05 Ιανουαρίου 2015

Γνώμη: Καιρός για αλήθειες…


Από την έντυπη έκδοση-Ουδείς μπορεί να γνωρίζει από τώρα ποιο από τα συνθήματα, «αλήθεια και ευθύνη» ή «θράσος ή αλήθεια», θα κερδίσει τους περισσότερους ψηφοφόρους. Αυτό που σίγουρα όμως θέλουν όλοι οι ψηφοφόροι, από όσους διεκδικήσουν αύριο την ψήφο μας, είναι να επιδείξουν θάρρος για να πουν αλήθειες!Θάρρος το οποίο ουδέποτε, όπως εκ των αποτελεσμάτων μπορούμε να κρίνουμε, επέδειξαν, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, τις τελευταίες δεκαετίες οι διεκδικητές της εξουσίας. Διαφορετικά είναι σίγουρο ότι με άλλες δυνάμεις και αντοχές θα είχαμε αντεπεξέλθει στον… Αρμαγεδδώνα της κρίσης!
Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι η φράση του πρωθυπουργού «αλήθεια και ευθύνη», με την οποία έδωσε ουσιαστικά το στίγμα της προεκλογικής εκστρατείας της Ν.Δ. έως τις 25 Ιανουαρίου, να μη μείνει απλώς ένα ακόμη σύνθημα άνευ ουσίας! Από την άλλη, και το πρώτο προεκλογικό σποτ του ΣΥΡΙΖΑ «θράσος ή αλήθεια», το οποίο φυσικά εμπνεύστηκε από την «ατάκα» του πρωθυπουργού, θα πρέπει να αποδειχθεί ουσιαστικό! Καλό θα είναι και οι δύο μεγάλοι «μονομάχοι» να καταλάβουν ότι σε αυτές τις εκλογές η ειδοποιός διαφορά μπορεί να είναι η αλήθεια! Αυτή που θα τους ξεχωρίσει από το χθες, αυτή που θα αποδείξει στους ψηφοφόρους ότι επιτέλους τους υπολογίζουν, αυτή που θα δημιουργήσει αυτό το νέο που αναζητά η κοινωνία.
 

Τα προβλήματα της οικονομίας είναι μεγάλα και δυστυχώς αυτά των πολιτών ακόμη μεγαλύτερα. Και ουδείς, μηδενός εξαιρουμένου, τρέφει σήμερα αυταπάτες έπειτα από πέντε χρόνια ύφεσης. Ολοι έχουν απομυθοποιήσει πρόσωπα και καταστάσεις και δεν περιμένουν κανέναν Μεσσία!
Περιμένουν αυτόν που θα δώσει και πάλι ελπίδα και προοπτική στον τόπο, όμως πάνω σε στέρεες βάσεις και όχι σε νεφελώματα. Γι’ αυτό και πρέπει να ακουστούν μόνο αλήθειες!
 

Το ψέμα, άλλωστε, όπως λέει και ο σοφός λαός, έχει… κοντά ποδάρια και αν μη τι άλλο δεν θα είναι ηθική συμπεριφορά απέναντι στους πολίτες που έχουν υποστεί τόσες θυσίες όλα αυτά τα χρόνια. Ας το αναλογιστούν, λοιπόν, όσοι αύριο θα διεκδικήσουν την ψήφο μας και ας πράξουν. Ας βρουν το θάρρος να μας πουν πώς ακριβώς θα πορευτούν την επομένη των εκλογών, μέσω της παρουσίασης των προγραμμάτων τους με συγκεκριμένες λύσεις και κυρίως κοστολογημένες. Να «ομολογήσουν» ακριβώς σε ποιες κινήσεις θα προβούν την επομένη των εκλογών, ώστε η οικονομία να πάρει και πάλι μπρος και η κοινωνία να ανασάνει.
 

Πολύ απλά, η Ν.Δ. θα πρέπει ξεκαθαρίσει τι σημαίνει η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και τι φέρνει η νέα γραμμή στήριξης, αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση πώς εννοεί την επαναδιαπραγμάτευση. Να ξεκαθαρίσουν δε άπαντες ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν, εάν φυσικά υπάρχουν, σε περίπτωση σύγκρουσης, η οποία ποτέ δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ολα στο φως και όλες οι αλήθειες στο τραπέζι, χωρίς μπλόφες! Κι όποιος αντέξει, γιατί οι αλήθειες πονάνε! Οπως άλλωστε έλεγε και ο Κινέζος φιλόσοφος Λάο Τσε, τα ειλικρινή λόγια δεν είναι ωραία και τα ωραία λόγια δεν είναι ειλικρινή…
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ - gkouros@naftemporiki.gr

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ