21 Ιανουαρίου 2015

Το 70% των 11.000 κατοίκων της είναι ελληνικής καταγωγής Η άγνωστη τραγωδία της Σαρτάνα, της ελληνικής κωμόπολης στη "μέση" του εμφυλίου της Ουκρανίας

Η άγνωστη τραγωδία της Σαρτάνα, της ελληνικής κωμόπολης στη "μέση" του εμφυλίου της Ουκρανίας
Μια άγνωστη ιστορία, αυτή της κωμόπολης Σαρτάνα στην Ουκρανία, καταδεικνύει το μέγεθος της ανθρωπιστικής καταστροφής που έχει χτυπήσει την περιοχή.




Η κωμόπολη των 11.000 κατοίκων, το 70% των οποίων είναι ελληνικής καταγωγής, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται εκεί από τα τέλη του 18ου αιώνα, έχει μια γεωγραφική ιδιαιτερότητα που την καθιστά ιδιαίτερα άτυχη: Βρίσκεται ακριβώς ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις της Ουκρανίας και τους αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα.



Το αποτέλεσμα; Η κωμόπολη δέχεται συχνά πυρά βαρέων όπλων, τα οποία βάλλουν αδιακρίτως κατά των αμάχων, είτε από τη μια είτε από την άλλη πλευρά.



Οι καταστροφές είναι μεγάλες, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που εξασφάλισε από την εμπόλεμη ζώνη το e-typos.com



Ακόμα χειρότερα, η θέση της Σαρτάνα την έχει καταστήσει "νεκρή ζώνη" ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές και έτσι οι άμαχοι δεν έχουν να ελπίζουν σε καμία βοήθεια.



περισσότεροι από 1500 ελληνικής καταγωγής κάτοικοι έχουν μείνει άστεγοι το τελευταίο διάστημα, καθώς τα σπίτια τους καταστράφηκαν από τις οβίδες, ενώ η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και μισθών και συντάξεων έχει σταματήσει προ πολλού.



Σύμφωνα με τους προύχοντες της πόλης οι ελληνικής καταγωγής κάτοικοι έχουν κρατήσει αυστηρή ουδετερότητα, πλην εξαιρέσεων, ενώ το μέλλον τους προβλέπεται δυσοίωνο, τόσο λόγω της ανάφλεξης των εχθροπραξιών τις τελευταίες ημέρες, όσο και επειδή η θέση της Σαρτάνα την καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτη σε πολεμικές επιχειρήσεις. e-typos.com