31 Ιανουαρίου 2015

Η Ελλάδα ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί... MARK GILBERT / BLOOMBERG

Οι επενδυτές ξεπουλάνε τις ελληνικές μετοχές και ομόλογα μετά την ανάδειξη του κ. Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργού. Ωστόσο είναι οι ελληνικές τράπεζες αυτές που δέχονται τα περισσότερα πυρά από την αντίδραση των αγορών σε σχέση με τις υποσχέσεις του πρωθυπουργού κατά της λιτότητας, γεγονός που προμηνύει προβλήματα για μια κυβέρνηση που δεν έχει τα οικονομικά μέσα ώστε να διασώσει το χρηματοπιστωτικό της σύστημα.
Αυτή την εβδομάδα, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει υποχωρήσει κατά περίπου 12% την ώρα που η νέα κυβέρνηση δηλώνει ότι θα πιέσει πολύ ώστε να διαπραγματευτεί εκ νέου τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας.

Πάντως, οι ελληνικές τράπεζες έχουν  δεχτεί ακόμη μεγαλύτερο σφυροκόπημα  (σ.σ. ο τραπεζικός δείκτης έχει υποχωρήσει κατά 37% από την αρχή της εβδομάδας). Η απειλή μαζικής ανάληψης καταθέσεων είναι σαφής και άμεση. Οι καταθέτες απέσυραν 11 δισ. ευρώ τις ημέρες πριν από τις εκλογές. Αν και δεν θα έχουμε επίσημα στοιχεία μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, το ύψος των καταθέσεων μπορεί να έχει υποχωρήσει στα 150 δισ. ευρώ, δηλαδή ακόμη χαμηλότερα απ’ όπου βρέθηκε την τελευταία φορά που περνούσε κρίση η Ελλάδα, τον Ιούνιο του 2012.

Η κ. Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής της εποπτικής αρχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δηλώνει ότι δεν ανησυχεί σχετικά με την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να αντέξουν τη θύελλα. «Είναι αρκετά ισχυρές», δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg.

«Εχει γίνει πολλή δουλειά προκειμένου να ενισχυθούν οι ισολογισμοί τους τα τελευταία χρόνια. Θα ξεπεράσουν και αυτή την κρίση όπως ξεπέρασαν και τις προηγούμενες». Δεν είμαι τόσο σίγουρος. Οπως μεταδίδουν συνάδελφοί μου από το Bloomberg, τα περίπου 10 δισ. ευρώ που συγκέντρωσαν πέρυσι οι ελληνικές τράπεζες μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου σχεδόν ισούνται με τις απώλειές τους αυτή την εβδομάδας εξαιτίας της μείωσης της κεφαλαιοποίησής τους. Φανταστείτε η κυβέρνηση να εξακολουθεί να βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τους πιστωτές της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στο ΔΝΤ και στην ΕΚΤ τη στιγμή που τινάζονται στον αέρα οι τράπεζές της. Αν επαληθευτεί αυτό το σενάριο, δεν είναι σαφές πού θα βρει χρήματα η κυβέρνηση ώστε να διασώσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η Ελλάδα δεν τα διαθέτει και οι δανειστές της θα μπορούσαν κάλλιστα να θεωρήσουν ότι δεν έχει νόημα να της τα δώσουν.

Το κόστος ασφάλισης ενός ελληνικού πενταετούς ομολόγου έναντι κινδύνου χρεοκοπίας υπονοεί πως οι πιθανότητες να χρεοκοπήσει η Ελλάδα ανέρχονται στο 75%. Δεν είναι να απορεί κανείς που η απόδοση των ελληνικών τριετών κρατικών ομολόγων αυξήθηκε στο 18% από 10% στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Τουλάχιστον, υπάρχει κι ένα θετικό σημείο στην όλη εικόνα. Οι επενδυτές βρίσκονται σε σύγχυση, διότι η νέα ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να απευθύνεται στο εσωτερικό ακροατήριο και δεν έχει στείλει το σήμα ότι θα προσπαθήσει να βρει κοινό τόπο με την υπόλοιπη Ε.Ε. Αν όμως οι επενδυτές εξακολουθήσουν να τιμωρούν την πολιτική αδιαλλαξία, μπορεί ο κ. Τσίπρας να αναγκαστεί να διαπραγματευτεί από θέση αδυναμίας. Οπως συμβαίνει συχνά, οι αγορές θα έχουν κάνει τη δουλειά που δεν μπόρεσαν να κάνουν η πολιτική και η διπλωματία.

http://www.kathimerini.gr/801543/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/h-ellada-akrovatei-se-tentwmeno-sxoini