Μιας ένωσης περισσότερο νομισματικής παρά οικονομικής, που με 18 διαφορετικές χώρες και οικονομίες τότε θα έπρεπε να επιχειρήσει τη διάσωση της οικονομίας της ζώνης με μια ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας. Το όλο εγχείρημα, σε συνθήκες πανικού, μετεξελίχθηκε στα γνωστά μας Μνημόνια υπό εποπτεία τρόικας, με άμεση εμπλοκή του ΔΝΤ στην Ευρώπη.
Η Ενωση παραχώρησε ως δάνεια στην Ελλάδα 240 δισ. ευρώ για να στείλει το πρόβλημα στο μέλλον, υποχρεώνοντας τους Ελληνες σε πληβειοποίηση, προκειμένου να διασφαλίσει την αποπληρωμή τους. Στο πολιτικό επίπεδο, έχουμε μια σειρά κυβερνήσεων, άλλοτε εκλεγμένων και άλλοτε ειδικού σκοπού, που στην ουσία λειτούργησαν υπό διαφορετικούς πρωθυπουργούς και σχήματα ως «εκτελεστές» του συμβολαίου χρεοκοπίας που συνυπογράφηκε αρχικά τον Μάιο του 2010. Στις κυβερνήσεις αυτές εντάχθηκαν και λειτούργησαν από κοινού ο δικομματισμός ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., με άρωμα συστημικής Αριστεράς ή Ακροδεξιάς μέσω ΔΗΜ.ΑΡ. ή ΛΑΟΣ στις κυβερνήσεις συνασπισμού.
Με τον τρόπο αυτόν η Ελλάδα, εντελώς ετεροκαθορισμένη και υπό γερμανική διοίκηση, ακολούθησε το μοντέλο των «μεγάλων συνασπισμών» που συστημικά αποτέλεσε για τους Ελληνες, σε συνθήκες σοκ και δέους, το απόλυτο σύστημα ελέγχου. Μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, που οι Ελληνες δοκίμασαν την πλήρη ανατροπή. Περιθωριοποίησαν το σύνολο του κατεστημένου συστήματος όχι μόνο στο επίπεδο Ν.Δ. ή ΠΑΣΟΚ, αλλά περιθωριοποιώντας ακόμη και τις εφεδρείες της ετεροκαθορισμένης διοίκησης, όπως το Ποτάμι. Στην ουσία επέλεξε τη μόνη ολοκληρωτική διέξοδο που είχε. Την επένδυση, έστω και ως ανάληψη ρίσκου, σε μια πλήρως αντισυστημική συμμαχία Αριστεράς - Δεξιάς.
Η ψήφος έχει διπλή ανατροπή, αφού ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. ήταν προδικασμένο ότι θα μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού. Με τον τρόπο αυτόν οι Ελληνες δεν θέλησαν απλά να αλλάξουν σελίδα, αλλά να αλλάξουν βιβλίο στη μακρά Ιστορία τους.
Μενέλαος Τασιόπουλος