Γράφει:
Χρήστος Παναγιωτόπουλος
Ας είμαστε ρεαλιστές: η κυβέρνηση κέρδισε χρόνο και το δικαίωμα να υποβάλει τις δικές της προτάσεις. Και απέφυγε την παγίδα που μεθοδικά έστηνε η Γερμανία -η οποία θα οδηγούσε από την Τρίτη σε περιορισμό της κίνησης κεφαλαίων στην Ελλάδα.Καταλαβαίνω πως αισθάνονται απογοητευμένοι όσοι αφελώς περίμεναν ότι θα καταληφθεί το Eurogroup, όπως άλλοτε τα Χειμερινά Ανάκτορα. Η Ευρώπη δεν λειτουργεί έτσι. Αλλίμονο αν κάθε νέα κυβέρνηση μπορούσε να καταργήσει την κρατική της συνέχεια, ακυρώνοντας μονομερώς ό,τι είχε συμφωνήσει η προηγούμενη.
Έχει δικαίωμα να ζητήσει χρόνο και αλλαγές -αυτά δόθηκαν στον Αλέξη Τσίπρα, παρά τη λυσσαλέα πολεμική του Βόλφγκαγκ Σόιμπλε.
Ο πρωθυπουργός, την καθοριστική στιγμή, έκανε τη στροφή προς τον ρεαλισμό και βγήκε κερδισμένος στην Ευρώπη. Απέκτησε συμμάχους στο πρόσωπο σημαντικών παραγόντων που δεν ήθελαν να τον δουν ούτε ζωγραφιστό πριν -όπως ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ο Φρανσουά Ολάντ, ο Βέρνερ Φάιμαν της Αυστρίας. Ακόμη και την «ξινίλα» του Γερούν Ντάισελμπλουμ μαλάκωσε.
Το πρόβλημά του τώρα είναι η διαχείριση του εσωτερικού μετώπου. Καταρχήν μέσα στο κόμμα του, όπου η ομάδα Λαφαζάνη -και όχι μόνο- είχαν πεισθεί ότι θα εφαρμόσουν στο ακέραιο το πρόγραμμά τους, αγνοώντας τους δανειστές.
Ο υπερυπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης έχει εξαγγείλει το πάγωμα όλων των ιδιωτικοποιήσεων. Ακόμη και των περιφερειακών αεροδρομίων, που θα απέφερε στο δημόσιο 1,4 δισ ευρώ. Τι θα κάνει τώρα;
Ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Γιώργος Κατρούγκαλος έχει ανακοινώσει την επαναπρόσληψη 3,500 δημοσίων υπαλλήλων. Τι θα κάνει τώρα;
Η Νάντια Βαλαβάνη ανακοίνωσε νέες ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα κόκκινα δάνεια.
Για όλα αυτά πρέπει να υπάρξει σύμφωνη γνώμη των δανειστών. Αν απαντήσουν «όχι», δεν θα μπορέσει η κυβέρνηση να τα προχωρήσει, διότι δεσμεύτηκε πως θα αποφύγει μονομερείς ενέργειες. Βεβαίως, θα προσπαθήσει να πείσει ότι θα βρεθούν κεφάλαια από το χτύπημα της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής. Θα τα καταφέρει;
Αν οι δανειστές -η τρόικα με άλλο όνομα, δηλαδή- τα «στυλώσουν», ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μπορέσει να κάνει πράξη τις προεκλογικές δεσμεύσεις του. Και τότε θα αρχίσει να χάνει σταδιακά την τεράστια λαϊκή στήριξη που έχει σήμερα.
Το έγραφα και χθες: Η μεγάλη μάχη θα δοθεί από εδώ και εμπρός. Το κρίσιμο είναι να αποτρέψει η κυβέρνηση τη λήψη «μνημονιακών μέτρων». Να μη δεχθεί, με κανένα τρόπο, νέες περικοπές στα εισοδήματα, αύξηση στα όρια απολύσεων, αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά -εκείνα τα μέτρα, δηλαδή, που προσπαθούσαν να επιβάλουν στον Αντώνη Σαμαρά και εκείνος σταμάτησε τις συνομιλίες.
Μην ξεχνάμε: ο Σόιμπλε καραδοκεί. Και ήδη προειδοποιεί ότι δεν θα δοθεί δεκάρα στην Ελλάδα αν δεν περάσει τους ελέγχους της τρόικας (όπως και αν ονομάζεται εφεξής)…