23 Φεβρουαρίου 2015

Με μεθοδικό τρόπο εξαπλώνεται στον Αραβικό κόσμο και σχεδιάζει χτυπήματα στο έδαφος της Ε.Ε. Το Ισλαμικό Κράτος προ των πυλών της Ευρώπης

Το Ισλαμικό Κράτος προ των πυλών της Ευρώπης
 Μεθοδικά και βάσει σχεδίου το Ισλαμικό Κράτος που ευθύνεται για αμέτρητες φρικαλεότητες, δολοφονίες και απαγωγές στη Μέση Ανατολή, πλέκει τον ιστό του στον αραβικό κόσμο, εγκλωβίζοντας μεγάλες περιοχές στην ακραία λογική του ιερού πολέμου.
Μετά το Ιράκ και τη Συρία, όπου οι πόλεμοι και η σεχταριστική βία έχουν διαλύσει κάθε συνεκτικό ιστό, διείσδυσε στην κατακερματισμένη Λιβύη, ένα κράτος παραδομένο στις ένοπλες ομάδες.
Η Λιβύη ήταν εύκολος στόχος για τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Ο ηγέτης του IS, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκνταντί, είχε αποστείλει εδώ και μήνες, στενούς συνεργάτες του στη Λιβύη, προκειμένου να προσεγγίσουν αρχηγούς άλλων ισλαμικών οργανώσεων και να βρεθεί πεδίο συνεργασίας. Η πρώτη «βάση» που δημιούργησαν οι τζιχαντιστές στη Λιβύη ήταν η πόλη Ντέρνα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.
Σιγά σιγά επεκτάθηκαν και σε άλλες περιοχές της Λιβύης, εκμεταλλευόμενοι την απουσία κεντρικής, ισχυρής κυβέρνησης και το μικρό ενδιαφέρον που έχει επιδείξει η διεθνής κοινότητα για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, μετά τους περιορισμένους δυτικούς βομβαρδισμούς που ακολούθησαν την εξέγερση κατά του Καντάφι.

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους διατήρησαν τους δεσμούς τους με τις πιο σκληρές οργανώσεις που συνεργάζονταν με την Αλ Κάιντα -παρά τις φιλόδοξες βλέψεις τους να δημιουργήσουν ισχυρό χαλιφάτο- και με τις εγκληματικές οργανώσεις που λυμαίνονται περιοχές του αραβικού κόσμου και αυτό διευκόλυνε τη διείσδυσή τους στη Λιβύη.

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έκαναν ευρέως γνωστή και αισθητή την παρουσία τους τον Ιανουάριο στη Λιβύη, με την επίθεση στο πολυτελές ξενοδοχείο Corinthia της Τρίπολης.

Η επίθεση στη λιβυκή πρωτεύουσα που είναι εγκατεστημένη η «παλαιά» κυβέρνηση της χώρας, -η οποία αρνείται να δεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών που έγιναν τον περασμένο Ιούνιο- προκάλεσε 9 νεκρούς.

Πιο εντυπωσιακό και ηχηρό ήταν το δεύτερο πλήγμα των τζιχαντιστών του IS. Αποφασισμένοι να σκληρύνουν το «παιχνίδι», οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους αποκεφάλισαν 21 χριστιανούς Κόπτες που είχαν απαγάγει από την Αίγυπτο, επισύροντας την οργή αλλά και τη προσοχή της διεθνούς κοινότητας.

Η γνωστή τακτική της δημοσιοποίησης των βίντεο της φρίκης δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφιβολιών ότι οι τζιχαντιστές θέλουν να προκαλέσουν τις μετριοπαθείς μουσουλμανικές χώρες της περιοχής -μετά την Ιορδανία με τη φρικτή δολοφονία του πιλότου, σειρά έχει η Αίγυπτος.

Η πρόκληση του Ισλαμικού Κράτους είχε ως αποτέλεσμα να εντείνουν τους βομβαρδισμούς οι Ιορδανοί στη Συρία και να ξεκινήσουν αιγυπτιακές αεροπορικές επιδρομές στην Ντέρνα της Λιβύης.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι είναι αποφασισμένος να διεθνοποιήσει το πρόβλημα, γι’ αυτό ζητά από τον ΟΗΕ την υιοθέτηση ψηφίσματος για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη. Οι αιγυπτιακοί βομβαρδισμοί έφεραν το Κάιρο σε αντιπαράθεση με το Κατάρ, που επέκρινε την απόφαση της κυβέρνησης αλ -Σίσι.


Απειλές στην Ιταλία

«Αν ενώσετε τις δυνάμεις σας εναντίον μας, θα στείλουμε 500.000 πρόσφυγες στην Ευρώπη» ήταν το μήνυμα του Ισλαμικού Κράτους προς την ιταλική κυβέρνηση που ζητάει βοήθεια από τις Βρυξέλλες για να αντιμετωπίσει το τεράστιο κύμα προσφύγων από τις λιβυκές ακτές προς τα νησάκια νότια της Σικελίας.

Πέρυσι, στις ιταλικές ακτές έφθασαν περισσότεροι από 170.000 πρόσφυγες. «Πρέπει να κινηθούμε πριν να είναι πολύ αργά», προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Πάολο Τζεντιλόνι.

Η Ιταλία προειδοποιεί ότι η Λιβύη, μια τεράστια χώρα χωρίς εθνική ενότητα και χωρίς νόμιμη κυβέρνηση που να έχει τον έλεγχο της κατάστασης -η νέα κυβέρνηση που εξελέγη τον Ιούνιο παραμένει αποκλεισμένη και εξόριστη στο Τομπρούκ, φρουρούμενη από πολιτοφυλακή και εντελώς αδύναμη να επιβάλει τον έλεγχο.

Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο που έφερε στη δημοσιότητα συνομιλίες των τζιχαντιστών, το σχέδιο του Ισλαμικού Κράτους είναι απλό και δύσκολα αντιμετωπίσιμο: μαζί με τις καραβιές των απελπισμένων προσφύγων που συγκεντρώνονται στη Λιβύη από τα μέτωπα του πολέμου της Μέσης Ανατολής για να περάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές, θα σταλούν και μέλη του χαλιφάτου.

Το τεράστιο οπλοστάσιο των ενόπλων ομάδων -που φθάνουν έως και τις 1.700 κατά το BBC- διευκολύνει τα σχέδια των τζιχαντιστών, που έχουν έτοιμους μικρούς στρατούς, έτοιμους να κάνουν τα πάντα για την εξουσία και το χρήμα. Αμερικανοί πρώην αξιωματούχοι της CIA επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να δίδεται υπερβολική σημασία στους κομπασμούς των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, καθώς δεν είναι όλες οι ομάδες της Λιβύης έτοιμες να συνεργαστούν με τον IS.

Ωστόσο, το μεγάλο μέγεθος της χώρας και η μικρή απόστασή της από τις ευρωπαϊκές ακτές μεγεθύνουν το πρόβλημα. Επιπλέον, η Λιβύη αποτελεί πόλο έλξης για τζιχαντιστές από άλλα σημεία της Αφρικής -κυρίως από το Μάλι, μετά την εκδίωξή τους από τια γαλλικές δυνάμεις.

 Οπως τονίζει στην «Ντόιτσε Βέλε» ο ειδικός σε ζητήματα τρομοκρατίας και Εγγύς Ανατολής, Γκίντο Στάινμπεργκ, το Ισλαμικό Κράτος δημιουργεί διεθνές δίκτυο κατά το πρότυπο της Αλ Κάιντα μετά το 2001. Ο Γερμανός ειδικός θεωρεί ότι η Λιβύη αποτελεί αποφασιστικό σημείο του αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

«Ολα δείχνουν ότι η Λιβύη εξελίσσεται σε επίκεντρο της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας και οι Ευρωπαίοι όσο και οι Αμερικανοί είναι αμήχανοι απέναντι στο πρόβλημα». Ο ίδιος πιστεύει ότι μόνο η αποστολή χερσαίων δυνάμεων από τις δυτικές χώρες σε περιοχές που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος θα αντιμετωπίσει την εξάπλωση των τζιχαντιστών -διαφορετικά, «το IS θα επεκτείνεται στις χώρες του αραβικού κόσμου», συμπληρώνει.
akotzia@e-typos.com