21 Ιανουαρίου 2015

Βουλγαρία: «Πράσινο φως» για τον «φράχτη» στα σύνορα με την Τουρκία

Το βουλγαρικό κοινοβούλιο αποφάσισε τη συνέχιση των έργων κατασκευής του "φράχτη", χωρίς να προκηρύσσεται διαγωνισμός δημόσιων προμηθειών.
Βουλγαρία: «Πράσινο φως» για τον «φράχτη» στα σύνορα με την Τουρκία
Το βουλγαρικό κοινοβούλιο αποφάσισε, σήμερα, τη συνέχιση των έργων κατασκευής του "φράχτη" στα σύνορα της χώρας με την Τουρκία, χωρίς να προκηρύσσεται διαγωνισμός δημόσιων προμηθειών. Η Βουλή, όπως αναφέρει η Βουλγαρική Εθνική Ραδιοφωνία BNR και άλλα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, ενέκρινε μια σειρά αλλαγών στον Νόμο για τις Κρατικές Προμήθειες, τις οποίες κατέθεσαν βουλευτές από όλες τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση συνασπισμού, ύστερα από αίτημα του ίδιου του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ.
Στην επιχειρηματολογία τους, οι εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού στη Βουλγαρία αναφέρουν πως η απόφαση να συνεχιστούν άμεσα τα έργα περίφραξης στα βουλγαρο-τουρκικά σύνορα είναι επιτακτική για την εθνική ασφάλεια της χώρας. Επισημαίνουν δε, τις δεσμεύσεις της χώρας σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς, τους οποίους και παρουσίασε χθες ο ίδιος ο κ. Μπορίσοφ, ο "φράχτης" θα κοστίσει 90 εκατομμύρια λέβα (περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ) και το μήκος του θα είναι 82 χιλιόμετρα, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας Novinite.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας και μέλος, σήμερα, της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών Άνγκελ Ναϊντένοφ επεσήμανε ότι η κατασκευή 10 χλμ. κόστισε περίπου 2,5 εκατομμύρια λέβα και στο πλαίσιο αυτό ζήτησε "αυστηρό έλεγχο" στις δαπάνες και διαφάνεια στην επιλογή των κατασκευαστικών εταιρειών που θα αναλάβουν το έργο. 
http://www.euro2day.gr/news/highlights/article-news/1295758/voylgaria-prasino-fos-gia-ton-frahth-sta-syno.html