21 Ιανουαρίου 2015

Το πρώτο ρήγμα στο ΑΚΡ Πάνω από 20 βουλευτές του κόμματος ευθυγραμμίζονται με την αντιπολίτευση



Λίγους μόλις πριν από τις κρίσιμης σημασίας βουλευτικές εκλογές, στο τουρκικό κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) έρχεται στην επιφάνεια ένα νέο ρήγμα. Έναν χρόνο μετά το διαζύγιο του κόμματος με το Κίνημα Γκιουλέν, πάνω από 20 βουλευτές του κόμματος διαφοροποιούν την γραμμή τους και ευθυγραμμίζονται με την αντιπολίτευση.Το ρήγμα στους κόλπους του ΑΚΡ ήρθε στην επιφάνεια στα πλαίσια της χθεσινής ψηφοφορίας στην βουλή για την παραπομπή των τεσσάρων πρώην υπουργών της κυβέρνησης στο Ανώτατο Δικαστήριο με την υποψία ότι εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς. Πάνω από 20 βουλευτές του ΑΚΡ άλλαξαν στρατόπεδο και υποστήριξαν το αίτημα της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα, 26 βουλευτές του ΑΚΡ επιχείρησαν να ανοίξουν τον δρόμο για την παραπομπή του Ζαφέρ Τσαγλαγιάν στο Ανώτατο Δικαστήριο 25 βουλευτές συμφώνησαν με την παραπομπή του πρώην Υπουργού Εσωτερικών, Μουαμμέρ Γκιουλέρ. Στην περίπτωση του πρώην Υπουργού Ε.Ε., Εγκεμέν Μπαγίς, 48 βουλευτές του κυβερνητικού στρατοπέδου υποστήριξαν το αίτημα της αντιπολίτευσης.

Παρά την υποστήριξη της εσωτερικής αντιπολίτευσης του ΑΚΡ, το εγχείρημα της αντιπολίτευσης δεν ολοκληρώθηκε καθώς το κοινό μέτωπο δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τους απαιτούμενους 276 ψήφους για την παραπομπή των υπουργών.

Αποχώρησε και ο Νταβούτογλου Το ρήγμα στο ΑΚΡ δεν ήταν η μοναδική εξέλιξη, η οποία άφησε την σκιά της στην χθεσινή ημέρα. Ο ίδιος ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου επέλεξε να μην συμμετάσχει στην ψηφοφορία. Νωρίτερα, ο κ. Νταβούτογλου αποχώρησε από την χώρα συνοδευόμενος από τους υπουργούς του με προορισμό την Ευρώπη και το Ντάβος της Ελβετίας. Τις προηγούμενες ημέρες, στην Άγκυρα είχε κυκλοφορήσει η πληροφορία ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός επιθυμούσε την παραπομπή των υπουργών παρά την αντίθετη άποψη του Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν.

Πάγωσαν τα βλέμματα στο ΑΚΡ
Η νέα εξέλιξη έχει προκαλέσει αναβρασμό στο εσωτερικό του κυβερνητικού στρατοπέδου. Ο συνεργάτης του Προέδρου και βουλευτής του κόμματος, Σαμίλ Ταγγιάρ, αμέσως μετά την ψηφοφορία δήλωσε ότι τις επόμενες ώρες η ηγεσία του ΑΚΡ θα προχωρήσει στον εντοπισμό της «προδοτικής συμμορίας».
ΝΙΚΟΣ ΣΤΕΛΓΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤουρκία: Απαλλαγή τεσσάρων πρώην υπουργών από δίωξη για διαφθορά