05 Ιανουαρίου 2015

Περισσότερο απομονωμένη από ποτέ Η εξέλιξη στις σχέσεις Αιγύπτου - Κατάρ δυσχεραίνει την Τουρκία

Η εξέλιξη στις σχέσεις Αιγύπτου - Κατάρ δυσχεραίνει την Τουρκία
Λευκωσία: Το άνοιγμα που επιχειρούν Αίγυπτος και Κατάρ στις μεταξύ τους σχέσεις οδηγεί την Τουρκία πιο βαθιά σε απομόνωση. Το γεγονός αυτό σημειώνεται έντονα σε δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, ο οποίος καταδεικνύει την αδιέξοδη εξωτερική πολιτική που ακολουθεί εδώ και αρκετό καιρό η τουρκική Κυβέρνηση. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, εάν αποδώσουν οι προσπάθειες που καταβάλλονται για αναθέρμανση των σχέσεων Αιγύπτου και Κατάρ τότε η Τουρκία θα μείνει μόνη της όχι μόνο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αλλά σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και τον αραβικό κόσμο, υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο το ρόλο που επεδίωκε να παίξει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Μέχρι πρόσφατα Τουρκία και Κατάρ βρίσκονταν στην ίδια πλευρά στρέφοντας τα πυρά τους κατά της Κυβέρνηση Σίσι από το 2013 όταν ανέλαβε την εξουσία στην Αίγυπτο. Παράλληλα, Τουρκία και Κατάρ όλο αυτό το διάστημα βρίσκονταν στην ίδια πλευρά υποστηρίζοντας εξτρεμιστικές οργανώσεις όπως η Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο και η Χαμάς στην Παλαιστίνη.

Ωστόσο η κίνηση του εμίρη του Κατάρ να ανακοινώσει πρόθεση ομαλοποίησης των σχέσεων της χώρας του με την Αίγυπτο ερμηνεύεται ως ένα ακόμα πλήγμα στην εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η Άγκυρα. Θεωρείται δε βέβαιο ότι η κίνηση αυτή θα επιφέρει βελτίωση των σχέσεων του Κατάρ και με το Ισραήλ, κάτι που θα αποτελεί ένα πρόσθετο πλήγμα στην τουρκική εξωτερική πολιτική.

Άραβας διπλωμάτης ανέφερε χαρακτηριστικά στην τουρκική εφημερίδα Ζαμάν ότι «η Τουρκία χάνει τον αραβικό κόσμο και τη διεθνή κοινότητα». Σύμφωνα πάντα με τη Ζαμάν, οι εξελίξεις αυτές προκαλούν αναταράξεις και στα ανώτατα δώματα της τουρκικής Κυβέρνησης. Όπως γράφει η εφημερίδα υπαίτιος γι’ αυτή την εξέλιξη και την απομόνωση της Τουρκίας θεωρείται ο Πρόεδρος Ερντογάν που επιμένει σε μια αρνητική στάση έναντι της Αιγύπτου.

Γράφει: Ανδρέας Πιμπίσιης - See more at: http://www.philenews.com