόθεση για την τελική λύση του Κουρδικού Ζητήματος. 

Τέλος, η κ. Χοζάρ επαναφέρει στο προσκήνιο έναν όρο, τον οποίο δρομολόγησε το κουρδικό κίνημα κατά την περίοδο των σφοδρών συγκρούσεων 2011-2012. Η κ. Χοζάρ πραγματοποιεί κάλεσμα στους Κούρδους της Τουρκίας για έναν νέο «επαναστατικό λαϊκό πόλεμο» με απώτερο στόχο την κατοχύρωση των αιτημάτων της κουρδικής πλευράς.  Το σημαντικό μήνυμα της ένοπλης πτέρυγας του κουρδικού κινήματος έρχεται μόλις λίγο μετά την συνάντηση της απερχόμενης κυβέρνησης με την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών. 


Σε αυτή την συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσα στα πλαίσια των συζητήσεων για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, οι δυο πλευρές έθεσαν επί τάπητος το μέλλον των συνομιλιών για την τελική λύση του Κουρδικού Ζητήματος. Η χθεσινή συνάντηση διήρκεσε δυο ώρες και είναι η μεγαλύτερη, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά τις εκλογές της 7ης Ιουνίου.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ