Το άρθρο του Spiegel, που μιλούσε για αποδοχή από τη γερμανική κυβέρνηση ενός Grexit, προκάλεσε απανωτά άρθρα αλλά και διαψεύσεις για το ενδεχόμενο αυτό.
Η γερμανική «Die Welt», απαντά μάλιστα στο Spiegel και τις «διαρροές» από την γερμανική κυβέρνηση για την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και αναφέρει ότι το κόστος για τη Γερμανία θα φτάσει τα 70 δις ευρώ, ποσό τεράστιο.
Μετά από αρκετό καιρό η κρίση χρέους επανήλθε στην Ευρώπη και για άλλη μία φορά τον συναγερμό χτύπησε η Ελλάδα, αναφέρει η γερμανική Die Welt. Η Αθήνα οδεύει προς τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, όπου ο αριστερός δημοφιλής Αλέξης Τσίπρας, προηγείται. Αν κερδίσει θέλει να βάλει τέλος στη "γερμανική λιτότητα" και τα μνημόνια που έχουν υπογραφεί με τους δανειστές της χώρας, σημειώνει.
Σύμφωνα με την Die Welt, η Ευρώπη έρχεται αντιμέτωπη με τα ερωτήματα: Τι θα γίνει αν αφήσουμε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει και βγει το ευρώ ή τη σώζουμε με κάθε τίμημα για να προστατέψουμε την πιθανή διάσπαση της ζώνης του ευρώ; Την ίδια ώρα, υπάρχουν διαφωνίες ακόμα και στη Γερμανία για το μέλλον της Ελλάδας.
Στην πραγματικότητα, μια ελεγχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ φαίνεται τώρα πιθανή, σημειώνεται στο άρθρο. Τώρα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για μία αποχώρηση (της Ελλάδας) από ό,τι ήμασταν πριν από μερικά χρόνια", αναφέρει κυβερνητικός αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης στην "Welt am Sonntag". "Όλες οι επιλογές είναι ακόμα μέσα στο συρτάρι", σημειώνει.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανκ Σόιμπλε, του CDU και οι δύο, θεωρούν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ότι μία έξοδος από το ευρώ είναι διαχειρίσιμη. Ο λόγος είναι η πρόοδος που έχει γίνει από την κρίση του 2012 έως σήμερα στην ευρωζώνη.
Σύμφωνα με το Der Spiegel, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας θεωρεί πως μία έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι αναπόφευκτη, αν γίνει επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης ο Τσίπρας.
Η γερμανική κυβέρνηση απάντησε στο ρεπορτάζ του Der Spiegel, μέσω του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου, Γκέοργκ Στράιτερ τονίζοντας ότι "δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση" αφού όπως είπε η χώρα της Νότιας Ευρώπης (Ελλάδα) στην προηγούμενη κρίση είχε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.
Σύμφωνα με τους περισσότερους οικονομολόγους, η ευρωζώνη θα μπορούσε να οδηγήσει την Αθήνα σε έξοδο, ακόμα και σήμερα, αλλά αυτό το βήμα συνδυάζεται, όπως αναφέρει η Die Welt, με πολλά ρίσκα.
Η κρίση στην Ελλάδα, έρχεται ακριβώς την περίοδο που οι δρακόντειες μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Μετά την πρώτη διάσωση του 2010, η Αθήνα έχει εξωθηθεί από τους εταίρους της σε μία σκληρή "θεραπεία" που είχε επιδείξει αρχικά επιτυχία. Μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου η οικονομία σημείωσε ανάπτυξη 0,7% - επίδοση που δεν έχει καμία άλλη χώρα της ευρωζώνης.
Αν κερδίσει ο Τσίπρας, η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει έναν θερμό Φεβρουάριο, αναφέρει η εφημερίδα. «Ο Τσίπρας ζητά αναδιάρθρωση του χρέους και μεγάλο "κούρεμα" ακόμα και με το κόστος της εξόδου», αναφέρει ο πρόεδρος του Ifo, Γερμανός οικονομολόγος, Χανς Βέρνερ Ζιν.
Η Ελλάδα έχει διπλή ανεργία από τον Μάιο του 2010 και "όσο το συντομότερο καταλάβουν ότι η τρέχουσα πολική έχει αποτύχει, τόσο καλύτερα για τον καθένα", τονίζει.
Αλλά οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι απίθανο να είναι έτοιμοι για το "κούρεμα" και την επιμήκυνση του χρέους που έχει στο μυαλό του ο Τσίπρας. Όχι τόσο για τις πιθανές απώλειες (χρημάτων) που θα έχουν. Η Αθήνα έχει λάβει βοήθεια 240 δισ. ευρώ, με την Γερμανία να είναι μακράν ο μεγαλύτερος δανειστής της Ελλάδας. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Berenberg Bank για την Die Welt, η Γερμανία έχει δώσει περίπου 70 δισ. ευρώ.
«Στην περίπτωση της "διπλής καταστροφής", δηλαδή της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και της χρεοκοπίας της χώρας, οι πραγματικές απώλειες για τη Γερμανία θα είναι μεγαλύτερες», σημειώνει ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank. Η Γερμανία συμμετείχε με 15,2 δισ. ευρώ στο πρώτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδα και με 38,5 στο δεύτερο.
Υπάρχει ο κίνδυνος για περαιτέρω απώλειες 6 δισ. ευρώ αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διαγράψει τα ελληνικά ομόλογα, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδας έχει 38,5 δισ. ευρώ συμμετοχή στο ευρωσύστημα, από όπου το υποθετικό μερίδιο της Γερμανία είναι 10,4 δισ. ευρώ.
Με ένα κούρεμα 50% η Γερμανία θα χάσει 35 δισ. ευρώ, σημειώνεται.
Πάντως ο Σοσιαλδημοκράτης, Κάρστεν Σνάιντερ, υπολογίζει τις ζημίες της Γερμανίας από ενδεχόμενο Grexit σε «τουλάχιστον 60 δισεκατομμύρια ευρώ», ποσό που όπως σημειώνει θα αναγκαστούν οι Γερμανοί να καλύψουν «αυξάνοντας φόρους ή προχωρώντας σε περικοπές στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό».
Πολύ βαρύτερο θα είναι, όπως σημειώνεται, το μήνυμα που θα στείλουν το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες στις άλλες χώρες του ευρώ, οι οποίες θα πρέπει να εμπλακούν σε ένα ελληνικό κούρεμα, πράγμα που σημαίνει ότι στην ίδια περίοδο οι μεταρρυθμίσεις σ' αυτές τις χώρες θα "πουν αντίο".
«Εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν συμφωνήσει, μια πιθανή ελληνική έξοδος δεν μπορεί να αποκλειστεί κατ 'αρχήν», σημειώνει στην εφημερίδα ο Γερμανός Οικονομολόγος Κάι Κόνραντ, μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του Υπουργείου Οικονομικών της χώρας.
Χωρίς την τελευταία δόση του πακέτου διάσωσης η Ελλάδα θα κάνει στάση πληρωμών στα μέσα Μαρτίου, αναφέρει η Die Welt. Η ΕΚΤ θα χρειαστεί να οδηγήσει σε πτώχευση το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μη δίνοντας πρόσβαση στα δάνεια έκτακτης ανάγκης του ELA, αφού δεν θα είναι είναι πλέον αποδεκτές οι ελληνικές εγγυήσεις, ενώ θα αγοράζει ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα εκτός των ελληνικών χαρτιών.
Έως το 2012 οι αγορές φοβόντουσαν το ντόμινο, ότι δηλαδή, μετά την έξοδο μίας χώρας από το ευρώ, οι επενδυτές θα πίστευαν πως και άλλες χώρες θα φύγουν από το ευρώ με τις αγορές να "στοιχηματίζουν" εναντίον των χωρών αυτών. Τώρα όμως, όπως σημειώνεται, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η κατάσταση είναι διαφορετική, αφού Ιρλανδία και Πορτογαλία δεν χρειάζονται προγράμματα στήριξης της οικονομίας τους, ενώ ο ισπανικός τραπεζικός τομέας έχει ανακάμψει.
Παρόλα αυτά, μία ελληνική έξοδος εμπεριέχει ρίσκα. «Τι θα γίνει αν η Ελλάδα γίνει το σύμβολο πως για την σωτηρία του ευρώ έχει φθάσει στα όρια της η πολιτική νομιμότητα; Τι θα γίνει αν η Ιταλία σταματήσει πάλι τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες; Τι θα γίνει αν η Ευρώπη απομακρυνθεί από την μεταρρυθμιστική προσπάθεια, πράγμα εξαιρετικά επικίνδυνο;», διερωτώνται Γερμανοί αξιωματούχοι.
Οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ θα ήταν τότε αναποτελεσματικές και ίσως να μην κρατούσαν τη σταθερότητα της Ευρώπης, «οδηγώντας σε μεγάλους κινδύνους την ευρωζώνη», τονίζει στην εφημερίδα ο οικονομολόγος Πίτερ Μπόφινγκερ.
"Ακόμα κι αν η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι συγκρίσιμη με αυτή σε άλλα κράτη μέλη, θα έφθανε ένα φάντασμα έξω από το μπουκάλι, πράγμα που θα έκανε δύσκολη την κατάσταση να διαχειριστεί", σημειώνει.Η Ευρώπη πρέπει να το αποδεχτεί αν η Αθήνα δεν θέλει να συνεχίσουν στο κοινό τους μονοπάτι, καταλήγει η εφημερίδα.Πάντως ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών, Michael Fuchs, συντάσσεται με το Spiegel, και σε δηλώσεις του στη Welt, στηρίζει πλήρως τη θέση της Άγγελα Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
“Εάν οι Έλληνες δεν είναι σε θέση να συνεχίσουν τη δημοσιονομική πειθαρχία και τις μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη. Εάν χαρίσουμε το χρέος στους σοσιαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα προκληθεί μεγάλη ζημιά στην αξιοπιστία της Ευρώπης, ενώ και το κούρεμα του χρέους δεν υπάρχει δυνατότητα να δικαιολογηθεί στους Γερμανούς πολίτες», σημειώνει.