05 Ιανουαρίου 2015

ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΟΙ Τορπιλίζουν τις μεταρρυθμίσεις του Ομπάμα

Με το βλέμμα στραμμένο στις προεδρικές εκλογές του 2016, οι Ρεπουμπλικάνοι ετοιμάζονται για «μάχη» στο νέο Κογκρέσο (Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων), το οποίο κι ελέγχουν πλήρως μετά την ηχηρή ήττα των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, με στόχο να αποδομήσουν τις μεταρρυθμίσεις του Μπαράκ Ομπάμα -κυρίως στην ενέργεια, τη μετανάστευση και την υγεία- αλλά και να χαράξουν τη δική τους πολιτική, που όπως ελπίζουν θα τους οδηγήσει στο... μεγάλο έπαθλο, τον Λευκό Οίκο.

Ο Μπαράκ Ομπάμα με τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ. Οι Ρεπουμπλικάνοι εμφανίζονται έτοιμοι να τορπιλίσουν πολλές από τις στρατηγικές επιλογές του Αμερικανού προέδρου
Ο Μπαράκ Ομπάμα με τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ. Οι Ρεπουμπλικάνοι εμφανίζονται έτοιμοι να τορπιλίσουν πολλές από τις στρατηγικές επιλογές του Αμερικανού προέδρου τόσο στο εσωτερικό μέτωπο, όσο και στην εξωτερική πολιτικήΗ «μάχη» ξεκινάει αύριο, καθώς αρχίζει η 114η σύνοδος του Κογκρέσου με τους Ρεπουμπλικάνους να διαθέτουν τη μεγαλύτερη πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων από το 1930 και για πρώτη φορά από την προεδρία του Τζορτζ Μπους του νεότερου την πλειοψηφία και στη Γερουσία.Σύμφωνα με τον Μιτς Μακόνελ, που θα είναι ο νέος αρχηγός της πλειοψηφίας στη Γερουσία, το πρώτο μέλημα του νέου Κογκρέσου θα είναι να ψηφιστεί νόμος που θα επιτρέψει την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Keystone XL από τον Καναδά στις ΗΠΑ, την οποία ο Ομπάμα εδώ και έξι χρόνια καταφέρνει να καθυστερεί, έχοντας ως συμμάχους του αρκετούς Δημοκρατικούς αλλά και οικολόγους.
Μάλιστα, η πρόεδρος της επιτροπής Ενέργειας της γερουσίας, Λίζα Μουρκόβσκι, έχει δηλώσει πως η επιτροπή θα ψηφίσει την Πέμπτη κιόλας το νομοσχέδιο. Τα κυριότερα σημεία του νομοσχεδίου προβλέπουν την άρση των περιορισμών στις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου και αργού πετρελαίου (τη δεκαετία του 1970 σε απάντηση στο πετρελαϊκό σοκ το Κογκρέσο είχε απαγορεύσει τις εξαγωγές αμερικανικού αργού πετρελαίου), δίνουν στις πολιτειακές κυβερνήσεις μεγαλύτερη εξουσία στην επίβλεψη γεωτρήσεων που γίνονται με τη μέθοδο της υδραυλικής ρωγμάτωσης (hydraulic fracturing) και περιορίζουν τον ρόλο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην κατασκευή αγωγών αερίου που θα διατρέχουν διάφορες Πολιτείες.
Κουβανοί που εναντιώνονται στην επαναπροσέγγιση Ουάσιγκτον - Αβάνας διαδηλώνουν στη Φλόριντα. Τον τορπιλισμό της συμφωνίας, την οποία προώθησαν Ομπάμα και Ραούλ Κάστρο, επιδιώκουν και οι Ρεπουμπλικάνο
Κουβανοί που εναντιώνονται στην επαναπροσέγγιση Ουάσιγκτον - Αβάνας διαδηλώνουν στη Φλόριντα. Τον τορπιλισμό της συμφωνίας, την οποία προώθησαν Ομπάμα και Ραούλ Κάστρο, επιδιώκουν και οι Ρεπουμπλικάνοι
Χρηματοδότηση
Επίσης, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου θα δοθεί και η μάχη για το σχέδιο της χρηματοδότησης του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας. Στα μέσα Δεκεμβρίου είχε εγκριθεί νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης ύψους 1,1 τρισ. δολαρίων ως τον Σεπτέμβριο, όμως για το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας κάλυπτε την περίοδο ως τις 27 Φεβρουαρίου. Ηταν το αποτέλεσμα της προσπάθειας των πιο συντηρητικών Ρεπουμπλικάνων να μπλοκάρουν το σχέδιο Ομπάμα παροχής προσωρινών αδειών παραμονής σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες χωρίς χαρτιά που ζουν στις ΗΠΑ.

Στις 20 Νοεμβρίου, ο Ομπάμα είχε ανακοινώσει με προεδρικό διάταγμα την παροχή προσωρινών αδειών παραμονής σε σχεδόν 5 εκατομμύρια μετανάστες χωρίς χαρτιά. Οι Ρεπουμπλικάνοι επιθυμούν να το αποτρέψουν χρησιμοποιώντας ως όπλο τον προϋπολογισμό, ενώ έχουν εκφράσει και την πρόθεση να χρησιμοποιήσουν τη μάχη για τη χρηματοδότηση του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας ως μέσο πίεσης προκειμένου να σταματήσουν την προσπάθεια επαναπροσέγγισης με την Κούβα, σε μία ιστορική συμφωνία που είχαν ανακοινώσει Ομπάμα και Κάστρο τον περασμένο μήνα. Ενα ακόμα από τα πρώτα μέτωπα του πολέμου θα είναι το ακανθώδες ζήτημα της αύξησης του ορίου του χρέους των ΗΠΑ, καθώς η 15η Μαρτίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για την αύξησή του, αν και μπορούν να δοθούν πολλοί μήνες τεχνικής παράτασης.

Το μεγαλύτερο «όπλο» του Ομπάμα σε αυτές τις μάχες είναι το προεδρικό δικαίωμα στο βέτο, το οποίο έχει χρησιμοποιήσει μόλις δύο φορές τα έξι χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία. Αντίθετα ο προκάτοχός του, Τζορτζ Μπους, έκανε χρήση του δικαιώματός του αυτού 12 φορές σε 8 χρόνια, ο Μπιλ Κλίντον 37 σε δύο χρόνια και ο Φράνκλιν Ρούζβελτ 365 φορές σε 12 χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γερουσίας. Για να ξεπεράσει το προεδρικό βέτο, το Κογκρέσο πρέπει να εγκρίνει δεύτερη φορά μια νομοθεσία με πλειοψηφία δύο τρίτων.

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΜΕΤΩΠΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΟΥΣ
Σκληρή γραμμή για Obamacare, Ιράν, ISIS και Αβάνα
Το κόκκινο πανί για τους Ρεπουμπλικάνους, ο νόμος του Αμερικανού προέδρου για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, που έχει γίνει γνωστός ως Obamacare, θα βρεθεί, όπως είναι επόμενο, στην ημερήσια διάταξη. Εξάλλου, από την ψήφισή του το 2010, οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν ψηφίσει περισσότερες από 50 φορές να τον καταργήσουν χωρίς αποτέλεσμα χάρη στην άρνηση της Γερουσίας που ελέγχονταν από τους Δημοκρατικούς.Βέβαια, ο Μακόνελ έχει αναγνωρίσει πως είναι αδύνατη η πλήρης κατάργησή του, γι' αυτό και οι Ρεπουμπλικάνοι θα επιχειρήσουν να τον περιορίσουν.Συγκεκριμένα, αναμένεται να προωθήσουν νομοσχέδιο που θα αυξάνει σε 40 από 30 το όριο των ωρών εργασίας εβδομαδιαίως, μετά το οποίο ο εργοδότης θα πρέπει να προσφέρει ασφάλεια υγείας στους εργαζομένους.Ο Ομπάμα, ωστόσο, έχει φροντίσει να ξεκαθαρίσει ότι θα δεχθεί μόνο υπεύθυνες βελτιώσεις, αλλά έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο να ανακαλέσει τον νόμο, απειλώντας με βέτο.Να σημειωθεί πάντως ότι ο αριθμός των Αμερικανών χωρίς ασφάλιση έχει μειωθεί δραστικά και καλύπτονται περίπου 12 εκατ. από αυτούς που ήσαν ανασφάλιστοι.Το κόστος του προγράμματος παραμένει κάτω των προβλέψεων, ενώ δημοσκοπήσεις δείχνουν πως όσοι έχουν ασφαλισθεί προσφάτως είναι πολύ ικανοποιημένοι με την κάλυψή τους.

Κυρώσεις
Στην εξωτερική πολιτική, ένα μέτωπο είναι αυτό που αφορά νέες κυρώσεις εναντίον του Ιράν πριν από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Ο Λευκός Οίκος έχει προειδοποιήσει το Κογκρέσο πως η επιβολή νέων ασφυκτικότερων κυρώσεων θα καταστρέψει τις διεθνείς διαπραγματεύσεις που έχουν ως στόχο να εμποδίσουν το Ιράν να αναπτύξει πυρηνική βόμβα, ωστόσο οι Ρεπουμπλικάνοι δηλώνουν αποφασισμένοι να ψηφίσουν νομοσχέδιο που έχουν ετοιμάσει για τις κυρώσεις, που ίσως τελικά να προσκρούσουν στο προεδρικό βέτο.
Ο πόλεμος εναντίον του Ισλαμικού Κράτους είναι ακόμη ένα θέμα στο οποίο επιθυμούν να επέμβουν οι Ρεπουμπλικάνοι κυρίως σε ό,τι αφορά το εύρος της στρατιωτικής δέσμευσης των ΗΠΑ στο Ιράκ και στη Συρία, αλλά και την εξουσιοδότηση που έχει η κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις.
Η κυβέρνηση διεξάγει τις επιχειρήσεις της -1.100 αεροπορικά χτυπήματα στη Συρία και στο Ιράκ από τον Σεπτέμβριο-, με την εξουσιοδότηση που έχει με τους νόμους που ψηφίστηκαν το 2001 και το 2002, μετά τα χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου, ωστόσο οι Ρεπουμπλικάνοι αλλά και αρκετοί Δημοκρατικοί εμφανίζονται πρόθυμοι για τη διεξαγωγή και χερσαίων επιχειρήσεων για ένα διάστημα έως τρία χρόνια το πολύ.

Τέλος, αναφορικά με την Κούβα, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ξεκαθαρίσει, διά στόματος του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ, ότι η αλλαγή πολιτικής δεν είναι τίποτα άλλο από μία ακόμα «ασυλλόγιστη παραχώρηση σε μια μακρά σειρά ασυλλόγιστων παραχωρήσεων σ' ένα στυγνό δικτατορικό καθεστώς» και πως οι σχέσεις με το καθεστώς Κάστρο δεν θα πρέπει να αναθεωρηθούν μέχρις ότου ο λαός της Κούβας «απολαύσει την ελευθερία».
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ