31 Ιανουαρίου 2015

Η ειρωνεία μιας στρατηγικής συνεργασίας Αθήνας-Μόσχας

Α. Τσίπρας: Ρωσία και Ελλάδα συνδέονται από κοινούς αγώνεςΟι Ευρωπαίοι ανησυχούν ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση ίσως βοηθήσει τον Β. Πούτιν να αποσυνθέσει το πλέγμα των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, με αφορμή τα γεγονότα στην Ουκρανία, σχολιάζει σε άρθρο του, το οποίο δημοσιεύεται στην Wall Street Journal, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Columbia και senior fellow του Council on Foreing Relations, Stephen Sestanovich.
Στο άρθρο του, που τιτλοφορείται «Θα διασώσει ο Πούτιν την Ελλάδα;», ο Sestanovich σημειώνει ότι το μόνο που έχει να κάνει ο Ρώσος Πρόεδρος, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι απαιτείται ομοφωνία μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε. για αυτές τις αποφάσεις, είναι να πείσει του Έλληνες να αντιταχθούν. Το πιθανό αντίτιμο θα μπορούσε να είναι «μερικά δισεκατομμύρια από δω, για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, μερικά δισεκατομμύρια από κεί για ενεργειακά deals». «Είναι όμως εφικτό;» αναρωτιέται ο καθηγητής του Columbia.

Όπως λέει, η Ελλάδα έχει πολιτιστικές συγγένειες με τη Ρωσία, και η νέα ελληνική κυβέρνηση θαυμάζει την περιφρόνηση του Πούτιν προς τους δυτικούς θεσμούς, ωστόσο η Αθήνα έχει σοβαρά ζητήματα να λύσει με τις Βρυξέλλες τους επόμενους μήνες, και το να εκνευρίζει τους Ευρωπαίους γραφειοκράτες για ένα θέμα όπως η Ουκρανία μοιάζει ανόητο.

Από την άλλη, συνεχίζει ο αρθρογράφος, ό,τι κι αν αποφασίσουν οι Έλληνες, ο Βλ. Πούτιν έχει τους δικούς του λόγους να διστάζει. Η Ρωσία έχει τη δική της οικονομική κρίση να αντιμετωπίσει, εξηγεί, υπενθυμίζοντας την κατάρρευση του ρωσικού νομίσματος και τα επιπρόσθετα προβλήματα που δημιουργεί η πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, όπως αναφέρει στο άρθρο του ο Stephen Sestanovich, έχει δηλώσει ότι η χώρα του θα ήταν έτοιμη να εξετάσει ενδεχόμενα ελληνικά αιτήματα, αλλά αν ο Βλ. Πούτιν χρησιμοποιήσει τα συναλλαγματικά του αποθέματα για να βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να «ορθώσει ανάστημα» απέναντι στην Ε.Ε., οι εγχώριες αντιδράσεις θα είναι ισχυρές. Και αυτό, διότι οι ίδιες οι ρωσικές τράπεζες και επιχειρήσεις είναι σε άσχημη κατάσταση, και αυτό θα δημιουργήσει τον αντίλογο ότι η Ελλάδα πρέπει να αφεθεί να δώσει μόνη της τις δικές της μάχες.

Ενδεχόμενη στρατηγική συνεργασία μεταξύ Αθήνας και Μόσχας, συνεχίζει ο αρθρογράφος, θα εμπεριείχε όμως και ειρωνείες. Διότι σε μια τέτοια περίπτωση, η αριστερίζουσα ελληνική κυβέρνηση που απεχθάνεται τους πλούσιους προνομιούχους της Ε.Ε., θα ξεπουλιόταν έτσι στους πιο πλούσιους και προνομιούχους και διεφθαρμένους όλων. Από την άλλη, ο Βλ. Πούτιν που απεχθάνεται και φοβάται τον λαϊκό αυθορμητισμό, θα βρισκόταν ξαφνικά σε εναγκαλισμό με τους πιο οργισμένους διαδηλωτές της Ευρώπης. Αν και αυτή η ειρωνεία ενδέχεται να μην τον αποτρέψει, το χρήμα μπορεί, λέει ο Sestanovich.

Διαβάστε ακόμα:

Περίπλοκη και επίπονη η διαπραγμάτευση Ελλάδας-δανειστών, λέει Ρώσος αξιωματούχος

Οι κυρώσεις δεν είναι το κύριο πρόβλημα της Ρωσίας
capital.gr



Πηγή:www.capital.gr