21 Ιανουαρίου 2015

Επιδρομές γερμανικής αστυνομίας σε ισλαμικά κέντρα


Επιδρομές σε δεκάδες εγκαταστάσεις, στις οποίες συχνάζουν ισλαμιστές, ύποπτοι για ακραία δράση, εξαπέλυσαν χθες 200 Γερμανοί αστυνομικοί, αναζητώντας στοιχεία σε βάρος δύο ανδρών, που συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα ως υποστηρικτές της τζιχάντ στη Συρία. Ουδείς συνελήφθη κατά τις χθεσινές επιχειρήσεις, αλλά η αστυνομία δήλωσε ότι έψαχνε κυρίως έγγραφα, σκληρούς δίσκους ηλεκτρονικών υπολογιστών και άλλα στοιχεία σε 13 τοποθεσίες, ως επί το πλείστον διαμερίσματα, στο Βερολίνο, τη γειτονική πόλη του Πότσνταμ και στο ανατολικό κρατίδιο της Θουριγγίας.Οι έφοδοι που έγιναν νωρίς χθες τα ξημερώματα είχαν στόχο τα σπίτια μελών της ισλαμικής σχολής ενός εκ των δύο συλληφθέντων, του τουρκικής καταγωγής 41χρονος Ισμέτ Ντ., ο οποίος αποκαλείται από τα γερμανικά ΜΜΕ «εμίρης του Μοαμπίτ», της ομώνυμης βερολινέζικης γειτονιάς, στην οποία βρίσκεται η σχολή.

Ο άνδρας, το επίθετο του οποίου δεν δόθηκε στη δημοσιότητα εξαιτίας της γερμανικής νομοθεσίας για τη διαφύλαξη του ιδιωτικού απορρήτου, θεωρείται ύποπτος ως ηγέτης ισλαμικού εξτρεμιστικού πυρήνα, αποτελούμενου από Τούρκους, Τσετσένους και πολίτες του Νταγκεστάν. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν έχει προκύψει κάποιο σχέδιο επιθέσεων σε βάρος στόχων στο εσωτερικό της Γερμανίας, εξήγησε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Βερολίνου, Στέφαν Ρέντλιχ. «Ισχυριζόμαστε όμως ότι υποστηρίζουν εξτρεμιστές στη Συρία», πρόσθεσε στο ιδιωτικό κανάλι NTV.

«Λογικές ανησυχίες»
«Βλέπουμε κινδύνους για όσους ταξιδεύουν στη Συρία, συμμετέχουν στις εχθροπραξίες, εκπαιδεύονται στρατιωτικά και αποκτούν εμπειρία βίας. Είναι λογικό να ανησυχούμε όταν επιστρέφουν», ανέφερε. Ερωτηθείς κατά πόσον η αστυνομία έχει κινητοποιηθεί περισσότερο μετά τις παρισινές επιθέσεις, είπε: «Αυτή η έρευνα κατά της οργάνωσης διαρκεί εδώ και ένα χρόνο. Εχουμε δράσει με αποφασιστικότητα εναντίον οργανώσεων που στέλνουν ανθρώπους σε εμπόλεμες ζώνες. Θα κάναμε τις επιδρομές ούτως ή άλλως».

Δίκη Γερμανοαφγανού
Στο μεταξύ, στο Μόναχο ξεκίνησε η δίκη ενός Γερμανοαφγανού, του 27χρονου Χαρούν Π., ο οποίος κατηγορείται ότι εντάχθηκε σε σουνιτική παραστρατιωτική οργάνωση στη Συρία. Επίσης κατηγορείται για παρακίνηση σε δολοφονία επειδή πρότεινε σ’ ένα διοικητή της οργάνωσής του να σκοτώσουν μία 16χρονη Γερμανίδα στη Συρία επειδή δεν φορούσε ισλαμική μαντίλα.
http://kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=195544