23 Φεβρουαρίου 2015

Οι άνεμοι της Ιστορίας...

Οι άνεμοι της Ιστορίας...
  • Κυριακίδης Νίκος Δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη για τη σφραγίδα που άφησε ο Στάλιν στη σύγχρονη ιστορία της Ρωσίας ή τουλάχιστον δεν εγκρίνουν τον τρόπο που οι σημερινοί οπαδοί του προσπαθούν να την υπενθυμίζουν. Έτσι κάτοικοι της ρωσικής πόλης Περμ στα Ουράλια ζήτησαν την περασμένη εβδομάδα από τις τοπικές αρχές να κατεβάσουν δέκα γιγαντοαφίσες που ανάρτησε η τοπική οργάνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσίας με το πορτρέτο του Στάλιν.Οι αφίσες τοποθετήθηκαν σε κεντρικά σημεία της πόλης με αφορμή την 135η επέτειο γέννησης του Ιωσήφ Βησαριόνοβιτς και την 70ή επέτειο -που θα γιορταστεί εφέτος τον Μάιο- της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο.

  • Οι αφίσες σε κόκκινο φόντο απεικονίζουν τον Στάλιν με στρατιωτική στολή και δίπλα του τη διάσημη ρήση του Ουίνστον Τσόρτσιλ: "Ο Στάλιν βρήκε την Ρωσία να οργώνει με ξύλινα άροτρα και την άφησε εξοπλισμένη με ατομικά όπλα".
    Οι αφίσες αναρτήθηκαν στις αρχές του χρόνου, αλλά μόλις την περασμένη εβδομάδα κάποιοι "αγανακτισμένοι" ευαισθητοποιήθηκαν και αποτάθηκαν στην Ομοσπονδιακή Αντιμονοπωλιακή Υπηρεσία, τον κρατικό θεσμό που είναι αρμόδιος για την τήρηση της διαφημιστικής δεοντολογίας, καταγγέλλοντας την "αντιδεοντολογική", κατ' αυτούς, χρήση του διαφημιστικού χώρου. Βάσει του νόμου, ισχυρίζονται οι καταγγέλλοντες, τα ταμπλό προορίζονται μόνον για εμπορική διαφήμιση ή για την προώθηση φιλανθρωπικού έργου κι όχι για την προβολή του Στάλιν, που δεν εμπίπτει ούτε στη μια ούτε στην άλλη κατηγορία...
    Οι αρμόδιοι, στην προσπάθειά τους να πετάξουν το μπαλάκι αλλού, δήλωσαν ότι εργάζονται για να εξακριβώσουν ποιος βρίσκεται πίσω από την επίμαχη εκστρατεία προκειμένου να τους πουν να τη σταματήσουν...
    Η τοπική οργάνωση του Κ.Κ. Ρωσίας απάντησε από την πλευρά της με μια οργισμένη ανακοίνωση καταγγέλλοντας την υποκρισία πίσω από τον θόρυβο που δημιουργήθηκε σημειώνοντας πως όλες τις πληροφορίες για τους "χορηγούς" της εκστρατείας μπορεί να τις βρει κανείς τόσο στις ίδιες τις αφίσες όσο και στην τοπική εφημερίδα και το site του Κομμουνιστικού Κόμματος.
    Η οργάνωση υπενθύμισε πως άλλες διαφημιστικές εκστρατείες, όπως εκείνη για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, δεν προκάλεσαν ανάλογες αντιδράσεις παρά το ότι δεν διαφήμιζαν κάποιο συγκεκριμένο προϊόν ή φιλανθρωπία. Και η απάντηση των Ρώσων κομμουνιστών κατέληξε με τα λόγια του ίδιου του Στάλιν:
    "Ξέρω ότι μετά τον θάνατό μου σωροί σκουπιδιών θα μαζευτούν πάνω από τον τάφο μου, αλλά οι άνεμοι της Ιστορίας θα τα σκορπίσουν μακριά χωρίς κανένα έλεος"..